1. desember er nemlig også røykvarslerdagen, og også du oppfordres til å bytte batteriene dine og så sjekke at røykvarsleren faktisk virker og ikke bare henger der til ingen nytte.

Ifølge tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har det omkommet over tusen mennesker i norske branner siden 2000.

Desember er den verste måneden med 141 og forsikringsbransjen ser mange av årsakene:

– Levende lys, peiskos, bruk av komfyren og mer bruk av elektrisk utstyr utgjør en ekstra risiko i julen, særlig i kombinasjon med inntak av alkohol. Gjør det derfor til en huskeregel å bytte batteri 1. desember, som er røykvarslerdagen, sier Gjensidiges kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad.

LES OGSÅ: Mathildes store forvandling (+) 

Og hvorfor skal du bytte batteri i dag, og ikke bare sjekke at det gamle virker?

– Hvis du bare trykker på knappen, tester du kun at det er strøm i batteriet, ikke om røykvarsleren slår ut om det brenner, sier Odd Magne Skjerping, som er brannekspert i Frende Forsikring.

Over hele landet skal også brann- og feiervesenet drive oppsøkende virksomhet i starten av desember. Mange tusen husstander kan få besøk med tilbud om en enkel kontroll for å se at du er trygg til julefeiringen.

I Tønsberg skal blant annet Vestfold interkommunale brannvesen ha stand på torvet fredag.