Få familier drar så mye fisk opp fra isen

Familien Bjørnstad fra Kvelde vet hvordan man drar fisk opp fra isen. Det vitner resultatene fra nordisk mesterskap om.

Familien Bjørnstad fra Kvelde vet hvordan man drar fisk opp fra isen. Det vitner resultatene fra nordisk mesterskap om. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Familien Bjørnstad fra Kvelde gjorde det svært godt i nordisk mesterskap i isfiske på Skumsjøen ved Gjøvik i helgen.

DEL

Lisbeth Allum Bjørnstad tok sølv med damelaget og en 5. plass individuelt. Mannen Tor-Ivar Bjørnstad tok gull med herrelaget og en 7. plass individuelt.

Sønnen Lars-Magnus gjorde det aller best. Han tok gullet sammen med juniorlaget og fikk en 2. plass i juniorklassen individuelt.

LES OGSÅ: Vegard ble kåret til Nordens beste isfisker

I tillegg til de tre, består familien av lillesøster Celine, som allerede som 11-åring er blitt en habil isfisker, og er blitt fylkesmester i Vestfold i klassen junior jente.

Lisbeth Allum Bjørnstad elsker å konkurrere på isen.

Lisbeth Allum Bjørnstad elsker å konkurrere på isen. Foto:

Ikke flaks

Det er ikke tilfeldig at familien gjør det så godt på isen. Isfiske er mer enn å bore et hull og håpe på fiskelykke, forteller Lisbeth Allum Bjørnstad.

– Isfiske har lite med flaks å gjøre. Det krever god planlegging. Vi ser på dybdekartet av vannet vi fisker på og vurderer hvor det er best å stå. Vi har flere planer. Virker ikke plan A, går vi videre til plan B og eventuelt plan C. Isfiske krever et godt forarbeid, sier hun.

I tillegg er det viktig å velge riktig lokkemeite for å dra opp flest abborer, som er den eneste fisken som teller i mesterskapene.

– Vi fisker med lokkemeite, pimpel og mormysjka. Som agn bruker vi magot og fjærmygg. Jeg må innrømme at det er en nedtur å dra opp en annen type fisk enn abbor når du får napp.

Lang vei til nordisk

For å komme til nordisk mesterskap må man først kvalifisere seg gjennom seks norgescupstevner.

– Disse starter i helgen før jul og går helt til midten av februar. I tillegg driver vi med trening store deler av vinteren, forteller Allum Bjørnstad.

Hun har drevet med sporten siden sine tidlige ungdomsår, og forteller at isfiske ikke er matauk.

– Det er konkurransen som gjør det spennende. I tillegg er det et hyggelig miljø blant isfiskerne, forteller Lisbeth Allum Bjørnstad, som ikke lengter like mye etter våren som mange av oss andre.

– Det er litt trist når isen går, sier hun.

Celine Bjørnstad kan stolt vise fram at hun er fylkesmester i isfiske.

Celine Bjørnstad kan stolt vise fram at hun er fylkesmester i isfiske. Foto:

God klubb

Familien fisker for en klubb som heter SFK Pimpel Sør. Dette er en av Norges beste isfiskerklubber.

– Da vi deltok på NM på Mjøsa 4. og 5. mars ble det mange gode plasseringer. Det ble sølv på lag-NM 4. mars til meg, Remi Dahl og Ole-Martin Gilbu. Lucian Iurac fra klubben vår ble norgesmester i den individuelle konkurransen 5. mars, forteller Allum Bjørnstad.

Under nordisk mesterskap deltok fem fra klubben.

– Det er ganske sjelden at tre fra samme familie kvalifiserer seg til nordisk mesterskap. Så dette var moro for oss, sier Lisbeth Allum Bjørnstad.

De andre klubbmedlemmene som kvalifiserte seg var Terje Lindgren og Vegard Rindal. Terje Lindgren ble nordisk mester i veteran herrer og var også med å vinne herre veteran lag. Vegard Rindal ble nordisk mester i junior og var med på vinnerlaget i junior.

SE OGSÅ:

Sportsfiskeklubben Pimpel Sør skal arrangere Norgesmesterskap i isfiske første helga i mars.

Artikkeltags