Fraråder å drikke vann fra springen og vaske hvitt tøy

Vær forsiktit: Larvik kommune sier at hvitt tøy kan bli misfarget dersom man vasker det mens man får farget vann gjennom ledningsnettet.

Vær forsiktit: Larvik kommune sier at hvitt tøy kan bli misfarget dersom man vasker det mens man får farget vann gjennom ledningsnettet. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Mandag kveld ringte mange beboere i Larvik sentrum både ØP og kommunens vakttelefon og fortalte at de fikk brunfarget vann i kranene. Nå er årsaken funnet.

DEL

– Vi har vært ute og sjekket i hele dag, og nå er det klart at det er tekniske problemer på ledningsnettet som er årsakene til problemet, sier Elvir Selimotic ved kommunalteknikk i Larvik kommune til Østlands-Posten.

Trykkfall

Selimotic forteller at det var fall i vanntrykket i vannledningene som førte til at vannet i enkelte ledninger fikk lavere hastighet, og også at vannet enkelte steder endret retning.

– Dette gjorde at rustpartikler inne i rørene løsnet, og ble ført med vannet til husstandene. Dermed ble vannet misfarget, noe mange reagerte på, sier han.

Les også: 30 vannlekkasjer så langt i år

Beklager problemene: Elvir Selimotic ved kommunalteknikk sier kommunen nå jobber for å løse problemene med trykkfall i ledningsnettet.

Beklager problemene: Elvir Selimotic ved kommunalteknikk sier kommunen nå jobber for å løse problemene med trykkfall i ledningsnettet. Foto:

Selimotic understreker at det ikke var snakk om ledningsbrudd noe sted denne gang.

– Det er altså ikke snakk om noen form for ekstern forurensning, som kunne gjort at det kom farlige partikler eller stoffer inn i drikkevannet, sier han.

La vannet renne

Elvir Selimotic sier at vannet som er farget brunt ikke er farlig, men han anbefaler at man lar det renne til fargen forsvinner før man bruker det.

Les også: 50 uten vann i Stavern

– Vi anbefaler folk å ikke drikke vannet mens det er på det bruneste, men det er ingen skadelige partikler i vannet. Det er ufarlig å bruke vannet både til vask og til matlaging, sier Selimotic.

Det jobbes nå med å legge nye vannledninger flere steder i kommunen.

Det jobbes nå med å legge nye vannledninger flere steder i kommunen. Foto:

– Jeg ville nok imidlertid være forsiktig med å vaske hvitt tøy, slik at man ikke risikerer å få misfarging av tøyet, sier han.

Snart løsning

Selimotic sier også at slik situasjonen er nå, kan man risikere at problemet vedvarer eller oppstår igjen.

– Vi jobber nå intenst med å finne løsninger slik at det ikke oppstår igjen. Blant annet skal det nå legges ny vannledning mellom vannverket og bassenget på Fagerli. Det vil føre til bedre kapasitet og mindre fare for trykkvariasjon. Dermed håper vi at dette problemet er løst, sier han.

Artikkeltags