– Hva er det du skal vise med Havlandskap i Bølgen 24-26 september ?

– Jeg vokste opp i Stavern, og som sønn av losen ble jeg flasket opp på sjøvann og sjøluft. Skoletiden ble gjerne både kjedelig og langdrøy, så båtliv og aktiviteter i skjærgården ble altoppslukende på fritiden. Ute på svabergene kunne jeg fange strandkrabber med bare hendene, stupe ut fra klipper og dykke ned i tangen med dykkermaske. Tilværelsen og omgivelsene på kysten gav meg et sterkt kjærlighetsforhold til havet som jeg stadig bærer på. Denne ballasten ble verdifull og kanskje avgjørende når jeg skulle stake ut kursen i mitt voksne liv. Sterke sanseinntrykk og opplevelser fra skjærgården ved Nevlunghavn, Stavern, Larvik, Viksfjord og Svenner la grunnlaget for en lang fotograf karriere, sier Terje Rakke.

Gjennom 35 år har han fotografert Larvikskysten, og mange av disse bildene blir vist i Havlandskap.

– Selv om bildene er skapt i min tid så er Havlandskap forestillingen en slags historisk reise. Fra de første menneskene som padlet inn til Larvik området for 10.400 år siden, via vikingtid, seilskutekultur, fyrkultur og kystnatur.

– Hva ønsker du å formidle?

– Klima og miljø har blitt like naturlig å forholde seg til for oss alle som melk og brød. Jeg ønsker ikke å svartmale framtidsutsiktene, men det blir en overdrivelse å si at jeg ser lyst på dem. Jeg er likevel mest opptatt av å vise det jeg selv ser på som skjønnhet. Med kamera i hånd finner jeg støtt og stadig detaljer og natur som er så betagende vakkert at det svir i øynene. Vi mennesker har omsider akseptert utviklingslæren og det faktum at vi forandrer omgivelsene og livsbetingelsene på vår planet. Men vi fortsetter likevel å leve og oppføre oss som om vi hadde flere kloder å ta av. Vår lange utviklingshistorie gir oss en mulighet til å forstå bedre hvor vi kommer fra. Og hvor verdifulle vi er - sett i det perspektivet, sier han og legger til:

– Vi har alle et ansvar for å ta vare på og videreføre vår felles historie som former hver og en av oss som individer. Arv er et fellesskap og vår generasjon har overtatt våre naturgitte omgivelser fra tidligere generasjoner. Det er vi selv som forvalter denne arven og det er vårt ansvar å gi nye generasjoner troen på en fremtid. Det er NÅ vi skaper historien for våre etterkommere.