Gå til sidens hovedinnhold

Vil ha dikt fra unge

Larvik Teaters poesiteater er blitt del av VI350s offisielle program. I disse dager skrives manus til forestillingen som skal fremføres i september. Derfor vil dramaturg Mona Windvik høre fra ungdom som vil ha sine tekster fremført på scenen.

– Det kan være dikt, en kort tekst eller en sangtekst. Tema velger du selv, skriv om det du er opptatt av, ting du tenker på eller kanskje en opplevelse, forteller Elisabeth Hunskaar, Prosjektleder Poesiteatret, Larvik.

Et av medlemmene i Poesiteatret, Olivia Szalai Ørbæk (21) skriver selv tekster og sier:

– Jeg skriver sanger, og det starter ofte med at jeg lager en melodi hvor jeg tar utgangspunkt i vonde følelser. Derfor er det også så bra å skrive, og det trenger ikke alltid å være bra heller, fordi en kan få det vonde ut på papir, det har hensikt selv om du kanskje ikke synes det blir så bra, fordi du kan lære ting om deg selv og kanskje andre også kan forstå bedre. Andre kan også få mye hjelp ved at du skriver, fordi det da er noen som forstår, du føler deg ikke like alene med følelsene og tankene du sitter med, forklarer 21-åringen.

– Jeg føler at det er mange som sier at de ikke forstår hvordan de kan skrive noe bra, men det trenger ikke bli bra, det er så innmari mye som blir dårlig, men man må bare prøve seg frem, fordi det alltid er noe som blir bra. Det er vanskelig for noen og mindre vanskelig for andre, for meg er det skikkelig vanskelig, og mest er det fordi jeg ikke klarer å forstå eller gå inn på de vonde tingene jeg prøver å skrive om, det tror jeg også mange kan slite med.

Det som sendes inn trenger ikke være på rim og det kan ha fri form. Hvis man har en idé, men synes det er vanskelig å komme i gang vil Mona Windvik gjerne hjelpe til med det.

Forestillingen skal også inkludere tekster av Herman Wildenvey, Larviks egen store dikter. Larvik Teaters poesiteater ønsker i forestillingen å sette Wildenveys tekster inn i en moderne sammenheng og se hvordan de kan spille mot ungdommens tekster.

Planen var at dette skulle bli del av et undervisningsopplegg med slampoesi, men på grunn av covid-19 ble et slikt opplegg vanskelig, for ikke si umulig å gjennomføre. Derfor må Poesiteatret nå bruke andre kanaler for å engasjere.

Noen dikt er allerede med i forestillingen og det skal etter planen også være unge voksne som vil formidle på scenen. En av dem som har bidratt og som også har fått oppmerksomhet gjennom Larvik Litteraturfestival er Tuva Skavdal (16). Ett av hennes dikt gjengis her (med tillatelse):

Gutt i vindu

En gutt i et lite vindu
stirrer ut
ser på rakettene som skytes opp
Gutt i lite vindu
alene
med grandis i hånda
stirrer ut på resten av verden
Resten av verden som feirer sammen
alt uten gutt
Uten gutt som mangler mat
som er ute
ute og drikker voksendrikker og synger jubelsang
Gutt mangler et fang
Nytt år med nye muligheter
sier alle
men ikke for gutt
Gutt danser samme dans, uten stans
Gutt i vindu
Gutt i et lite vindu
stirrer ut
svart
tomrom
ingenting

– Vi tror at ungdommer i dag bærer på viktige budskap og Larvik Teater ønsker gjennom dette prosjektet å gi dem en arena. Derfor utfordrer vi dem nå til å sende inn tanker og betraktninger og å få en stemme og bli hørt, sier Hunskaar, og oppfordrer alle som er interessert til å ta kontakt med Larvik Teater via hjemmesiden.

Kommentarer til denne saken