Meteorologene venter kaos: – Opp mot 10 plussgrader

Av

Varme luftmasser er på vei mot Norge og vil gi plussgrader både i nord og sør. Meteorologene advarer mot snøskredfare og underkjølt regn.

DEL

(Nettavisen): – Natt til tirsdag kommer den varme luften, sier statsmeteorolog Charalampos Sarchosidis til Nettavisen mandag og varsler et skifte med betydelig temperaturøkning i hele landet.

– Vestavind og varm luft

– Hele landet får vestavind, og det bringer med seg varm luft. Det gjelder også i nord, hvor det har vært en stormfull helg med lavtrykk, snøbyger og mye vind. Nå går det fra snø til regn også i Nord-Norge. Fra og med tirsdag får Nordland ganske varme luftmasser, og det samme gjør Troms i løpet av tirsdag ettermiddag. Den eneste plassen i nord med minusgrader blir da Finnmark, sier meteorologen.

Det er også sendt ut farevarsel på rødt og oransje nivå for snøskredfare flere steder i landet.

Varmest tirsdag blir det langs kysten i Sør-Norge og på Vestlandet, der temperaturen kan komme opp i 7–8 grader. Oslo kan vente seg temperaturer opp i 4 grader, mens lenger inn i landet blir det kaldere. De kaldeste stedene kan få minusgrader, men selv oppe i høyden, som på Beitostølen, kan det bli plussgrader fra tirsdag, viser prognosene.

Meteorologene er ute med farevarsler for underkjølt regn i flere fylker.

– Vi venter regn som fryser på bakken i Telemark, Vestfold, Østfold, Akershus, Buskerud, Oppland, Hedmark og Trøndelag, sier Sarchosidis om farevarselet som gjelder fra tirsdag morgen.

– Selv om det blir plussgrader, venter vi regn som fryser på bakken, sier han.

– Situasjonen med vestavind vil vare noen dager. Det dannes nye lavtrykk vest for Norge og sender inn varmluft, sier meteorologen.

– Onsdag blir det regn også i Nord-Norge, inkludert Vest-Finnmark. Kun Øst-Finnmark kan vente seg snø. Dagen starter bra på Vestlandet, mens det på ettermiddagen ventes regn. Kun Østlandet og Agder-fylkene kan vente seg ganske bra vær onsdag. Østlandet kan få 2–7 grader. For Vestlandet ventes temperaturer på 6–9 grader. Når vi nærmer oss helgen, kan det på kysten bli temperaturer opp i 10 grader, sier Sarchosidis.


Artikkeltags