(Vestviken 24)

April her hjemme kan by på fuglekvitter, blåveis og brusende elver. Men også kuldegrader, gult gress og gater fulle av vinterens grus.

Langs kysten av Vestfold er for eksempel temperaturen en gjennomsnittlig aprildag 8-9 grader på sitt varmeste. Du kan kanskje droppe lua, men ikke finne fram shorts og sandaler.

Til sammenligning kommer dagtemperaturen i byer som Barcelona, Lisboa, Madrid, Marseille, Aten og Roma i gjennomsnitt opp i 18–20 grader

– Varmen kommer først til områdene rundt Middelhavet, sier redaktør i Magasinet Reiselyst, Torild Moland.

– April er en typisk tid for storbyferier. Da er det behagelige temperaturer i byene i Sør-Europa, ikke for kaldt, men heller ikke for varmt. Selv kunne jeg tenke meg en langhelg med barna til Malaga. Våren er en fin tid for å ta noen turer litt på sparket, med flere røde dager i kalenderen, sier hun.

LES OGSÅ: Nå vender turistene tilbake til dette landet

Vår i Sør-Frankrike

Forfatter Karsten Alnæs, kjent blant annet for bokserien «Historien om Europa», trekker fram én favoritt dersom målet er vårstemning ute i Europa.

– Det må bli området Bouches-du-Rhône, som ligger ved utløpet av Rhône-elven i Provence i Frankrike, sier han.

– Der er det vidunderlig om våren, med mandeltrær i blomstring og fantastisk vakre ferskentrær. Området er også historisk interessant, blant annet tilbrakte Vincent van Gogh store deler av sitt liv her, forteller Alnæs, som selv bodde i området for over tretti år siden.

– Jeg reiser stadig tilbake, og har blant annet planer om en tur til høsten. Den eneste haken er at det ikke går noe direktefly fra Norge–Nice blir nærmeste mulighet, sier han.

(saken fortsetter under bildeserien)

Bildeserie

Møt våren i Europa

 

Blomstring i Amsterdam

Noen motiver har nærmest blitt ikoniske når man skal illustrere våren i Europa, som vårlig romantikk i Paris eller tidlig strandsesong i Barcelona. Mest nærliggende for oss nordmenn er kanskje tulipanblomstringen i Amsterdam.

– Amsterdam er en klassisk vårtur. Jeg har faktisk ikke vært der selv, men Keukenhof-parken litt utenfor Amsterdam skal være utrolig flott, med flere millioner tulipaner som blomstrer samtidig, sier Moland. Hageanlegget Keukenhof er kun åpent fra slutten av mars til midten av mai, og er blitt en stor turistattraksjon med sine fargerike tulipanbed.

Er du ute etter noe annet enn storbyliv, mener Moland april er en perfekt tid for en fottur lenger sør.

– Kreta er veldig fint i april. Da er det blomstring, rolig stemning og passe temperatur for turgåing, sier hun. Et annet fotturtips er Kappadokia i Tyrkia.

– Kappadokia er mitt favorittsted i hele verden. Det er et magisk eventyrlandskap av sandsteinsformasjoner og spesielle huler. De grønne dalene der egner seg godt for fotturer. Temperaturen i april er fin, med kjølige netter og norske sommertemperaturer på dagtid, sier hun.

(saken fortsetter under faktaboksen)

Vårtemperaturer i Europa

Så varmt blir det gjennomsnittlig en vårdag i april i disse populære storbyene:

 • København: 10 grader
 • Berlin: 13 grader
 • Praha: 13 grader
 • Amsterdam: 14 grader
 • London: 15 grader
 • Paris: 16 grader
 • Istanbul: 17 grader
 • Madrid: 18 grader
 • Lisboa: 19 grader
 • Aten: 19 grader
 • Roma: 19 grader

(Kilde: Currentresults.com)

 

Uteliv i Italia

Mette Solberg Fjeldheim som står bak nettmagasinet og reisebloggen Reiselykke, har de siste årene vært på vårtur til blant annet i Lisboa i Portugal og Cinque Terre i Italia.

