Et sniktitt på Victors (21) kjempegigantiske kollektiv
– Det er en drøm å være her.

Heimen for året: Victor Sundve Hellevik (21) har funnet seg en ny heim for et år, på Skogn folkehøgskole (Skofo).
Foto: Siv Lyngstad
SKOGN: Han har alltid hatt venner, Victor Sundve Hellevik (21) fra Kolbotn. Men så sosial som han er i år, har han aldri vært før.
– Ja, etter ni-ti uker på Skofo, er ting litt annerledes. Vi bor tett sammen. Vi tar hensyn til hverandre. Vi ser hverandre hver dag. Å gå på Skogn folkehøgskole blir som å bo i et kjempegigantisk kollektiv, sier Victor.
«Kollektiv er et fellesskap, for eksempel en gruppe personer som bor sammen og har felles husholdning,» er definisjonen i Det store norske leksikon. Dekkende?
– Bare at her er alle på skolen hele tiden. Og det kan ikke sammenlignes med en jobb heller. Det er en sånn blanding av folk her, med forskjellig bakgrunn og forskjellige syn på ting at det aldri blir kjedelig. Vi blir liksom aldri ferdig med å snakke, forteller Victor.

Et gjennomtenkt impulsår
Den 27. august 2022 kom Victor til Skogn med tog. Han hadde hatt god tid til å tenke seg om på den lange turen, og var temmelig nervøs da toget stoppet.
– Jeg tenkte, «Er dette riktig?» Lærere og stipper (stipendiater journ. anm.) møtte oss på stasjonen, og de var veldig imøtekommende. Fra første stund var de oppriktig interesserte, spurte hvordan du hadde det, og ville snakke med deg. Det tok ikke lang tid før jeg visste at jeg hadde valgt riktig, sier Victor.
Han beskriver de første ukene som en følelse av å være på leirskole.
– Det var masse folk overalt. Vi bodde der. Alle var i samme situasjon som en selv, med på noe helt nytt. Det er en helt egen boble å være her, hvor alle er med på alt. Alle gjør ting sammen, sier han med et tankefullt nikk.
Victor hopper ikke usett inn i nye situasjoner. Han tar livsvalg etter å ha lest seg opp på det meste, og han vurderer fordeler og ulemper mellom mulighetene han har foran seg.
– Jeg tok Helse og oppvekst på VG1, men gjorde så et kryssløp over til IKT servicefag. Etter det, fikk jeg lærlingplass ved Norsk sykepleierforbund, hvor jeg jobbet i IT-avdelingen, hovedsakelig med support.
Victors plan var å gå tilbake til videregående for å ta påbyggsåret som skulle gi ham generell studiekompetanse. Etter at han tok fagbrevet, takket han imidlertid ja til et års jobb på samme sted.
– Året etter hadde jeg lyst til å gjøre noe helt annet før jeg tok påbyggsåret.
Victor grublet. Han studerte alle folkehøgskolemuligheter, og søkte på sju linjer.
– Jeg kom inn på alle.
Høstgleder: Victor Sundve Helleviks (21) høstgleder foregår mer eller mindre påkledt på folkehøgskolen, for den ukentlige isbadingen ser han alltid frem til. Foto: Siv Lyngstad

«Boble»: Victor Sundve Hellevik (21) sammenligner miljøet på Skofo som en hyggelig liten folkehøgskole-boble. Foto: Siv Lyngstad









Bilder fra studiehverdagen
Skogn folkehøgskole gikk seirende ut
Skofo (Skogn folkehøgskole), lyste snart sterkest.
– De ringte meg med én gang, og jeg leste veldig mye positivt om denne skolen. I tillegg lå den et stykke hjemmefra. Jeg ville ut, smiler han.
Victor har alltid vært interessert i USA. Derfor var USA-linja en naturlig magnet.
- Studieturen vi skal ha i mars trakk opp. Jeg har vært i New York, men jeg har alltid hatt lyst til å oppleve Vestkysten, amerikanske byer, Las Vegas... å ta en skikkelig roadtrip, rett og slett, forklarer han.
Vel i havn på det kjempegigantiske kollektivet i lille Skogn, i Trøndelag, flyttet han inn i «Sokkelen», en av avdelingene der.
– Jeg var selvfølgelig spent på hvem jeg fikk som roomie.
Victor, som har film, friluftsliv og USA som linjefag, roomer nå med en elev på jaktlinja.
– Han er en fin fyr. Og sammen med oss på avdelingen bor det en til fra jaktlinja, tre fra foto-linja, en til fra USA-linja, og tre fra kickboxing, sier Victor.
Med 80-90 elever per skoleår, er Skofo en liten skole, men et stort kollektiv. For å opparbeide samholdet fra starten av, arrangeres det blant annet bli-kjent-turer, konkurranser og en Skofoade som kan få de nye roomiesene til å kose seg sammen.
– Helt i begynnelsen kunne vi velge mellom fire turer. Jeg valgte «Lang kano». Vi padlet på en innsjø og innover i Sverige. Vi overnattet i telt og i en turisthytte. Vi ble utrolig mye bedre kjent!
- Skogn folkehøgskole scorer høyest i landet på elevtilfredshet (EPSI, 2021)
- Skoleåret finansieres med stipend og lån fra Lånekassen
Et fullført år gir 2 studiepoeng
Skolen har 95 elevplasser
- I skoleåret 2023-24 tilbyr skolen 10 ulike linjer med studieturer til spennende land
- Det er mulig å søke når som helst, men hovedopptaket starter 1. februar 2023
- Skolen tilbyr halvårskurs på de fleste av linjene, med oppstart i januar og i august
FAKTABOKS
Skogn Folkehøskole
Potetåker i hagen
Når Victor skal oppsummere følelsen han har, sier han: – Det er som en drøm å være her. Alt er mulig her. Dette er en veldig jordnær skole. Lærerne gjør ikke så mye utav seg. De er bare seg selv, og det setter jeg sånn pris på. Skofo er veldig inkluderende, og det er mye mestringsfølelse her, smiler han.
Kosten omtaler han som deilig og kortreist.
– Potetåkeren ligger rett bak skolen. Vi får hjemmebakt brød. Jaktlinjas vilt og fiskelinjas ferske fisk serveres. Men vi får også asiatisk og taco, sier han.
Elevene har én kjøkkenuke hver. Da lærer man alt fra å sette deig, til å lage mat og å ta oppvasken.
Det er en stund igjen til Victors nøye gjennomtenkte impuls-pauseår er over. Han har enda mye igjen å oppleve.
– Etterpå skal jeg ta det påbyggsåret... om jeg ikke søker om å bli stipp, da.
– Hvorfor stipendiat?
Victor tenker seg om: – Skofo er en veldig fin skole med veldig fine folk. Og jeg har lyst til å være med å bidra. Jeg har lyst til å møte nye elever. Være med på å påvirke deres hverdag.



Les flere historier fra Skogn FHS

Avisens journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.
Personvernerklæring / Informasjonskapsler
Design: Amedia Ressurs