(Sandefjords Blad)

Det hele startet 2. september i fjor, da politiet var på et bevæpnet oppdrag et sted i Sandefjord. Flere ungdommer kom løpende til politiet, og fortalte at en person hadde «klikka».

Tre politifolk gikk med ungdommene til en adresse, der to personer holdt en 17-åring på bakken. Han ble beskrevet som «beruset og aggressiv».

Den ene politimannen kjente 17-åringen fra tidligere, og overtok for den ene som holdt tiltalte på bakken. Da spyttet 17-åringen politimannen i ansiktet.

– Spyttet på politimann ved et uhell

17-åringen forklarte at det var et uhell at han spyttet på politimannen.

– Jeg fikk et kne i brystet og i halsregionen, og mistet pusten. Jeg hadde slim i halsen. Da jeg ble presset i brystet kom slimet ut, og traff politimannen. Jeg spyttet ikke med vilje, sa 17-åringen.

Politimannen var ikke i tvil om at unggutten spyttet med vilje. Retten trodde på ham.

– Forklaringen om at det kom opp slim som uheldigvis traff politimannen midt i ansiktet cirka 40 centimeter unna, er i utgangspunktet lite troverdig, mente retten.

LES OGSÅ: 19-åring fikk 75 dagers fengsel etter å ha promillekjørt og påført medpassasjeren alvorlige skader i ryggen (+)

– «Stemplet» ikke politimannen med vilje

En annen politimann ble sparket i foten, da han og en kollega eskorterte 17-åringen til cellebilen. 17-åringen brukte hælen til å tråkke på politimannens vrist – en såkalt «stempling». Politimannen hadde smerter i foten, og dro til legevakten etter vakta for å sjekke at det ikke var brudd i foten.

– Politimannen holdt fingrene mine bakover, og det gjorde vondt. Jeg skvatt, og satte foten ned, og traff foten til politimannen. «Stemplingen» skjedde derfor ikke med vilje, hevdet 17-åringen.

Politimannen forklarte i retten at han ikke holdt 17-åringen i fingrene, men i et såkalt «kontaktgrep».

– Sparkingen var målrettet, mente politimannen.

Også denne gangen trodde retten på politiet. «Lite troverdig», var rettens konklusjon om 17-åringens forklaring.

LES OGSÅ: Mann (37) drakk to liter vodka før han satte seg i bilen (+)

Truet politiet verbalt

17-åringen var også ganske verbal i konflikten med politiet: «Jeg skal finne ut hvor du bor. Jeg håper at du er glad i barna dine», «jeg skulle ønske det var lov å drepe politi, da skulle jeg ha gjort det med glede», «jeg skal møte opp hjemme hos deg» og «jeg skal finne ut hvor barna til politimannen med hjelmen bor».

Alt dette erkjente han.

I tillegg erkjente han vold mot en kamerat, samt flere personer som var til stede sammen med ham.

LES OGSÅ: Lindas ukontrollerte banning gjorde at hun ikke akkurat var arbeidsgivernes førstevalg. Så kom Gud på banen. (+)

– Jeg vil ha «livet på stell»

Den tidligere ustraffede 17-åringen sa til dommeren at han ønsket «å få livet på stell» igjen, en ny start. Han ville ut av sitt kriminelle handlingsmønster, og det skjer viktige ting i livet hans nå.

– Retten mener, under noe tvil, at tiltalte nå forstår alvoret ved å utsette polititjenestemenn for vold og trusler. Slik retten ser det, står tiltalte nå ved et veiskille, skriver retten.

17-åringen ble dømt til 45 dagers fengsel, som ble gjort betinget med det særvilkår at han gjennomfører ungdomsoppfølging i regi av konfliktrådet. Aktors – politiadvokat Torunn Hallenstvedt Siqveland – påstand var 60 dagers betinget fengsel, med oppfølging.

17-åringens forsvarer var advokat Ole Petter Breistøl.