Husk å bruke stemmeretten – ikke bli hjemmesitter

Foto:

Av

Mens over 25.000 innbyggere i Larvik har valgt å stemme ved de to siste stortingsvalgene, var det bare 19.765 som gjorde det samme ved kommunevalget i 2015.

DEL

MeningerSøndag og mandag er det igjen klart for lokalvalg. Det er den muligheten du som innbygger har til å sin din mening om hva du synes er viktig for de neste fire årene.

For mange handler det også om at det er en mulighet til å si fra hva de mener om det som har skjedd – eller ikke skjedd – de siste fire årene.

Uansett hva som ligger bak din stemme, er det viktig for demokratiet at det ikke er de som ikke stemmer – hjemmesitterne – risikerer å komme i flertall hvis valgdeltakelsen fortsetter å synke ned mot og kanskje under 50 prosent.

Selv om det kan være ekstremt vanskelig å lande på bare ett parti, når meningene spriker i flere saker som er viktige for deg, er det å melde seg ut av samfunnet ved ikke å stemme, verre for demokratiet.

Da burde det egentlig ikke være lov å klage på det som skjer i Larvik de neste fire årene.

Hvis du derimot stemmer, og partiene ikke holder det de lover i sakene som betyr mye for deg, har du lov til å klage og vurdere din stemme til neste valg.

Selv om du møter opp og stemmer blankt, har du vist interesse, og samtidig gitt et tydeligere signal hvis du ikke er fornøyd med noen. 111 innbyggere gjorde det for fire år siden.

Er du usikker på hva du skal stemme? Ta ØPs valgomat (for abonnenter)

14.675 valgte ikke å stemme sist

Ved de siste kommunevalgene i Larvik har andelen som stemmer gått drastisk ned. I 2011 stemte bare 61,3 prosent. I 2015 var andelen helt nede i 57,3 prosent. Det betyr at så mange som 14.675 personer i Larvik ikke hadde mulighet, eller ikke fant noen grunn til å avgi stemme.

Det siste er verst, og Larvik er dårligere enn gjennomsnittet i Vestfold også her.

Jo større andel som mister troen på at det har noen betydning at de stemmer, desto større er signalet til partiene og politikerne i Larvik må ta innover seg, at innbyggerne synes det er vanskelig stole på at de virkelig gjør det de sier før valget, og får til det de lover.

Tallene for stortingsvalgene i Larvik de siste årene er langt bedre. Over 5.000 flere innbyggere i Larvik har tatt et standpunkt når stortingsrepresentantene skal velges. Mer enn tre av fire velgere i Larvik har besøkt valglokalene ved de siste tre stortingsvalgene.

Det er ikke unormalt at det er forskjeller, slik er det i mange kommuner i Norge, men det i høyeste grad en utfordring for lokalpolitikken.

Hvor mange som stemmer ved årets valg, etter en lang og til tider hard debatt om jernbane, blir spennende. Så langt er det rekordmange som har forhåndsstemt. 4. september klokka 10.45 hadde mer enn ti prosent av Larviks stemmeberettigede allerede bestemt seg. 3.966 hadde gjort sin plikt, mer enn 500 flere enn for fire år siden.

Flere muligheter når du skal bestemme deg

Når du skal stemme ved høstens valg, er det flere mulige innganger på hva du faktisk skal stemme.

Kanskje klarer du å tenke helhetlig for det du synes er best for Larvik når det handler om all utvikling, selv om du ikke er enig i alt.

Kanskje har du noen kampsaker som er veldig viktig for deg, og som avgjør ditt valg – selv om du er uenig i andre ting.

Kanskje stemmer du på en eller flere personer som du opplever er gode politikere som får til ting du liker, uavhengig av hva de faktisk velger å bruke tiden sin på de neste fire årene.

Men hvis du velger ikke å stemme i det hele tatt, sier du egentlig ja til alt som skjer:

■ Eiendomsskatt, selv om du er imot, eller ikke eiendomsskatt, selv om du er for.

■ Du sier ja til private aktører i helsevesenet, hvis det blir flertallet, selv om du egentlig er imot.

■ Du sier ja til bompenger, dersom det blir flertall for det, selv om du er rykende uenig.

Lurer du på hvordan ting foregår når du skal stemme?

Husk å ta med valgkortet hvis du har dårlig tid, da går det raskere. Finner du det ikke igjen, må du ha med legitimasjon med bilde, navn og fødselsdato.

På valgdagen kan du dra til et av valglokalene i Larvik, det trenger ikke være ditt nærmeste hvis det er vanskelig å rekke.

I valglokalene vil du få hjelp av valgfunksjonærer hvis du er usikker på noe. Vel inne i avlukket finner du stemmesedler for alle partier – de rosa er til kommunevalget i Larvik, og de blå er til fylkestingsvalget for Vestfold og Telemark.

Husk at stemmeseddelen avgjør hvilket parti du stemmer på – og så har du mulighet til å påvirke rekkefølgen på kandidatene på denne lista.

Når du har bestemt deg, skal du brette stemmeseddelen slik som du får forklart. Deretter går du til et ledig avkryssingsbord med en valgfunksjonær, viser legitimasjon og eventuelt valgkort og blir krysset av.

Stemmeseddelen din blir stemplet og du blir bedt om å legge den i en stemmeurne.

Når du har lagt stemmeseddelen i urnen har du offisielt stemt og du kan forlate valglokalet. Du har ikke mulighet å stemme på nytt, hvis du angrer eller ombestemmer deg.

Godt valg!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags