Gå til sidens hovedinnhold

– Våre hjerter var fylt med glede

Minnemedaljer til 21 helter fra 2. verdenskrig

Artikkelen er over 5 år gammel

21 tapre menn og kvinner bosatt i Larvik har så langt gjort seg fortjent til Regjeringens minnemedalje for tapper krigsinnsats. I går var det tid for ettertanke.

Mange som gjorde en stor innsats mot den tyske okkupasjonsmakten under krigen, har aldri fått den oppmerksomhetene de har fortjent. For å rette litt opp i uretten, bestemte Regjeringen i vinter å tildele en minnemedalje til personer som gjorde en innsats i motstandsbevegelsen, holdningskampen eller deltok i farefullt redningsarbeid under krigen. 21 kvinner og menn oppfylte kriteriene, og 14 av disse var invitert til Bøkekroa i går til lunsj og medaljeutdeling.

– De som ikke er her skal alle få tildelt sine medaljer personlig. Det skal jeg love, begynte ordfører Rune Høiseth som også minnet alle oss andre om at historiene, innsatsen og verdiene disse menneskene kjempet for skal fortelles videre til nye generasjoner.

– Jeg er både ydmyk og stolt over å invitere dere til lunsj her i vår vakre Bøkeskog, sa ordføreren som sammen med Rolf Grevle Mikaelsen fra Heimevernet delte ut minnemedaljene og takket hver og en for innsatsen.

To historier

Mange av historiene kunne vært fortalt igjen og igjen, vi må nøye oss med et par glimt i dagens ØP.

Synnøve Thvedt Fønhus var både lotte under slaget ved vinjesvingen i Telemark, og som distributør og utgiver av den illegale avisa «Fronten».

– Den siste utgaven syklet jeg rundt med den 9. mai 1945. Jeg formelig svevde rundt i takknemlighet og glede. Vår kamp var kronet med seier. Våre hjerter var fylt med glede. Nå ventet fredens oppgaver. Det var budskapet i den siste avisa.

Leif Steinsholt var en del av den illegale motstandsgruppa på Steinsholt. De hadde både radiosender og lagde håndgranater på skauen.

– Vi ventet på fallskjermslipp av våpen fra England, men da de aldri kom begynte vi å lage våre egne håndgranater. Med dynamitt og lokkelus (små jernbiter, red.anm.) mente vi de kunne ha den samme effekten. Vi lagde 4.000 granater, men fikk aldri brukt for dem, forteller Leif.

Tyskerne aksjonerte mot gården Steinsholt 18. mars 1944. Da måtte Leif og brødrene Erik og Odd rømme.

Leif kom seg til Sverige 5. mai 1944. Deretter gikk han inn i de norske politistyrkene og var tilbake fra den tjenesten høsten 1945.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.