Vennskapsby med Jenin

EN ANNEN KULTUR: Ja, hvor interessant hadde det ikke vært å ha en vennskapsby fra en helt annen kultur enn vår egen. Helt sikkert utenfor komfortsonen ift en europeisk by, men hva vil det ikke kunne gi av kunnskap og innsikt i hvordan det er å leve under helt andre rammer enn våre norske, skriver Grete Thunold, leder av Palestinakomiteen i Larvik og Sandefjord.Arkivfoto:  Amnesty International

EN ANNEN KULTUR: Ja, hvor interessant hadde det ikke vært å ha en vennskapsby fra en helt annen kultur enn vår egen. Helt sikkert utenfor komfortsonen ift en europeisk by, men hva vil det ikke kunne gi av kunnskap og innsikt i hvordan det er å leve under helt andre rammer enn våre norske, skriver Grete Thunold, leder av Palestinakomiteen i Larvik og Sandefjord.Arkivfoto: Amnesty International

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Palestinakomiteen i Larvik sendte i januar 2018 et innbyggerinitiativ, underskrevet av innbyggere i Larvik, med forslag om å inngå et vennskapsbysamarbeid med Jenin. Forslaget skal på ny opp til behandling i kommunestyret den 16. oktober. Rådmannen har innstilt på at det sies nei til forslaget.

Rådmannen vurderer at strategi for internasjonale relasjoner «bør videreføres og spisses mot to hovedfokusområder; kultur og tjenesteutvikling». Etter det vi forstår, er det også fokus på at Larvik skal ha utbytte av samarbeidet innen tjenesteutvikling og i næringslivet.

For oss har begrepet «vennskapsby» også en annen betydning. Hva med å legge vekt på å fremme menneskelig kontakt og knytte for eksempel kulturelle bånd mellom to byer fra det rike Norge og en by i Midtøsten der befolkningen står overfor store utfordringer hver dag. Hva med solidaritetsbegrepet, vise at det er byer, land, mennesker som bryr seg om hva som skjer i et annet land. Hovedhensikten med innbyggerinitiativet var nettopp det å knytte bånd, utveksle erfaringer og øke kunnskap, og ikke minst vise solidaritet med det palestinske folket.

Palestinerne føler at de står alene i kampen mot overherredømme til Israel, og at verden ikke bryr seg. Vi ser at stadig nye palestinske landområder blir konfiskert eller står i fare for å bli annektert av Israel. Det hele med god støtte av den amerikanske presidenten. Å få støtte fra verden utenfor er av stor betydning.

I kommunens «Strategi for internasjonale relasjoner mot 2020» står det også:

«Behovet for kunnskap om forståelse av andre kulturer vil søkes møtt gjennom prosjekter rettet spesielt mot ungdom. Barn og unges deltakelse i internasjonale programmer, kulturutveksling og kontaktskapende arbeid skal prioriteres. Videreføring av vennskapsskoler og vennskapskommuner blir en viktig del av dette.» Og videre:

«På visse områder kan det være hensiktsmessig å samarbeide utover Europas grenser, særlig gjelder dette for skoler, ut fra en erkjennelse av at Larvik er et flerkulturelt samfunn.»

Ja, hvor interessant hadde det ikke vært å ha en vennskapsby fra en helt annen kultur enn vår egen. Helt sikkert utenfor komfortsonen ift. en europeisk by, men hva vil det ikke kunne gi av kunnskap og innsikt i hvordan det er å leve under helt andre rammer enn våre norske. I Jenin er det også skoler, utdanningsinstitusjoner der ungdom uten store håp for framtiden allikevel skal motivere seg til å ta en utdanning. Og utdanning har alltid vært av stor betydning i det palestinske samfunnet.

Rådmannen har sagt nei til Jenin som vennskapsby. Det gjenstår å se hva kommunestyret mener.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken