Gå til sidens hovedinnhold

Putter du feil produkt her kan det ende katastrofalt – dette symbolet bør du se etter

Artikkelen er over 4 år gammel

Feil bruk av plastartikler i mikrobølgeovn fører til stor brannfare. Forsikringsselskapene minner om å sjekke nøye etter godkjent merking.

(Tønsbergs Blad)

– Vi vet at de som omkommer i brann stort sett dør av gassforgiftning. Det er derfor viktig å sjekke at gjenstandene er ment for bruk i mikrobølgeovn, sier forebyggingsekspert i Tryg Forsikring, Øyvind Setnes.

Stor fare

Torsdag denne uken rykket brannmannskaper i Tønsberg ut til det som viste seg å være branntilløp i en mikrobølgeovn ved Sykehuset i Vestfold. Årsaken var en kopp som ikke hadde tålt varmen fra mikrobølgene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

 

– Det er stor brannfare forbundet med feil av plastartikler i mikrobølgeovn. Plasten smelter og tar fyr, og samtidig utvikler det seg en giftig gass. Det er derfor svært viktig at man sjekker på forhånd at produktet er laget for å tåle og bli oppvarmet i en mikrobølgeovn, sier Setnes.

LES OGSÅ: – Jeg blir kvalm av å kjøre på disse bølgende veiene

Merket

De fleste husholdningsartikler ment for mat er merket med et tegn som sier om den kan brukes i en slik ovn eller ikke. Og en slik merking finner man som regel på undersiden. Der er det informasjon om den tåler oppvarming i mikrobølgeovn, om den er beregnet for matlaging, tåler bruk i oppvaskmaskin etc.

– Følger man disse anvisningene er man trygg. Mange tar også for gitt at harde plastemballasjer kan oppvarmes i mikrobølgeovn. Men det finnes produkter som er laget på den måten at de forhindrer mikrobølgene å varme opp maten, og noen avgir i tillegg skadelige stoffer til maten, sier forebyggingseksperten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

 

Lær barn

Brannvesenet rykket ut til 3.138 branner i private boliger i 2016. Nesten halvparten av disse var branner eller branntilløp ved komfyren.

– Mikrobølgeovn er et flott og enkelt redskap å bruke. Den kan til gjengjeld være svært farlig om den brukes feil. Pass spesielt på at barn lærer seg å sjekke om gjenstander tåler å bli oppvarmet, før den tas i bruk, sier Setre.

Unngå brann i mikrobølgeovn:

 • Materialer og gjenstander ment for kontakt med næringsmidler skal være merket av
  produsenten.
 • Denne merkingen kan være et glass-/gaffelsymbol, en setning som
  inneholder formuleringen for næringsmidler eller en karakteriserende
  varebetegnelse.
 • En viktig del av merkingen består også i en angivelse av
  produktets begrensninger.
 • Les også ovnens bruksanvisning så du slipper
  ubehagelige overraskelser.

 

LES OGSÅ: Politiet stanset sleping av bil på E18: – Dette er ikke tillatt

Kommentarer til denne saken