Gå til sidens hovedinnhold

Vi trenger vilje til å skape endring

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Denne uken kom meldingen om at Norge ikke når klimamålene for 2020. Det skaper frustrasjon og håpløshet hos mange, mens andre kanskje vil se på det som naturlig etter et pandemi-år fylt med usikkerhet. Likevel er ikke 2020 året som definerer den blå-blå regjeringen, men en periode på 8 år med manglende handlekraft og engasjement i kampen for å nå klimamålene. Det finnes det ingen unnskyldning for.

Gjennom 8 år med Høyre-styre har de vært avhengig av støtten til FrP, et parti som har programfestet at de ikke er sikre på om det finnes menneskeskapte klimaendringer. Det syntes på politikken som føres. På lange 8 lange år har regjeringen kuttet 3% av Norges utslipp. 3% utslippskutt når vi har forpliktet oss til over det tidobbelte innen 2030. Dette har de prestert i en tid med historisk søkelys på utfordringen vi står ovenfor, og med en teknologisk utvikling som har gitt forutsetningene til mye større kutt.

Dette står som en attest på regjeringens manglende vilje til å skape endring. En ting hadde vært om forsøk ikke hadde lykkes – men de har bevist at de rett og slett ikke vil forsøke. Når muligheten til å opprette to karbonfangst anlegg presenterte seg, valgte de å ikke åpne anlegget på Klemetsrud. Når vi står ovenfor en historisk mulighet til å investere mer i grønn industri, velger høyre, FrP, Venstre og KrF å bruke pengene på kutt i formueskatten for de aller rikeste i samfunnet. For Høyre-regjeringen er det nok å heie på initiativer fra næringslivet, i stedet for å virkelig investere i dem. Hvordan skal vi da skape nok arbeidsplasser til å dekke opp for fallende etterspørsel i oljeindustrien?

For Arbeiderpartiet er nøkkelen å bruke statens økonomiske muskler til å spille på lag med det private næringslivet, for å sammen skape innovasjon og utvikling. På den måten skaper man arbeidsplasser i nye næringer samtidig som man kutter nødvendige utslipp. I samarbeid med LO går vi til valg på å kutte 55% av norske klimagassutslipp innen 2030, gjennom en historisk satsning på havvind, hydrogen og karbonfangst og lagring. Dette gjør vi fordi det å forene industriarbeideren og klimastreikeren er nøkkelen for å lykkes.

Regjeringen øker pumpeprisene i distriktene og satser ikke på utbygging av tog - det setter de heller på anbud til internasjonale aksjonærer. Det å kjøre tog til ytterkantene av det langstrakte landet vårt er ikke det som skaper mest profitt, og derfor skjer ikke dette med privatisering. Økningen i pumpeprisene treffer dermed de uten valgmuligheter. Vi kan ikke la klimakrisen bli en ulikhetskrise. Arbeiderpartiet vil verne pumpeprisene for de uten valgmuligheter og bygge ut tog- og busstilbud over hele landet, slik at alle nordmenn skal ha muligheten til å leve mer bærekraftig, ikke bare de med pengene til det. Dette er fordi vi skal nå klimamålene sammen, gjennom å skape vekst og utvikling, ikke ved å etterlate noen i samfunnet til å ta konsekvensene.

Kommentarer til denne saken