Ikke agurknytt men potetnytt: – Vi tror ingen har maken

2,3 METER HØY: Potetplanta til Sverre Isaksen (t.v.)  har blitt over to meter høy i løpet av sommeren. - Det gikk ikke lange tida før den ble høyere enn dere begge, smiler Sverre til barnebarna Markus og Fredrik Isaksen (t.h.)

2,3 METER HØY: Potetplanta til Sverre Isaksen (t.v.) har blitt over to meter høy i løpet av sommeren. - Det gikk ikke lange tida før den ble høyere enn dere begge, smiler Sverre til barnebarna Markus og Fredrik Isaksen (t.h.) Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

I april satte Sverre Isaksen en vanlig matpotet i en potte med jord i garasjen. Nå er planta 2,3 meter gøy.

DEL

Hjemme hos Sverre Isaksen i Hagaveien vokser muligens den høyeste potetplanta i Larvik og omegn. I april puttet han en vanlig rød potet i ei potte fylt med jord som et lite hjemmeprosjekt. 

Nå, tre måneder senere har den vokst seg opp til hele 2,3 meter.

– Det er ganske spesielt og imponerende, vi har jo bare gitt den vann, ler Sverre.

Måtte flyttes ut

Potetplanta hadde rukket og bli 1,3 meter høy inne i garasjen før Isaksen bestemte seg for å flytte den utendørs. Nå strekker planta seg langs brannstigen, med oppsatt målebånd på, inntil husveggen mens den støtter seg på en brøytepinne. Noen få hvite blomster og utspring viser seg på potetplanten.

– Det er helt garantert at det ligger poteter i jorda, forteller Sverre og graver fram en rosa potet.

Han hadde et lite håp om å kunne dyrke fram egne poteter som kanskje kunne brukes på kjøkkenet, men alle potetene hittil har vært altfor små.

– Ganske kult og spesielt

Hele familien til Sverre har fulgt nøye med. Barnebarna Markus og Fredrik Isaksen er ofte hos bestefar og har blitt svært opptatte av veksten til planta.

– Det er ganske kult at bestefar har en så høy og spesiell plante, forteller Fredrik.

– Jeg tror ingen har maken, sier Markus.

Med tiden har planta vokst jevnt og trutt, og dag for dag har den strekt seg noen centimeter. Men nå i det siste har det gått litt treigere. Likevel tror familien planta kan bli enda litt høyere.

– Kanskje den vokser helt opp til vinduet, spøker Fredrik og peker opp mot andre etasje.

LES OGSÅ: Sjekk hva Jonn Øyvind og Eva Therese fant på én dykkertur i Farris

Muligens utenlands plante

Vanlige potetplanter pleier å bli mellom 60 og 70 centimeter høye, og potetene her i distriktet blir sjeldent over én meter. Einar Kolstad fra landbrukskontoret mener at dette er en usedvanlig spesiell plante.

– Det var pussig. Spørs om det ikke er en utenlandsk sort som er importert og som ikke er tilpasset klimaet her, undrer Kolstad.

Type sort og leveforhold

Heller ikke forskningsinstituttet for landbruk, NIBIO, har noe klart svar på mysteriet.

– Hvis det var en liten potet som ble satt i jorda, kan det hende at den brukte all sin energi på å vokse oppover istedenfor å produsere flere stengler. Hva slags sort det er og leveforhold er nok det som har hatt mest å si, spekulerer Eldrid Molteberg. Hun jobber med poteter, og minner samtidig på at egen dyrking av importerte poteter ikke er lov fordi det kan spre plantesykdommer.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken