(Vestviken 24)

Tidlig morgen i München. På det tradisjonelle vertshuset Gaststätte Grossmarkthalle har en kvinnelig servitør i dirndl, den bayerske folkedrakten, akkurat servert to gjester hver sin skummende ølseidel.

Jeg ser meg omkring og innser at vi er de eneste som har bestilt kaffe i stedet for øl til frokosten, som består av den tradisjonelle kokte kalvepølsa weisswurst, pretzels og søt sennep.

At frokostpølsa skylles ned med øl, ser ut til å være kutyme i verdens ølhovedstad.

Bildeserie

Øl i oktober

 

Her ligger seks av Tysklands største bryggerier: Augustiner, Hacker-Pschorr, Hofbräu, Löwenbräu, Paulaner og Spaten-Franziskaner. Det kjente ølhuset Hofbräuhaus lokker tusenvis av turister hver dag. Under oktoberfesten, som er den store begivenheten hvert år, er det snarere hundretusenvis.

Ølentusiaster

München har faktisk ikke sittet i førersetet når det gjelder trenden med mikrobryggerier. Men de siste årene har det begynt å gjære også i områdene rundt de store ølhusene. I skyggen av kjempene og byens mange biergarten finnes det nå flere mindre bryggerier verdt et besøk. Som klosterbryggeriet Andechs, fire mil utenfor byen, eller flyplassbryggeriet Airbräu, som antakelig er verdens eneste i sitt slag.

Selv i de sentrale delene av byen har det dukket opp småskalabryggerier med mer kreative ølsorter. To eksempler er hippe Crew Republic, som har latt seg inspirere av den amerikanske mikrobryggerikulturen, og Giesinger Bräu, som blant annet lager en upasteurisert og ufiltrert hveteøl.

En årsak til at München ikke har en særlig lang tradisjon for håndverksøl, er at det er dyrt å bo her og vanskelig å finne lokaler for denne typen virksomhet, sier Günther Baumann, en av drivkreftene bak Richelbräu, som er et av byens minste ølhus.

Det ligger i bydelen Neuhausen i vestre München og drives på hobbybasis av en gjeng entusiaster. Ettersom det dreier seg om en fritidsaktivitet, har ikke Richelbräu tillatelse til å selge ølet sitt, men kan ta imot frivillige donasjoner. Det lille bryggeriet ligger i en kjeller i et bolighus fra 1904. Her er det et par rustikke trebord, en vedovn og vegger fulle av gamle ølreklamer og bleke fotografier. Produksjonen er begrenset: Medlemmene lager rundt 100 liter øl av gangen.

– Vi vil holde oss på dette nivået. For oss handler det først og fremst om å skape en møteplass, et kultursted. Vi har en liten filmsalong og arrangerer musikkvelder – øl er bare en av flere kulturformer vi vier oss til, sier Günther.

Egen biergarten

Günther lar meg smake på et av Richelbräus' siste eksperimenter: Emmer, laget på den urgamle hvetesorten med samme navn.

– Vi liker å eksperimentere og har forsøkt å brygge øl på det meste: kaffe, mais og banan, for eksempel. Alt har ikke blitt like vellykket, sier han.

I Bayern er ingen ølhus komplette uten en egen biergarten. Derfor har selvsagt også Richelbräu en egen uteservering i den lille bakgården. Det er et utmerket sted å prøve spennende nytt øl på, langt fra støyen og turisthordene i de store ølhagene.

Og skulle du foretrekke kaffe framfor øl, trenger du ikke kjenne deg ensom her.

– Jeg forsøker å holde meg i form, så jeg drikker bare øl etter klokka 18, sier Günther.

Seks tips for ølhunder

1. Gaststätte Grossmarkthalle

Her serveres Münchens beste weisswurst, en tradisjonell kokt kalvepølse. Ifølge tradisjonen skal den spises før lunsj. Mange arbeidere fra området kommer hit for å bestille en klassisk bayersk frokost. Åpent fra klokka 7 mandag-lørdag.

www.gaststätte-grossmarkthalle.de

2. Der Pschorr

Stor ølhall og restaurant inne på området til det tidligere kjøttmarkedet ved Viktualienmarkt. Her serveres tafelspitz, wienerschnitzel, leberknödel, käsespätzle og annen husmannskost i kroppsarbeiderporsjoner. Husets øl, Edelhell, brygges i kjelleren og tappes fra tradisjonelle eikefat.

3. Airbräu

I München trenger du ikke forlate flyplassen for å svinge en bayer i en klassisk ølhage. Her finnes nemlig Airbräu, et flyplassbryggeri med en biergarten med plass til 600 gjester, noe som gjør stedet til Europas største biergarten under tak.

Terminal 3, München Airport

4. Tap House

Ølmekka med 400 ulike sorter øl, hvorav 40 på kran, og matchende mat. Tap House har også en egen app der både noviser og ølkjennere kan få hjelp til å finne nye favorittsorter.

Rosenheimer Strasse 108, www.tap-house.de

5. Richelbräu

Et av byens minste bryggerier ligger litt avsides i bydelen Neuhausen, men er verdt et besøk for den som vil oppleve noe annet enn ølkjempene. Richelbräu har vanligvis åpent på lørdager, men det kan være klokt å ringe før besøket.

Richelstrasse 26

6. Augustiner-Keller

En over 200 år gammel biergarten med plass for 5000 personer. Under de høye kastanjetrærne serveres Augustiner-øl og tradisjonell, bayersk husmannskost. Et bra valg også ved dårlig vær, ettersom man kan sitte inne i de store kjellerhvelvene.

Arnulfstrasse 52

Reisefakta, München

* Reise hit:

Direktefly fra Norge med SAS, Norwegian og Lufthansa.

* Oktoberfest:

Årets fest arrangeres fra 16. september til 3. oktober og er nummer 184 i rekken.

www.oktoberfest.de

* Se og gjøre:

Viktualienmarkt: Münchens over 200 år gamle matmarked er et must for matinteresserte. Her selges landsdelens beste kjøtt, ost og grønnsaker. Den som vil kjøpe med seg niste, kan for eksempel besøke den økologiske bakeren Hofpfisterei, ostebutikken Tölzer Kasladen eller fiskebutikken Fischhäusl. Åpent: man-fre 9-18.30, lør 8–18.

Englisher Garten: Münchens grønne lunge og en av verdens største byparker. Den er større enn Central Park og rommer fine gangveier, japanske tehus, tyske ølhager og en kunstig strøm for surfere.

Museer: Münchens innbyggere er stolte av sine museer. Deutsches Museum, det største tekniske og naturvitenskapelige museet i verden, og kunstmuseene Pinakotheken og Museum Brandhorst er bare noen eksempler. Så klart finnes det også et museum for dem som vil fordype seg i øl- og oktoberfesthistorie, nemlig Bier- und Oktoberfestmuseum i Sterneckerstraße 2.

Hiking: München er et perfekt utgangspunkt for vandringer i Alpene. En populær dagsutflukt er det 1731 meter høye fjellet Herzogstand, eller Hausberg som lokalbefolkningen kaller det, en døy time sør for byen. De som ikke orker å gå opp eller ned, kan ta gondolbanen.

* Bo

Flushing Meadows: Designhotell med individuelt designede rom i hippe Glockenbachviertel. Høyst oppe ligger en populær cocktailbar og lengst nede en smoothiebar.

Louis Hotel: Lekkert designhotell med bra beliggenhet ved matmarkedet Viktualienmarkt.

Maritim Hotel München: Enkelt mellomklassehotell nær togstasjonen. Rikholdig frokostbuffé.