Det er kanskje ingen overraskelse at det finnes et kriminelt godt forlag her i Larvik, eller at vi bor i et kriminelt spennende fylke, og at forfattere derfra dukker opp i nominasjoner og som vinnere av krimpriser. Noen ganger taler tallene for seg selv.

I år er det seks år siden krimprisen «Sølvkniven» ble delt ut for aller første gang på scenen i Randaberg. Totalt fem forfattere har så langt blitt tildelt prisen, hvorav fire av vinnerne enten er tilknyttet Forlagshuset i Vestfold eller bosatt/født i Vestfold.

Disse er: Lars Helle, Frode Eie Larsen, Anne Holt og Kurt Aust/Kin Wessel.

LES OGSÅ: Myriam tar opp partnervold i ny krim: – Sykelig sjalusi kan forveksles med omsorg

Sterkt fra Vestfold

Vestfold og Forlagshuset i Vestfold gjør seg virkelig synlig i landets krimlandskap, så også blant årets fem nominerte:

– I fjor var det vanskelig å plukke ut fem nominerte i og med at samtlige av de norske kriminalromanene som ble gitt ut i fjor var knallsterke, men juryen er godt fornøyd med årets utvalgte, sier juryformann Simen Ingemundsen.

Årets nominerte er: Ingrid Berglund: «Den svarte svanen» (Gyldendal forlag), Hanne Gellein: «Døden skal du lide» (Cappelen Damm), Myriam H. Bjerkli: «Grønnøyd monster» (Bonnier norsk forlag), Espen Skjerven: «Kleptokratiet» (Liv forlag), Jarle Sten Olsen: «Svarte engler» (Liv forlag).

Vinneren offentliggjøres torsdag 23. mars under krimfestivalen «Blodig alvor i landsbyen» og det solide trofeet er smidd av smeden T. Kristiansen.

Forlaget og forleggeren

To av årets nominerte er altså utgitt på Forlagshuset i Vestfold. I tillegg er forleggeren selv, som debuterte som krimforfatter på Forlagshuset, men nå blir utgitt på Bonnier blant de nominerte.

– Alle gode ting er tre?

– Jeg er nominert for tredje gang selv. Nå er vi også tre på forlaget. Det hadde vært gøy om en av de andre vinner også.

Sannsynligheten for kake er uansett styrket.

– Tre av fem, ja det tilsier at vi har en sjanse. Jeg vinner jo ikke, jeg blir bare nominert, sier Bjerkli som tidligere også er nominert til Nytt Blodprisen, i tillegg til tre ganger her.

Det er ikke noe nederlag å ikke vinne sier forleggeren.

– Ikke med så mange gode bøker, avslutter hun diplomatisk.

LES OGSÅ: Hyllet krimfestivalen: – Larvik er mye flinkere til å ta vare på sine enn Sandefjord