Gå til sidens hovedinnhold

– Vil du ta en kaffe med meg?

Artikkelen er over 2 år gammel

Et lite bord, en kanne kaffe, en melkeskvett og litt sukker. Der står Wesam Almadani (35) helt alene på Larvik torg med et smil og to spørrende øyne. – Vil du ta en kaffe med meg?

Mye kan skapes rundt en varm kopp kaffe, eller mye kan skapes hvis man bare prater litt med hverandre.

– Jeg stilte meg opp på torget en lørdag før jul. Lørdagene er fine her i Larvik. Folk har fri og rusler litt rundt, og da kan man møte mange folk, forteller Wesam Almadani når vi stikker innom kontoret hennes på Larvik bibliotek.

Hun er vår forfatter. Larviks forfatter. Gjennom et program der byer i verden tar seg av hver sin forfulgt forfatter, har Wesam kommet hit.

Når Larvik nå har tatt ansvar for Wesam, er det i første omgang for to år. Det er tiden man får i Friby-programmet. Men avtalen innbefatter også mulig oppholdstillatelse etter dette.

– Det betyr noe at jeg nå endelig er på et sted jeg kan kalle hjemme. Hvor jeg kan jobbe, skrive, leve og bo, forklarte hun da hun kom hit i høst.

Da hun kom til Norge kjente hun umiddelbart at dette var hjemme.

– En innvandrer sa til meg at jeg bare kunne drømme om at en nordmann inviterte meg på kaffe. Da skjønte jeg at kaffe er viktig, så jeg tok det som utgangspunkt når jeg nå vil åpne meg, smiler Wesam.

Så hun tok med seg en plakat, kaffe og litt til og stilte seg opp på torget.

– Først virket folk redde. De trodde nok jeg solgte kaffe, ler hun.

Etter hvert stoppet flere opp, tok en kaffe og en prat.

– Noen sa tidlig at jeg måtte være tålmodig. I Norge er man ikke vant til at ting er gratis, eller stopper opp for å snakke med fremmede. Det var råd jeg fikk fra nordmenn.

LES OGSÅ: (+) Wesam (35) har levd med trusler og trakassering i fem år – nå bor hun i Larvik: – Historiene jeg skriver gir meg mareritt

(saken fortsetter under bildet)

Lukkede grupper mennesker

– Selv om jeg ikke snakket norsk hadde jeg følelsen av å være hjemme. Samtidig så jeg at mange innvandrere var alene, for nordmenn er ganske innesluttet. Dermed får man to lukkede grupper.

Det handler om mangel på kunnskap og forståelse.

– Vi forstår like lite av norsk kultur som nordmenn forstår vår kultur. Man vinner hvis man er åpner seg, lærer og forstår, forklarer hun.

– Det er ikke bare innvandrere som føler seg alene. Jeg har møtt mange nordmenn som også føler ensomhet. Så da må man gjøre hva man kan for å komme i kontakt med hverandre, fortsetter Wesam som opplevde mye varme tilbake da hun sto der og åpnet seg.

– En kom med en vaffel, fra en butikk kom en mann ut med en lue. De ville gi meg noe. Varme, forteller hun.

– Om bare en eneste person får en venn, så er det bra, slår hun fast.

Møtes på Grendehuset mandag kveld

Kommende mandag stiller Wesam opp og forteller sin historie og deler sine tanker på Grendehuset i Bølgen. Her kan du både møte henne og bli kjent med henne.

– Da skal jeg snakke om denne ideen. Kanskje flere vil være med. Jeg har også laget en liten film om dette prosjektet. Den skal være klar denne uken, smiler hun og ser fram til mandagens mange møter.

Og ut på gata med kaffekanne skal hun flere ganger.

Grendehuset byr for øvrig på Fargespill, Lur- og Bukkhornslaget, Røde Kors og Røde Kors Språkkafé, BliBest Bridge, Larvik Husflidslag og ØPs «Lyttepost» samt en kinofilm og BaneNors VR-show.

Flere hundre forfattere og kunstnere i 70 fribyer

Forfattere i mange deler av verden utsettes for trusler og forfølgelse. Internasjonale PEN rapporterer hvert år rundt 1 000 tilfeller av fengsling eller forfølgelse av forfattere. Dette er forfattere som trakasseres og forsøkes kneblet fordi de har benyttet seg sin grunnleggende rett til å ytre seg.

ICORN tilbyr forfulgte forfatter et fristed. Nettverket er i stadig og rask vekst, nye byer blir medlemmer og antall forfattere som står på venteliste for en friby øker.

ICORN – International Cities of Refuge Network er det internasjonale fribynettverket som ble etablert for å tilby forfulgte forfattere, journalister og kunstnere et fristed, eller en friby, hvor de skal kunne skrive og uttrykke seg fritt, uten å frykte for å bli sensurert eller kneblet.

Hva er en friby?

En friby er en by som har påtatt seg å være vertskap for en forfulgt forfatter i opp til to år. De fleste fribyer er tilknyttet den internasjonale organisasjonen ICORN, International Cities of Refuge Network, som organiserer ordningen og godkjenner forfatterne.

For forfatterne betyr fribyordningen at de kommer seg i trygghet, og at vedkommende sikres ro til å gjenoppta sitt arbeide. Som gjesteforfatter representerer han eller hun de talløse andre forfattere verden over som er forfulgt, fengslet eller for alltid er blitt brakt til taushet. Ved å være en friby tar byen ikke bare et viktig standpunkt i forhold til ytringsfrihet, men bidrar også konkret til å hjelpe eller redde et menneske.

Hvem er fribyforfatteren?

For at en person skal komme inn under fribyordningen, må han/hun være forfatter med en viss litterær produksjon og beviselig være truet eller forfulgt i sitt hjemland på grunn av sitt litterære virke. Definisjonen «forfatter» inkluderer forfattere av både skjønnlitterære og faglitterære verk og skuespill, poeter, redaktører, oversettere, forleggere, journalister og tegneserietegnere.

Hvordan fungerer ordningen?

Forfattere som kommer til en friby i Norge har formell status som gjesteforfatter i fribyperioden, etter dette er han/hun kvoteflykning og har muligheten til å bli værende i landet.

Vertsbyenes og kommunenes utøvende rolle er først og fremst koordinerende. Det legges vekt på å involvere forfatterne i lokale, nasjonale og internasjonale litterære miljøer, og det jobbes opp mot forlagsbransjen med tanke på mulig oversettelse med påfølgende utgivelse av forfatterens verk i Norge.

En ønsker å sette i gang prosjekter som kan utnytte forfatterens ulike potensialer og forberede mulige kunstneriske engasjement i regionen dersom han/hun velger å bosette seg i byen etter at fribyoppholdet er over. Her setter økonomien begrensninger, men det søkes om støtte fra lokale/nasjonale kulturinstanser.

LES OGSÅ: (+)

 

Kommentarer til denne saken