For like under to år siden ble Heidi Huse Myrmo fra Helgeroa diagnostisert med kreft. Om kun noen få dager skal hun, som var gründer, venninne, kone, og mamma – blant annet – gravlegges.

Hennes siste ønske var hjelp til å gi barna hennes, på tre og seks år, et best mulig liv også etter hennes bortgang. Av den grunn ble det opprettet en spleis av en av hennes nærmeste venninner, Heidi Alice Vennevik, som opprettet den digitale innsamlingsaksjonen dagen etter Heidis død.

– Responsen er så langt, langt mer enn hva jeg noen gang kunne ha sett for meg, forteller enkemannen Halvar Huse Myrmo.

LES OGSÅ: Per Kristian (51) trodde smertene i hånda skyldtes betennelse. Det viste seg å være noe helt annet

«I gode og onde dager»

I skrivende stund har spleisen ved navn «I gode og onde dager, til døden skiller oss» fått inn nesten 150.000 kroner. Den ligger også innunder de mest populære spleisene fra hele landet.

– Og det på få dager! Allerede første eller andre dagen var det kommet inn 70.000 kroner, forteller Heidi Alice.

Spleisen har et fleksibelt mål på 200.000 kroner. Det vil si at pengene blir utbetalt til Halvar uavhengig av om sluttsummen blir på mer eller mindre enn dette målet.


– Det var hennes siste ønske å få samlet inn penger til familien som blir igjen. Mitt mål er nå bare å få samlet inn så mye som mulig. Hun er ikke her lenger, så nå er mitt fokus på dem som betydde aller mest for henne – barna og ektemannen, sier Heidi Alice.

– Det er utrolig fint å se så mange bry seg om den lille familien som sitter igjen, sier den avdødes gode venninne.

LES OGSÅ: Etter to år på sykehuset, sa Ida (25) opp jobben: – Jeg var dritletta. Aldri mer.

– Overveldende respons

Ikke lenge før Heidis bortgang ba hun ektemannen sin, Halvar, om en prat.

– Hun fortalte om spleisen Heidi Alice kom til å opprette, og ga meg instruksjon om ikke å stoppe den. Hun kjente meg godt, og visste at jeg ikke ville valgt dette selv. Jeg liker ikke å være til bry for folk, men hun ba meg love å ikke sette meg på bakbeina. Jeg visste at den kom etter hvert, men jeg forventet absolutt ikke den overveldende responsen, sier Halvard.

Første gangen han gikk inn og sjekket, så trillet tårene når han så all støtten.

– Det var helt ... for mye for meg. Jeg klarer ikke å ta inn over meg at så mange mennesker, til og med mennesker jeg selv aldri har møtt eller vet hvem er, vil oss godt. Jeg vil aldri få takket nok for den gaven de har gitt oss, sier han.

– Jeg har måttet begrense hvor mye jeg går inn og sjekker den selv, for jeg blir bare sittende og gråte mens jeg leser meldingene som kommer.

Pengene skal han sette i et fond som han forvalter fram til barna, henholdsvis tre og seks år gamle, blir myndige. Etter det får de to kontrollere dem selv.

– De vet ikke noe om spleisen i dag fordi de er så unge, men jeg skal fortelle dem når de er gamle nok til å skjønne det. De har mer enn nok med å prøve å forstå at mammaen deres er dø nå, sier han gråtkvalt.

– Dette blir en slags arv til dem fra Heidi og fra alle som har bidratt.