Pass på bilbatteriet i kulda – mer kulde og snø på gang

Artikkelen er over 4 år gammel

Temperaturen har sunket til godt under 10 minus. Det betyr travle dager for bilbergingselskapene.

DEL

– Vi har ikke klart å holde oversikt over hvor mange utrykninger vi har hatt i dag, men i øyeblikket har vi godt over 10 bilister som står og venter på å få hjelp med å få start på bilen. Alle våre mannskaper er ute nå, og vi har kalt inn alle de mannskaper vi har. Dette blir en travel dag for oss, fortalte Anders Gui i bilredningsselskapet Larviking til ØP Nett litt før klokken 10 torsdag formiddag.

– Det er dette det går i nå. Enten får ikke folk startet bilen hjemme, eller så opplever de at de ikke får start på bilen igjen etter at de har vært et kort besøk innom butikken. Og det er flate batterier det er snakk om, sa han.

Anders Gui hos Larviking måtte trå til for å hjelpe en kvinne som bare var en kort tur på butikken torsdag formiddag

Anders Gui hos Larviking måtte trå til for å hjelpe en kvinne som bare var en kort tur på butikken torsdag formiddag Foto:

Kort kjøretur

Vi ble med Anders Gui til Helgeroa, der en kvinne ikke klarte å få start bilen igjen etter å ha vært inne og handlet. Vikings redningstjeneste ble redningen.

– Dette er en typisk situasjon. Hun har bare kjørt en kort strekning for å komme til butikken, men varmevifta har stått på fullt, og batteriet har blitt tappet. Jeg ser at ladingen av batteriet fungerer som det skal, men det hjelper dessverre lite når man bare kjører korte turer i den kulda vi har nå, og når man samtidig bruker mye strøm inne i bilen, sier han.

Anders Gui klarte imidlertid raskt å få start på bilen igjen, og kvinnen kunne fornøyd kjøre videre, takknemlig for raskt hjelp, og en egenandel på 500 kroner fattigere.

– Akkurat det var det verdt, og flott at de komme så raskt, sa hun før hun kjørte.

Batteriet tappes raskt ved korte kjøreturer, og billredningstjenestene har nok å gjøre om dagen

Batteriet tappes raskt ved korte kjøreturer, og billredningstjenestene har nok å gjøre om dagen Foto:

Ta vare på batteriet

Gui sier at problemet med at man ikke får startet bilen nå i kulda stort sett skyldes at man kun kjører korte turer, og at bilen samtidig bruker veldig mye strøm.

– Vi ser at folk naturlig nok at man har varmevifta på fullt, og gjerne også setevarmen på, selv på korte turer, sier han.

– Det gjør at batteriet, som fra før blir tappet av kulda, blir tappet enda mer. Og på korte turer rekker ikke batteriet å bli ladet opp igjen. Når det er så kaldt som nå, så bør man sørge for å kjøre bilen lengre turer innimellom, helst anskaffe seg en vedlikeholdslader for å hjelpe til med å få litt ekstra strøm til batteriet, sier han.

Og korte kjøreturer advarer han mot.

– Har du bare noen få kilometer til jobben kan man kanskje gå istedenfor å kjøre. Da sparer man batteriet, og samtidig holder man varmen og får god trim, sier han til slutt.

Kulde og stort strømforbruk i bilen tapper batteriet

Kulde og stort strømforbruk i bilen tapper batteriet Foto:

Kulde og vind framover

Vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Øyvind Johnsen, sier at det forbigående vil bli litt mildere gjennom helgen, men at det vil bli minst like kaldt som nå utover i neste uke.

– Det vil bli litt mildere enn nå i Vestfold i morgen, og ytterligere noen grader mildere i løpet av søndag. Kanskje opp mot null, sier Johnsen.

– I neste uke vil imidlertid temperaturene synke igjen, og kanskje til enda lavere nivå enn nå. I tillegg vil vi få vind langs kysten som gjør det enda surere ute, sier han.

Kaldt i Stavern havn torsdag formiddag

Kaldt i Stavern havn torsdag formiddag Foto:

Nå kommer snøen

Johnsen sier også at det ventes en del nedbør i helgen og i begynnelsen av neste uke.

– Nedbøren vil sannsynligvis komme som snø, bortsett fra at det er mulig at det kommer som sludd helt ytterst ved kysten. Nedbøren vil komme inn i løpet av natt til søndag, og enkelte steder kan det komme rundt 30 centimeter snø. Dermed burde skiføret være sikret de fleste steder i Vestfold, sier han til slutt.

Artikkeltags