Vannet steg – gater ble stengt på grunn av høy vannstand, tre falt over kraftlinje

Av , og
Artikkelen er over 2 år gammel

Vannet flommet over brygger og parkeringsplasser i Vestfold 2. juledag.

DEL

(Tønsbergs Blad) (Se video nederst i saken)

Politiet meldte klokken 19.45 2. juledag at Strandpromenaden og Kilgata i Sandefjord var stengt på grunn av flom.

Fremdeles stengt

SISTE: 3. juledag starter med at Strandpromenaden og Kilgata fremdeles er stengt.

– Veien var full av vann, men det har trukket seg tilbake. Det ligger fullt av brask i veien etter alt vannet. Jeg snakket nettopp med mannskaper i området, og de mente det var nødvendig å feie veien før den kunne åpnes igjen, sier Tove Wåsjø, trafikkoperatør ved Veitrafikksentralen ved 08.30-tiden.

Vann skapte problemer

Høy vannstand var i ferd med å skape problemer flere steder i fylket. Brannvesenet oppfordret folk til å sjekke eiendelene sine. Vannstanden var høyere enn varslet og steg ytterligere mot kvelden.

Ved 12-tiden var vannstanden cirka 150 cm over normal vannstand. På Arås båthavn på Nøtterøy har vannet flommet over brygga og i Sandefjord er veier og et anleggsområde under vann.

– Det er flere biler som snur når de ser at veien er dekket av vann. Det er nok lurt, fortalte journalist Henrik Ulrichsen som i Sandefjord.

I Stavern var det høy vannstand, men hadde 2. juledags kveld ikke slått over bryggekantene. Båteiere var imidlertid ned for å sikre båtene sine i havna.

Klokka 07 på 3. juledag var vannstanden på vei ned igjen, og var rundt 95 centimeter over normal vannstand. Meteorologisk institutt anslår at den skal ned mot det vanlige tidevannsnivået i 20-tiden tirsdag kveld.

185 uten strøm, kan bli flere

I løpet av natt til tirsdag har flere mistet strømmen som følge av den kraftige vinden. I Larvik er 129 strømabonnenter uten strøm. I Hof er 48 uten strøm, mens en håndfull abonnenter er uten strøm i Re og Lardal.  Dette var rundt hundre flere enn på mandag kveld.

Kraftig vind veltet mandag kveld et tre over en 220-voltlinje i Hummerbakken mellom Stavern og Helgeroa. 47 abonnenter, de fleste hytteeiere, er uten strøm.

Informasjonssjef Ruhne Nilssen i Skagerak Energi opplyste klokken 20.00 at det ville ta to-tre timer før mannskaper ville klare å få strømmen tilbake.

Ved 22.30-tiden var i tillegg 40 husstander i Helgeroa uten strøm ifølge Skageraks avvikskart. Feilen var funnet og arbeider med å få den tilbake var startet opp, ifølge nettstedet. Følg situasjonen her.

Han opplyser videre at nettselskapet har satt staben i ekstra beredskap.

– De siste meldingene går ut på at en kraftig vind skal ramme oss fra nordvest i 22-tiden 2. juledag. Det kan gi flere rotvelt, men jeg håper vi slipper det, fortalte Nilssen mandag kveld.

– Problemet er at vi vanligvis får vinden fra sør og sørvest. Når vinden nå kommer fra nordvest og treffer trær som ikke står i telejord, kan det bli rotvelt.

135 centimeter over normalen

Meteorologisk institutt sendte ved 15-tiden ut varsel om at vannet i ettermiddag og tidlig kveld kan stige 90 centimeter, og på det høyeste opptil 135 centimeter over verdiene oppgitt i tidevannstabellen, og at det blir høyest innerst i Oslofjorden.

For mandag kveld og natt til tirsdag rapporterte instituttet at det var ventet kraftig vind fra vest og nordvest, med vindkast på 25–30 meter i sekundet.

Fylkesmannens beredskapsavdeling opplyste at kombinasjonen høy vannstand og sju-åtte meter høye bølger langs kysten kunne gi problemer langs kysten. Beredskapsavdelingen peker på at strømforsyningen kan bli rammet, og at folk sto i fare for å miste både nett- og telefonforbindelsen. Trær som blir blåst over ende kunne også føre til at veier ble midlertidig stengt.

Brannvesenet ba folk ta en tur ut og sjekke eiendelene sine før uværet Urd kom for fullt.

– Alle som har båter i strandkanten bør se til at de ligger godt oppe på land og med sikring. Driver de av gårde er de til fare for andre fartøy, eller det kan føre til unødige redningsaksjoner, skrev Vestfold interkommunale brannvesen (VIB) på sin Facebook-side.

Det er meldt om kraftig vind når Urd treffer Vestfold. Flere ferjer er kansellert som følge av været.

    Artikkeltags