– Jeg var i Lisboa i slutten av februar, og allerede da hadde det så vidt begynt å bli grønt på bakken der. I Cinque Terre var jeg i mars, og våren er en fin tid å reise dit på, med behagelige temperaturer, sier hun.

Av storbyer har Fjeldheim særlig vært mye i London, og mener selv England kan gi nordmenn et forskudd på våren.

– Mange nordmenn er glad i London, og har du lyst på en tur dit uansett er det jo en bonus at det blir tidligere grønt enn her hjemme, sier hun. Fjeldheim anbefaler også Italia.

– Italia har det meste: bademuligheter, kultur, historie, spennende storbyer, fine landsbyer og god mat og vin. Om våren er det fint å sitte på en piazza i Roma. Eller du kan dra til en mindre by som Pisa, den er enkel å komme seg til, og et fint utgangspunkt for togturer videre, sier hun.

– Madrid er også en flott by å reise til på vårparten. Da er det ennå ikke blitt for varmt, men som en norsk sommerdag. Her finnes store, flotte museer, den vakre Buen Retiro-parken og en rekke restauranter som tilbyr gourmet-tapas.

LES OGSÅ: I vinter vil vi reise mer, og disse stedene vil vi helst dra til

Badeferie i april

Vil du ikke bare ha varmt vær, men også behagelige badetemperaturer, er mulighetene i april noe begrenset.

– For en del av sommerdestinasjonene er det nok litt tidlig dersom det er strandliv og bading som er målet, sier kommunikasjonsansvarlig i Star Tour, Nora Aspengren.

– April er for oss midt i overgangen mellom vinter- og sommersesongen, og vi har derfor både en del av destinasjonene for vinter og sommer tilgjengelig. Kanariøyene er nok det sikreste om man vil ha sol og varme. Kypros er også en mulighet, og i Tyrkia er også relativt godt og varmt, sier hun.

Ifølge statistikken er det rundt 18 grader i vannet i Tyrkia i april. Oppfriskende med andre ord, men på høyde med hva man ofte må ta til takke med midtsommers i Norge.

Fordelen med å kaste seg uti før folk flest er imidlertid klar.

– Prisene er generelt lavere i april, sier Aspengren.

Condé Nast anbefaler Arendal

Det anerkjente reisemagasinet Condé Nast Traveller publiserte for et par år siden en artikkel om sine femten favorittdestinasjoner verden over i vårmånedene mars, april og mai. Først på listen lå noe overraskende norske Arendal.

Artikkelen skildrer hvordan man av og til slett ikke lengter etter å kaste seg ut i varme vårdager, men tvert imot vil pakke seg inn og nyte noen siste øyeblikk av vinterhygge. «I så fall er Nord-Europa stedet å være», skriver magasinet, «og like bra som noe annet sted i Nord-Europa i en slik stund, er en av de enkle kafeene ut mot vannet i den stille norske byen Arendal, et trehusparadis langs kysten noen få timer sørvest for Oslo, med et ullpledd på fanget, solen lavt over vannet, en betryggende kjølighet i lufta og med løftet om vår kun som et løst rykte».

Condé Nast Traveller anbefalte i samme artikkel også disse stedene i Europa:

 • Valencia, Spania: «Drar du i mars eller april er det vanligvis varmt nok til å ta på seg en trøye og hoppe på trikken til stranda, eller til å sykle gjennom Jardines del Turia».
 • Saint-Raphaël, Côte d'Azur, Frankrike: «Agay-bukta byr på beroligende utsikt til nærliggende øyer og er supert for familieutflukter».
 • Zermatt, Sveits: «For en snøsikker skitur før utgangen av april, må Zermatt være det beste stedet å dra».
 • Morzine, Frankrike: «I april og mai er det fremdeles snø på fjelltoppene, mens dalene er grønne og frodige og nydelige for gåturer».

(Kilde: cntraveller.com)