– Det ble helt feil å gjennomføre en sånn endring, forteller Vasvik over telefonen.

– Vi er inne i en tid hvor den innsatsen Matsentralene i landet gjør, er utrolig viktig. Fordi mange opplever en trangere økonomi, øker bare pågangen etter et slikt tilbud. Vi innser at dette ble feil og gjør en korrigering nå. I stedet vil vi øke bevilgningene med to millioner kroner.

LES OGSÅ: Da Findus ombestemte seg, rant det inn hos Bjørn og co.: – Det betyr uhorvelig mye

Øker støtten

Innbakt i forslag til statsbudsjett var et kutt på rundt 600.000 til Matsentralen i Norge. Matsentralen jobber for å redusere matsvinn og fordele mat til vanskeligstilte. Den ideelle foreningen ble stiftet av Evangeliesenteret, Frelsesarmeen, Kristen besøkstjeneste og Kirkens Bymisjon i Vestfold i 2018.

– Vi har blant annet en sentral her i Larvik, forteller Truls Vasvik.

– Da synes vi det var hyggelig å kunne dele nyhetene om økt støtte med nettopp folk i Larvik.

– Hvorfor kuttet dere i utgangspunktet?

– Noen ganger er det sånn at ting ligger bakt inn i hverandre og når det er et ekstremt trangt budsjett, går det alltid ut over noen, svarer politikeren.

– Men vi har tatt en ekstra runde i forhold til det viktige arbeidet Matsentralen gjør. Her ble det gjort en feil og det er vi nå villige til å rette på. Vi er helt sikre på at dette kommer til å komme mange familier til gode i tida framover.

Jubel

Nyheten støttes helhjertet av fungerende daglig leder for Matsentralen i Larvik, Bjørn Måøy.

– Jeg var på vei inn på Bastø Fosen da jeg fikk høre om endringen og jeg skal innrømme at det blei litt jubel, sier han.

– Dette er sårt trengte midler. I tillegg til at etterspørselen på matleveringer har steget kraftig bare i høst, merker vi som alle andre at strømprisene stiger. Vi trenger all hjelp vi kan få.

– Er det travle tider?

– Ja, ting er nokså ekstremt. Vi har rett og slett ikke nok til alle som ønsker, og må gjøre så godt vi kan. I fjor delte vi ut 520 tonn mat bare i Larvik. I år regner vi med å ligge på 620 tonn, så det er voldsomme tall.

Måøy forteller at de har 75 små og store organisasjoner de leverer mat til.

– Vi må bare jobbe på videre så godt det lar seg gjøre. Men vi ble veldig glade da politikerne ombestemte seg. Dette skal komme mange til nytte.

LES OGSÅ: Vedtok snødeponi i Vestmarka: – Skuffet over at vi ikke ble hørt og vi vil påklage vedtaket

Behov

Også leder i Larvik SV, Mari Jetlund, har fått med seg nyhetene om reverseringen av kutt til Matsentralen.

– Noe vi fornøyd med, sier hun.

– Det var en gal prioritering å kutte i støtten til Matsentralen og vi har håpet at det skulle bli rettet opp i revidert statsbudsjett.

– Hvorfor er dette en viktig sak for dere?

– Det er store forskjeller i samfunnet og en tragedie at vi i det hele tatt trenger matsentral. Men vi har en økende andel mennesker om lever på et minimum og Matsentralen trengs mer enn noensinne. Vi skal derfor møte opp på Matsentralen i Larvik førstkommende torsdag og overrekke en liten pengegave. De trenger støtten.