«Skyldig», fastslår Vestfold tingrett, som mener 25-åringen sto bak det brutale angrepet på Alexander Farmen (29), en ekssoldat som fikk store lammelser etter spark mot hodet utenfor festivalområdet den 15. juli i fjor.

Mannen fikk seks års ubetinget fengsel og er også dømt til å betale Farmen en oppreisning på 600.000 kroner, noe som er helt i øvre sjikte.

Dommen ble nettopp offentliggjort. Straffen er i tråd med aktors, politiadvokat An Eline Rimstad Johansen, påstand i retten for en drøy uke siden.

LES OGSÅ: Kan få millionerstatning etter det brutale angrepet utenfor Stavernfestivalen

Var målrettet i handlingen

25-åringen har hele tiden nektet for at han var på stedet, men under rettssaken førte påtalemyndigheten flere vitner som pekte ut nettopp 25-åringensom voldsmannen og pirattaxisjåføren som hoppet ut av bilen og gikk løs på 29-åringen.

I dommen står det: «Den straffbare handling var svært grov, særlig den store kraft som ble brukt i sparkene. XX (25-åringen, red.anm.) var også svært målrettet i sin handling og skyldgraden blir dermed høy».

LES OGSÅ: Alexander (29) ble slått ned utenfor Stavernfestivalen: – Jeg visste det da jeg lå der – at jeg var lam

Mener bevisene peker på 25-åringen

Retten peker på bevisene med vitnebeskrivelsene av en veltrent ung mann fra Midtøsten, samt trafikkdata for en mobiltelefon som er registrert på 25-åringens mor. Moren har nektet å forklare seg om omstendighetene i saken.

Retten viser i dommen også til opplysningene fra bankkontoen som var knyttet til vippskontoen som ble brukt av pirattaxikundene, samt opplysninger fra bomstasjoner og fra videoovervåkingen på Shell på Storgata.

 

Retten mener alle disse opplysningene plasserer den tiltalte 25-åringen som sjåfør av den røde golfen som kjørte pirattaxi under festivalen, en sjåfør som er identisk med voldsmannen.

Ser framover

Bistandsadvokat for Alexander Farmen (29), advokat Ketil Magnus Berg er fornøyd med utfallet av saken i tingretten.

– Det er en grundig og velbegrunnet dom, mener han.

Han er fornøyd med at retten har valgt å legge seg høyt og gi Farmen 600.000 kroner i erstatning.

– Med tanke på de betydelige skadene på fornærmede, så mener vi det er et riktig oppreisningsnivå når vi sammenligner med andre saker, sier bistandsadvokaten.

Farmen har ikke svart på ØPs henvendelse i dag, men Berg har snakket med klienten sin om dommen.

– Han synes det er bra at tingrettsbehandlingen er avsluttet, slik at han kan fokusere på videre rehabilitering og se videre framover, sier Berg.

Det har så langt ikke lykkes ØP å få en kommentar fra 25-åringens forsvarer, Jonny Sveen. ØP er foreløpig ikke kjent med om 25-åringen anker dommen.

Dommen var enstemmig. Det er to ukers ankefrist i saken.

LES OGSÅ: Uniformert politi holdt vakt i retten da saken startet: Tiltalt Larvik-mann (25) nekter for å ha vært utenfor Stavernfestivalen da Alexander (29) ble lam