Blir du syk av maten, er det sansynligvis din egen feil

20 prosent av kornproduksjonen, og 25 prosent av grønnsakene, i Norge kommer fra gårder i Vestfold. – Forbrukerne er trygge på norsk mat, og det har de grunn til å være, sier Elin Røed i Vestfold Bondelag.

20 prosent av kornproduksjonen, og 25 prosent av grønnsakene, i Norge kommer fra gårder i Vestfold. – Forbrukerne er trygge på norsk mat, og det har de grunn til å være, sier Elin Røed i Vestfold Bondelag. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

– Dårlig oppvarming av mat, langsom nedkjøling eller for varm oppbevaring er avgjørende. Det er sånt man kan bli syk av, sier Kjersti Sørlie, avdelingssjef i Mattilsynet.

DEL

(Tønsbergs Blad) I en sak Nettavisen publiserte på sin nettside, og som også er publisert i vår avis, hevder advokat William Marler mye om hvilke matvarer man aldri bør våge å spise. Marler er en amerikansk ekspert på søksmål som involverer matbårne sykdommer.

Blant annet trekker han fram oppskåret frukt og skylte grønnsaker, som matvarer man bør passe seg for.

– Veldig trist å høre at sånt blir sagt. Det stemmer ikke med norske matvarer og kjøkkenhygiene, sier Bjørn Tore Teigen, matrådgiver i Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt.

Uaktuelt med bløtkokt egg

Råvarene fra norske gårder er til å stole på. Blir vi syke av maten, så er det vår egen feil.

Råvarene fra norske gårder er til å stole på. Blir vi syke av maten, så er det vår egen feil. Foto:

Ifølge Teigen er matbårne sykdommer vanskelig og uvanlig å pådra seg i norske hjem, fordi vi er vant med en god bakterieflora.

– Vi merker det når vi reiser utenlands og smaker på en annen matflora; da kan ferien fort bli ødelagt. Det sier mye om hva vi er vant med hjemme i Norge, sier Teigen.

Teigen poengterer at man trenger ikke reise lenger enn til Danmark før man må endre tankesettet drastisk når det er middagstid.

– I Danmark er man lært opp til god og nøye mathygiene med sikre kjøkkenrutiner. For eksempel bruker man fargekodede fjøler og redskaper for å unngå kryss-smitte, sier han.

Der vi i Norge uten problem spiser eggedosis, er dette nærmest umulig i Danmark.

– Man får ikke servert bløtkokt egg i Danmark. Det er ikke aktuelt, sier Teigen.

Reddet av norsk vær og temperatur

Det samme gjelder både kjøtt, grønnsaker og melk; det er lite som er farlig å spise i norske kjøkken.

– Vi bor i et land hvor vi faktisk kan oppbevare melka på trappa halvparten av året. Norge har verken temperatur eller vær til å ivareta en høy bakterieflora, forklarer matrådgiveren.

Elin Røed, leder i Vestfold Bondelag, holder med Teigen. Hun mener at matvarene som blir produsert i Vestfold er så rene at man ikke trenger å skylle dem før matlaging.

– Grunnen til at vi skyller grønnsaker er for å bli kvitt ting vi ikke vil spise, som jord. Utover det har vi veldig god på kontroll på mat og sikkerhet, sier hun.

Kylling og svin må gjennomstekes for å være helt sikker på at det er bakteriefritt. Rødt kjøtt, som okse, er sterkere og bakteriene har vanskeligere for å trenge gjennom overflaten. Derfor kan vi la midten av kjøttet være bare delvis stekt, eller tilnærmet rått.

Kylling og svin må gjennomstekes for å være helt sikker på at det er bakteriefritt. Rødt kjøtt, som okse, er sterkere og bakteriene har vanskeligere for å trenge gjennom overflaten. Derfor kan vi la midten av kjøttet være bare delvis stekt, eller tilnærmet rått. Foto:

Når det gjelder myten om bakterier i kjøtt er Røed raskt ute med å klarere at matbårne sykdommer skyldes bakterier fra overflater som ikke er sterile.

– Realiteten er at det er ikke bakterier i kjøtt. Men i slakt, pakking, håndtering og deretter på kjøkkenet utsettes kjøttet for miljøer som ikke er bakterieferie, forklarer hun.

Ville kjøkkenet ditt bestått Smilefjes-testen?

Da vet vi at matvarene som produseres i Norge er til å stole på. Som Røed sier; forbrukerne har ingen grunn til å være engstelige. Likevel er det på at kjøkkenet at bakteriefellene og farene lurker.

Kjersti Sørlie, avdelingssjef i Mattilsynet, sier at mange kjøkken i Norge antakeligvis ikke vil bestått Mattilsynets smilefjes-test, som alle restauranter må gjennom.

–  Vi jobber hele tiden med å øke bevisstheten rundt mathygiene og sikkerhet, sier hun.

Sørlie trekker fram temperatur som svært viktig når det gjelder å unngå å pådra seg matbårne sykdommer.

Å være nøye med kjøkkenhygiene er avgjørende for å unngå matbårne sykdommer.

Å være nøye med kjøkkenhygiene er avgjørende for å unngå matbårne sykdommer. Foto:

– Dårlig oppvarming av mat, langsom nedkjøling eller for varm oppbevaring er avgjørende. Det er sånt man kan bli syk av, sier hun.

– Kast kluten

Teigen på sin side vil den sure kjøkkenkluten til livs:

– Miljøaktivister vil nok felle meg for dette, men jeg tror mange kan ha godt av å bytte ut kjøkkenkluten med papir. Begynner kluten å lukte så har det gått for langt. Egentlig bør den vaskes like ofte som undertøy, sier han.

Artikkeltags