– Vi hadde lyst til å pynte butikken litt annerledes før jul, og da kom ideen om en pepperkakeby. Vi tok en prat med barnehagene og leverte alle «byggematerialene» de trengte. Resultatet står utstilt her i butikken, i første omgang til glede for kundene, forteller kjøpmann Stian Thorenfeldt.

Auksjon til inntekt for Frelsesarmeen

Men Thorenfeldt ville at pepperkakebyen skulle glede enda flere, og sånn ble ideen født om en auksjon til inntekt for Frelsesarmeen i Larvik.

– Det er jo fantastiske byggverk, den ene er faktisk en eksakt kopi av Borgejordet barnehage, der må det være noen arkitekt-talenter. Jeg syns Frelsesarmeen gjør så mye godt arbeid for dem som trenger det mest, og de er jo veldig synlige nå i førjulstiden. Mange trenger hjelp, og får det nettopp derfra. For oss er det fint å kunne bidra til det arbeidet, sier Thorenfeldt.

(saken fortsetter under bildet)


Hilde Nylund og Solfrid Margrethe Martinsen fra Frelsesarmeen er glade for tiltaket fra kjøpmannen.

– Det er et flott tilskudd til julegryta, vi trenger alt vi kan få, og håper det blir en skikkelig raus budrunde på pepperkakehusene. Vi kommer til å stå klare ved julegryta rett ved inngangen til Meny på Lørdag 21. desember kl. 11:00, da starter budrunden, sier Solfrid.

Stort behov hele året

Pengene Frelsesarmeen får inn fra både pepperkakehus og julegryta finansierer blant annet mat til rundt 300 familier og enslige i julen.

– Den store dagen for utdeling av mat er i morgen, behovet er stort både i julen og ellers i året. Vi kjører ut mat til de som trenger det hver 14. dag hele året, og er helt avhengig av de pengene vi får i gaver. Vi merker dessverre at samfunnet har blitt mer og mer kontantløst, vi tar Vipps til julegryta også, men mange er kanskje ikke klar over det. Så langt ligger vi nok litt under det vi hadde håpet på, men vi tror og håper at mange tar en tur bortom oss den siste uka opp mot jul, og tar seg tid til å Vipse, da får de jo en liten «pust i bakken» også midt i julehandelen, smiler Solfrid.

I tillegg til matutdeling blir pengene også brukt til en rekke andre arrangementer og prosjekter i regi av Frelsesarmeen. Både frokost for rusavhengige, gatefotballen og barnegruppa finansieres av gaver.

(saken fortsetter under bildet)


LES OGSÅ: Ole Paus fylte Larvik kirke

Ny ungdomsgruppe for jenter

– Det nyeste tilskuddet er en ungdomsgruppe for jenter over 14 år som vi nettopp har startet opp. Jeg så at det var et behov for denne aldersgruppa, og håper den kan utvikle seg til å bli et sted jentene kan komme med spørsmål som kanskje er litt vanskelig å ta opp hjemme. Mange sliter med psykiske helseproblemer i tenårene, og kanskje kan vi være til hjelp for noen av dem. Ungdomsgruppa skal også være et sted der vi bare kan samles for å gjøre det jentene selv har lyst til, de finner på ulike aktiviteter, eller bare sitter og snakker sammen, forteller Solfrid.

Nå håper både kjøpmannen på Meny og Frelsesarmeen på at også næringslivet i Larvik melder seg på i budkampen om «Pepperkakebyen».

– Dette må jo være midt i blinken for byens eiendomsmeglere, avslutter Hilde.