Gå til sidens hovedinnhold

Advarer mot stor gress- og lyngbrannfare

Artikkelen er over 4 år gammel

Meteorologisk institutt har sendt ut OBS-varsel om stor fare for gress- og lyngbrannfare i blant annet Vestfold.

(Tønsbergs Blad)

Advarselen ble sendt ut lørdag, etter at det har vært en rekke branner på Østlandet. OBS-varselet gjelder også for Agder, Telemark, Buskerud, Østfold og Oslo:

«I områder hvor snøen gikk tidlig er det svært tørt inntil det kommer nedbør av betydning. Dette fører til stedvis stor gress- og lyngbrannfare».

Allerede før påske var det en rekke skogbranner på Østlandet, blant annet ved Bamble i Telemark. Lørdag brant det i Solbergelva i Drammen, og i Røyken.

Vestfold Interkommunale brannvesen minner om at det er forbudt å gjøre opp ild i eller i nærheten av skog og annen utmark i perioden 15. april til 15. september. For å kunne gjøre dette, må du ha særskilt tillatelse fra din kommune.

I Nøtterøy og Tønsberg er det forbudt med åpen brenning hele året. Matlaging på egen grunn og kaffebål i vannkanten er tillatt om det åpenbart ikke fører til brann, og det forutsettes at bålet er fullstendig slukket når man forlater stedet, men VIB minner om flere viktige ting:

■ Den som tenner bål har det totale ansvar for bålbrenningen
■ Egnet slokkemiddel som vannslange/bøtter skal være i umiddelbar nærhet
■ Vindretning og styrke må vurderes. Det tas forbehold om tørke. Brannsjefen kan innføre forbud mot all bålbrenning, grilling etc. ved sterk tørke.

■ Den enkelte har ansvar for å følge med om slikt forbud er gitt. Et slikt forbud vil bli varslet i lokalpressen og www.vibr.no
■ Bål må ikke forlates før det er fullstendig slokt. 
■ Det forutsettes også grunneiers tillatelse for brenning av bål
■ Det er forbudt å brenne bål på bart fjell
■ For å unngå forurensning, er det ikke tillat å brenne avfall som for eksempel bildekk, trykkimpregnert- og malt trevirke, plast, isolasjonsmateriale osv.
■ Brann varsles på telefon 110.

Kommentarer til denne saken