(Vestviken 24)

Buenos Aires ble en gang kalt «Sør-Amerikas Paris», og sporene er mange. De smale, brosteinsbelagte gatene og de brede avenyene, de vakre kafeene og art nouveau-arkitekturen finnes her, men i en litt mer falmet versjon.

Bygningene er fra den tiden da landet var en av de ti rikeste nasjonene i verden. I dag er byen større enn Paris, ja faktisk større enn London.

Det ville trolig være mer korrekt å kalle den Sør-Amerikas New York.

LES OGSÅ: Vinterens varmeste steder

Klassisk kafé

For å slippe unna formiddagens fuktige hete tar vi sikte på Café Bar Los Galgos på hjørnet av Calle Callao og Avenida Corrientes.

Det er en klassisk kafé innredet i parisisk stil fra århundreskiftet, med enkle trebord og høy bardisk, en oase der tiden synes å ha opphørt å eksistere. Los Galgos betyr greyhounds, og hunderasen pryder vegger og hyller. Det har den gjort siden starten i 1930.

– President Carlos Menem har sittet her og sippet til en kaffe, samt Juán Perón og tangoguden Carlos Gardel, forteller servitør Pedro Pablo Mendoza, mens han serverer en café cortado con media lunas: en espresso med litt melk og en croissant.

Pedro Pablo Mendoza er en verdig mann i hvit jakke og svarte bukser, som har jobbet her i 50 år og servert flere hundre tusen kopper kaffe.

– I denne jobben får man høre mye, men man forteller det ikke videre. Vi har de samme etiske regler som en prest, fortsetter Pablo Mendoza.

LES OGSÅ: I vinter vil vi reise mer, og disse stedene vil vi helst dra til

(saken fortsetter under bildeserien)

Bildeserie

Buenos Aires

 

Taubes La Boca

Dessverre viser det seg at Evert Taubes stamsted Ultra Mar, nede i havneområdet La Boca, er jevnet med jorden. Første gang jeg var her, for 30 år siden, klarte jeg å finne viselegendens favorittkafé, men nå er det altså ikke lenger mulig.

Ellers er mye seg selv likt i La Boca, med de malte husene i klare pastellfarger. Dette arbeiderklassestrøket er kjent blant annet som hjemmet til fotballaget Boca Juniors, der Maradona en gang spilte.

Det var også her tangoen ble født, da Carlos Gardel tok tangosangen fra bakgatene til de fine salongene, med smektende låter fylt av nostalgi, hjemlengsel og knuste hjerter.

Herfra er det ikke langt til Café Tortoni på Avenida de Mayo. Kafeene har alltid vært en viktig del av byens kulturelle og arkitektoniske arv, og Tortoni er en av de viktigste. I over 150 år har kafeene vært de intellektuelles scene og selskapsrom, men trakterer i dag i stor grad turister.

Byens egen sangfugl Gardel står naturligvis på Café Tortonis liste over de utallige kjendisene som har besøkt stedet. Her er det art deco-stil med marmorbord og biljardrom og plass for tango-opptredener.

LES OGSÅ: Forsker varsler slutten på lange flyreiser

Gigantisk fikentre

Jeg følger Florida, gågaten som er en av de viktigste handlegatene. Gjennom parken Plaza Gral Lavalle kommer vi til den fine bydelen Recoleta. Bydelens midtpunkt er den klassiske kafeen La Biela på Avenida Manuel Quintana. Uteserveringen får skygge av et gigantisk, flere hundre år gammelt fikentre, hvis grener strekker seg over kafébordet.

Under dette flotte treet drikker gjester ettermiddagste og betjenes av servitører i kritthvite jakker. Her kan man også nyte nasjonaldrikken mate, laget av kristtorn-blad. Begrene den serveres i, består av skallet av frukten fra det tropiske kalebasstreet. I begrene står sugerør av metall.

Et steinkast fra fikentreet ligger kirken Nuestra Señora del Pilar og den berømte Recoleta-kirkegården. Her gravlegges de rikeste innbyggerne, eller porteños som bysbarna kalles.

Men det er ikke nok å ha mye penger for å få et evig hvilested her. Det kreves også et navn med tyngde for å bli beæret med et mausoleum i denne gravenes egen by, med en labyrint av gater og smug.

LES OGSÅ: Kokker: - Dette bestiller vi aldri på restaurant

Utskjæringer på bordet

Det er torsdag ettermiddag når vi passerer Plaza de Mayo og møter «de gale mødrene», som hver uke siden 1978 har demonstrert foran regjeringsbygningen Casa Rosada, for å bringe de ansvarlige for retten og for å minne om de nesten 30.000 menneskene som forsvant under militærdiktaturet.

Jeg avslutter kafé-odysseen i den hippe bydelen Palermo, der restaureringen startet for 15 år siden, noe som banet vei for trendy barer, kafeer og designbutikker.

