Vi må inkludere alle for å skape nok

Stortingsrepresentant Kårstein Eidem Løvaas (H)

Stortingsrepresentant Kårstein Eidem Løvaas (H) Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Vi må lykkes. Norge står midt oppe i den kanskje største omstillingen i vår nyere historie. Et område som vil være avgjørende for om vi lykkes med omstillingen og dermed økt verdiskaping i årene som kommer – er inkludering.

Inkludere flere – det er verdiskaping! Norge er et land med små forskjeller. Det skal vi fortsatt være. Den aller største forskjellen er mellom de av oss som har et arbeid å gå til og de som ikke har noen grunn til å stille vekkerklokken når de legger seg. Er du utenfor arbeidslivet er forskjellen til de som er innenfor, enorm. Det gjelder økonomi, selvfølelse og menneskeverd. Forskjellen på å tjene en krone på jobb, kontra å motta en krone fra NAV er nesten ubeskrivelig stor. For egen selvfølelse først og fremst, men også for samfunnsøkonomien. De som står utenfor må kunne få komme innenfor. De som i dag jobber litt må få lov å jobbe mer.

Er det vanskelig å få jobb på grunn av språkferdigheter? Ja da må vi sørge for at flere lærer norsk. Er det helse, psykisk eller fysisk som gjør at du ikke kan jobbe? Da må vi legge til rette på arbeidsplassene, styrke helsetjenesten og fjerne hindre. Er det manglende kompetanse, enten fordi arbeidets art har endret seg eller det er lenge siden du lærte jobben? Da må vi fylle på. Styrke etterutdanning for de som er i arbeidslivet, sørge for rett utdanning for de som står på terskelen til arbeidslivet.

Det viktige med å lykkes med inkludering er ikke bare å sørge for bedre liv for den enkelte og for større verdiskaping. Det er også et av det viktigste grepene vi kan ta for å lykkes med integreringen. Det å skape mer og inkludere flere henger tett sammen. Når mange står utenfor blir regningen større enn vi har rygg til å bære over tid. Som en del av omstillingen må vi derfor i tiden fremover sørge for at forskjellene forblir lave, at folk har en jobb å gå til og at vi sammen bringer det fantastiske samfunnet med de enestående velferdsordningene fremover på et bærekraftig vis. Høyre mener at økonomisk bærekraft og sosial bærekraft går hånd i hånd. Dette er ikke to atskilte politikkområder som en del av våre ærede konkurrenter synes å mene.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.