Gå til sidens hovedinnhold

Han vil ha vinmonopol i Helgeroa - men rådmannen ser mot Lardal

Artikkelen er over 4 år gammel

- Ikke det svaret jeg hadde håpet på, sier Meny-sjef Dag Arild Bakken

Meny-sjef Dag Arild Bakken i Helgeroa har gått i spissen for et ønske om å få Vinmonopolet til å etablere seg i Helgeroa.

Selv om det er Vinmonopolet som avgjør hvor i landet de etablerer seg, er det en forutsetning at kommuner som ønsker nye pol sender inn en søknad. Nå anbefaler rådmannen i Larvik kommune at det IKKE sendes inn søknad om pol på Søndersrød i Helgeroa.

Tenker på Lardal

Fra 2018 vil nåværende Lardal kommune være en del av Larvik kommune. Mens Larvik i dag har to pol innenfor sine grenser, har Lardal null. Det er en av vurderingene rådmannen gjør i forbindelse med søknadsforespørselen fra Helgeroa:

"En etablering at ytterligere et Vinmonopol i Larvik kommune kan få konsekvenser dersom det etter kommunesammenslåingen skal søkes om etablering av Vinmonopol i det som i dag er Lardal kommune," skriver rådmannen i sin utredning.

Rådmannen mener også at det er uproblematiske avstander til andre pol for de som bor i Helgeroa-området.

"Det er i overkant av en mil å kjøre fra Søndersrød til Vinmonopolet i Stavern og ca. 13 km til Vinmonopolet i Larvik. Rådmannen kan ikke se at det noe behov med tanke på avstanden til de Vinmonopolene som allerede er etablert i kommunen, ei heller med tanke på tilgjengeligheten for øvrig," heter det i saken.

Selv om rådmannen konkluderer med nei, understrekes det i saken at dette er en vurdering som må gjøres av politikerne.

"Rådmannen har ut over dette ingen sterke synspunkt til saken og vurderer at dette først og fremst er et politisk valg mellom næringspolitikk/stedsattraktivitet og alkoholpolitikk," skriver saksbehandleren.

Mener rådmannen tar feil

Dag Arild Bakken er skuffet over rådmannens vurderinger, og kjøper ikke helt argumentene.

- Vi mener et pol på Søndersrød vil være et naturlig, komplimenterende tilbud, sier Bakken.

Han synes det er feil å sette behove i Lardal opp mot behovet i Helgeroa.

- Jeg har et håp om at politikerne ser litt bredere på saken rådmannen. At man mangler pol ett sted, kan ikke være argument mot utvikling et annet sted.

Han mener også det er mange positive argumenter rådmannen har utelatt.

- Bare tenk på miljøet og trafikkbelastningen. Det er ganske mange bilturer som unngås ved et nytt pol her ute. I tillegg må vi som kommune tenke helhet. Skal vi stoppe handelslekkasje mot vi gi innbyggerne våre og de besøkende et tilbude som hele tiden er best mulig, sier Bakken.

Kommentarer til denne saken