Analyse

Erik Werner Andersen, nyhetsredaktør

Det er 90 dager til Larviks befolkning skal velge nytt kommunestyre. Og med den første lokale meningsmålingen på plass, er det bare én ting vi kan si med sikkerhet. Høstens kommunevalg blir garantert en thriller av de sjeldene.

Meningsmålinger gir stort sett alltid vinnere og tapere. Men sannheten er at de tre største partiene, helt uten politisk spinn, kan ta med seg tallene til neste medlemsmøte og slå fast at de er fornøyde.

Ap har i prosentpoeng den største tilbakegangen, og ligger an til å miste en representant. Men noe annet ville være overraskende. I 2011 var Larvik Høyre i oppløsning, en populær ordfører var satt på sidelinjen og 22. juli samlet folket bak Arbeiderpartiet i hele landet. Får Rune Høiseth med seg tolv representanter inn i kommunestyret, har Ap, isolert sett, gjort et godt valg. Spørsmålet er likevel om han får fortsette som ordfører.

Og der vil Høyre og Frp ha et ord med i laget. Høyre ser ut til å være på vei opp fra sumpa, og passerer Frp som Larviks nest største parti. Men både Frp og Høyre ligger an til åtte representanter hver. Plusser man på de to fra KrF, så ligger det an til maktskifte. Men det er så på håret som det er mulig å komme. Det andre mandadet til KrF er langt fra sikkert.

Venstre er det partiet som kommer desidert dårligst ut av denne målingen. Holder oppslutningen seg blir Hallstein Bast alene som Venstre-mann i kommunestyret. Da detter han trolig også ut av vippeposisjon, og kan se fram mot fire år i den politiske periferien. Et sted tidenes mest aktive varaordfører trives veldig dårlig. Men forvent at ett ord kommer til å bli gjentatt fra Venstre-generalen i dagene som kommer. Feilmargin, feilmargin og feilmargin.

Miljøpartiet de Grønne har vært langt mindre profilert i Larvik så langt, enn de var foran forrige valg. Likevel er de på denne målingen inne med en representant. Den grønne bølgen er høyst reell, og vi tipper ordførerkandidat Tormod Knutsen er blant Larviks 35 utvalgte fra høsten av. Trolig kan MDG også våge å drømme om flere prosentpoeng. Kanskje overtar de Venstres rolle som vippeparti?

Foreløpig forholder vi oss til valget som om det er to blokker som kjemper mot hverandre. De rødgrønne mot de borgerlige. Men det er langtfra sikkert at det er virkeligeten. Nasjonalt sliter Krf og Frp veldig med forholdet sitt - og i Larvik vet vi at mange Venstrefolk har murret over samarbeid med Ap og SV. MDG kan bli en joker og Senterpartiet erstatter Willy Krøgli med Olav Nordheim. Hvem vet hvor den haren hopper? Ingen samarbeidsplattformer er lansert og mye kan skje. Valgkamp er nemlig også politisk spill, og akkurat nå er situasjonen på brettet høyst uklar.

Les også: Digital valgstart i ØP

Foto: Bjørn-Tore Sandbrekkene