Går alt i restavfallet, som kanskje er den eneste dunken du har på hytta?

1. januar 2023 kom en ny lov som sier at alle kommuner er pålagt å sikre kildesortering for alle – også på hytta.

– Nå kan vi altså lage et kildesorteringssystem på hyttekjøkkenet, og forvente at kommunen tilrettelegger for at vi har et sted å kaste det sorterte avfallet. I et land med 450.000 hytter, vil dette utgjøre en stor forskjell i kildesorteringsstatistikken, står det i en pressemelding utsendt av LOOP – Stiftelsen for kildesortering og gjenvinning.

Påskeegg

Når du drar på hytta, kan avfallsløsningen være ulik den du er vant med hjemme.

– Da er det fint å vite at på sortere.no vil du alltid finne svaret på hvordan du skal sortere i hjemkommunen din og den hytta di befinner seg i, sier Sylvelin Aadland, ansvarlig for tjenesten Sortere, som leveres av Stiftelsen for kildesortering og gjenvinning.

For at det skal bli enklere å kildesortere, forteller Aadland at de har laget «Påskens Sorteringsguide» som viser ting du ofte sorterer i ferien.

– Påskeegget, makrell-i-tomat boksene og appelsinskallet. Hvordan var det du skulle sortere det igjen? Dette er sorteringsnøtter hele familien kan bryne seg på i påsken, sier hun i pressemeldingen.

LES OGSÅ: Nå er Trygve Bøe forbanna: – Dette skal jeg politianmelde

70 prosent

I Norge er det hele 40 kommuner som har flere fritidsboliger enn faste boliger, så hytteavfallet vil utgjøre en stor andel av avfallet.

I 2023 må alle kommuner sortere ut 70 prosent av både plast- og matavfall.

– For at Norge skal nå EUs avfallsmål må hver og en av oss bruke tingene våre lengre og gjøre jobben med å sortere avfallet riktig, enten vi er hjemme, på jobben eller på hytta. Når kommunene legger til rette med gode systemer, blir det også enklere for forbrukere å gjøre en god jobb på hjemmebane, sier Stine Helgeland, daglig leder i LOOP.