Det blir et besøk til den unike Café Dorrego, der kaffedrikkere i flere tiår har risset inn navnene sine og meldinger på vegger og bardisk. Dagen avsluttes med tapas, som i Argentina kalles picadas, på restauranten El Preferido.

Det er støyende, kaotisk og sjarmerende. Et pulserende varmt og temperamentsfullt liv, som er synonymt med Buenos Aires.

Reisefakta

Reise dit

Det finnes flere flyselskaper som flyr til Buenos Aires, men man kommer ikke utenom et stopp på veien. Priser fra rundt 9 000 kroner for en tur-retur billett.

Mat og drikke

La Biela: Café La Biela er et favorittsted, som også var en av forfatteren Jorge Luis Borges mest elskede kafeer. Det er samlingsplass nummer én for bydelen Recoletas innbyggere, med en trivelig uteservering i skyggen av et urgammelt fikentre. Adresse: Av Quintana 596. www.labiela.com

Café Tortoni: På den berømte Café Tortoni glir kostymekledde servitører mellom marmorkledde bord, som en gang var befolket av byens kulturelite. Kafeen åpnet i 1858 og sies å være den eldste i Argentina.  Adresse: Avenida de Mayo 825. www.cafetortoni.com.ar

Café Dorrego: I denne klassiske parisiske kafeen i San Telmo-distriktet har besøkende gjennom flere tiår risset navn og meldinger på vegger og bardisk. Adresse: Defensa 1098

Café los Galgos: Café Bar Los Galgos ligger på hjørnet av Calle Callao og Corrientes Avenue. Det er en klassisk kafé innredet i europeisk århundreskifte-stil, med enkle trebord og høy bardisk. Stedet har eksistert siden 1930. Adresse: Av. Callao 501. www.lanacion.com.ar

Parrilla Peña: Å spise på grillrestauranten «parrilla», er et must for kjøttelskeren. Parrilla Peña er en enkel kro med støyende atmosfære.

Le Grill: Et eksklusivt og betydelig dyrere alternativ, der de fineste kjøttbitene lagres i 28 dager for å få ekstra smak. Adresse: Rodríguez Peña 682. www.parrillapenia.url.ph/

Iñaki: Å ikke spise kjøtt i denne kjøttelskernes hovedsted og mekka er ikke lett, men det finnes i dag mange fiskerestauranter i Buenos Aires. Noen av dem finner du i de spanske kvarterene rundt Avenida de Mayo. Her ligger for eksempel baskiska Iñaki. Adresse: Moreno 1341. www.iñakirestaurante.com.ar/

El Preferido: Denne klassiske Bodegón Porteño åpnet i 1959 og ligger i et hus som er typisk for gamlebyen. I den avslappede og trivelige atmosfæren kan du nyte argentinske tapas, såkalte picadas, eller store porsjoner argentinsk husmannskost. Støyende, kaotisk og sjarmerende. Adresse: Jorge Luis Borges 2108. https://antigourmet.com.ar/el-preferido/

Little Rose: Hvis du vil spise rå fisk i en stilren, litt dekadent setting, er dette Palermos kuleste sushirestaurant. Interiøret er svart. Her spirer gotisk romantikk under inntaket av lakserullene. Bare sørg for å komme dit sent på kvelden, for argentinere spiser vanligvis ikke middag før etter klokken 22.00. Adresse: Armenia 1672. littlerose.com.ar/

Shopping

28 sport: Paradis for skoelskeren. Her finner du fine sko og støvler i retrostil fra 1930-tallet. Hver sko er dessuten produsert i sin egen fargekombinasjon, slik at du ikke risikerer å møte noen andre med et likt par! Adresse: Gurruchaga 1481. www.28sport.com

Papelera Palermo: Denne sjarmerende papirhandelen er fullpakket med håndlagde lærbøker, skreddersydde papirer og spennende bøker om alle slags emner, samt av penner og andre kontormaterialer i sin egen stil. Adresse: José Antonio Cabrera 5227. https://buenosairesconnect.com

Utflukter

Elvedeltaet i Tigre er verdt et besøk. Herfra går båter til og fra de forskjellige øyene i området. Båtene går fra byens lille havn i nærheten av sentralstasjonen.

Gå ikke glipp av

Spaser rundt i de lurvete og pittoreske tango-kvarterene i bydelen San Telmo. På søndager er det et stort antikkmarked på Plaza Dorrego-torget. Besøk gjerne Mercado de San Telmo, som ligger på Bolivar 950. Det er en gammel markedshall fra 1897. Adresse: Bolivar 950. www.mercadosantelmo.com.ar/

Teatro Colón: Den fantastiske operaen Teatro Colón, som ble ferdigstilt i 1908 og er verdensberømt for sin akustikk – et must for enhver besøkende. Adresse: Cerrito 628. www.teatrocolon.org.ar/en