Gå til sidens hovedinnhold

Valgets narrespill

Artikkelen er over 2 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Da det gikk opp kommunestyret hva den «nye» styringsmodellen innebar (altså maksimal makt til rådmannen og minimalt med folkevalgte organer), sa AP-veteranen, Ragnar Johannessen: «Nå kan vi vedta budsjettet og så gå hjem og vente på kvartals- og årsrapporten».

Hans analyse viste seg å være rett. Når tar AP og Høyre ende et steg bort fra demokratiet. For det som nå synes å være opplegget, med en på bakrommet opprettet avtale mellom noen i AP og noen i Høyre, bør kommunestyre ikke engang møtes til budsjettmøte. Valget har vitterlig vært et narrespill på lik linje med de land vi ikke ønsker å sammenligne oss med.

Når har ikke de siste års kommunestyremøter vært noe å klappe for – verken framgangsmåte eller resultat. Det skyldes verken ordfører eller kommunestyrerepresentantene for øvrig, men deres manglende fora for å drøfte sakene og derigjennom finne de gode løsninger på demokratisk vis.

Mitt råd er derfor: Gjeninnfør demokratiet med hovedutvalgsmodellen. Det innebærer at flere folkevalgte personer kan få bidra med sine tanker som for eksempel i skolestyre, helse- og sosialstyre, kulturstyre, teknisk styre, jordstyre, barnevernsnemnd, tilsynsutvalg til de kommunale og private sosiale institusjoner, og fremfor alt: Formannskapet medlemmer må møtes minst hver 14. dag.

Kommentarer til denne saken