Hun hadde aldri trodd at hun skulle få anledning til å sette opp dette verket.

– Det er en drøm som først kunne realiseres nå som jeg har blitt kantor i Larvik kirke, sier Vigdis Poupart, som tok over som dirigent i kantoriet i 2019.

– Det har vært tre spesielle år, mye preget av koronarestriksjoner og utsettelser av konserter og planer. Nå kan vi endelig sette opp et stort verk igjen og vi håper at kirken blir stappfull, sier hun.

Juletradisjon

I Bachs tid ble denne musikken fremført som tre kantater henholdsvis på 1., 2. og 3. juledag. Men disse kantatene som har fått tilnavnet Juleoratoriet lar seg fint fremføre som en helhet. Juleevangeliet blir fremstilt med sprudlende melodier, høystemte koraler og vakre, inderlige arier. Musikken spenner fra det storslagne med feiende flott korsang, pauker og trompeter til hyrdemusikk på Betlehemsmarken til vuggesang for Jesusbarnet.

– For familien min hører Juleoratoriet med til 1. juledagstradisjonen. Etter orgelspilling på høytidsgudstjenesten i Larvik kirke kommer jeg hjem til festdekket bord. Da er det tid for julebrunch med familien. Jeg har en fantastisk mann som steller i stand og han passer alltid på å sette på CDen med Juleoratoriet når jeg kommer inn døra. Duft av deilig mat, festpyntet bord og de festlige tonene fra juleoratoriet med pauker og trompeter - det er julestemning for meg, forteller Vigdis.

– Anbefaler alle å synge

Larvik kantori teller 22 medlemmer og er tilknyttet Larvik kirke. De har hatt mange konserter opp gjennom årene med små og store verk.

– Alle som er med i Larvik Kantori er kjempeglade i klassisk musikk og musikk av J. S. Bach står høyt i kurs. Juleoratoriet er gøy å synge, utfordrende og utviklende. Å stå midt i koret, med orkester og solister er som å være midt i musikken. Det er en stor opplevelse når alt stemmer og musikken løfter deg opp. Dette er musikkglede i ordets beste forstand. Og vi anbefaler alle å synge! Alene og samme med andre. Dette er godt for kropp og sjel. Kor- og allsangtradisjonen er en rik del av vår kultur som har skapt fellesskap og glede i århundrer. Dette er noe vi ikke må miste! sier Vigdis.

– Når vi nå inviterer til konsert med Juleoratoriet er dette noe av det fineste vi kan tilby av kirkemusikk. Vi har slått oss sammen med to andre kor og konserten fremføres både i Larvik (Nanset kirke) 26. november og i Arendal (Trefoldighet kirke) 27. november.

– Kor og orkester har jobbet hardt med verket hele høsten, vi har hatt øvingsweekend sammen med de to andre korene og øvd masse hjemme også. Jeg syns det er vakkert og rørende når mennesker jobber sammen og strekker seg for å formidle noe av det beste menneskeheten har skapt.

Juleoratoriet

■ Juleoratoriet av J. S. Bach fremføres i Nanset kirke lørdag 26. november.

■ Dette er et storslagent verk for kor, orkester og fire sangsolister. Det ble skrevet for omtrent 300 år siden og er fremdeles like aktuelt.

■ Medvirkende: Larvik Kantori, Trefoldighet Kantori (Arendal) og Agder Vokalensemble.

■ Orkesteret består av Agder Kammerorkester med forsterkninger.

■ Tim Harry Blomberg er dirigent

■ De fire sangsolistene er: Ingrid Vetlesen (sopran), Kari Lise Høgseth (alt), Mathias Gillebo (tenor) og Eirik P. Krokfjord (bass).