Gå til sidens hovedinnhold

Vær åpen om psykisk helse

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi må tørre å være åpne om psykisk helse, selvmord og selvskading. Vi må tørre å snakke om det og vise at det ikke er farlig eller tabubelagt. For mange unge er det et tema som ikke så mange vil snakke om for det er vanskelig og man føler at man ikke kan si at man sliter.

Jeg har selv kjent på den følelsen på at å snakke om min psykisk helse ikke har vært lett, men jeg har skjønt at det ikke er så skummelt. Det å ta et steg å be om hjelp kan være et veldig stort steg, men du kan begynne å prate med en god venn, lærer eller en i familien. Det å kjenne at ting blir vanskelig og du ikke vet helt hva du skal gjøre er ikke en god følelse.

Vi må tørre å si at ting ikke er bra og ikke legge skjul på det og si at ting er bra. Det er lov å vise at man ikke har det lett, hvis man skal lage en maske som du skal ha på deg hver dag så blir det veldig slitsomt i lengden. Om du får denne masken til å smile hver dag så skjønner folk at du sliter etter hvert. Jeg har selv gått med en sånn maske i to-tre år og har nå forstått at det er greit å vise følelser og at man ikke har det så lett.


Det å vise at man for eksempel har angst, depresjon eller sliter med andre vonde ting skal ikke være farlig men vi må tørre å vise det.
Andre rundt må tåle å se at ikke alle kan smile og være glad. Vi har alle noe vi sliter med, noe er mer tydelig enn andre ting. Vi må respektere alle mennesker og ikke støtte ut noen fordi de sliter.

Jeg har selv blitt utestengt av ting i klassen og andre ting fordi jeg har min problemer. Jeg ble nesten aldri bedt i bursdag til de i klassen. Det førte til at jeg i dag ikke har så mange venner.
Jeg er ikke redd for å si at jeg har slitt med selvmordstanker og selvskading, men til slutt tok jeg det steget og fikk hjelp og når har jeg ikke sånne tanker lengre.
Jeg sliter med angst, men det blir noe du kan leve med.

Jeg skriver ikke dette for at folk skal synes synd på meg, men forstå at vi har alle et ansvar for å kunne være åpen om psykisk helse og være medmennesker.
Vi har alle en plikt til å hjelpe til når noen sliter. Vi kan ikke miste flere i selvmord, det går ikke bare utover nærmeste familie, men også hele samfunnet.

Min oppfordring er: Tør å be om hjelp og få en du stoler på til å være med deg på din vei for å få det bedre.
Vi trenger alle noen vi kan prate med og noen vi kan stole på.
Vær gode medmennesker.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.