(Vestviken 24)

(Dagsavisen)I Tyrkia er turismen på god vei tilbake til gamle toppår, da nesten 36,8 millioner turister besøkte landet. I 2016 var tallet sunket til kun 25,3 millioner. I fjor økte imidlertid turismen kraftig igjen, med rundt 30 prosent. I år forventer turistminister Numan Kurtulmu derfor ny turistrekord med 38 millioner turistankomster.

Også i Norge melder charteroperatørene at interessen for Tyrkia er tilbake, og at kapasiteten og salget øker kraftig. Ving har økt kapasiteten med 69 prosent i forhold til i fjor, og salget er totalt opp 237 prosent.

– Det virker som mange folk har savnet Tyrkia som reisemål, spesielt de som pleide å reise dit før, men som kanskje har kviet seg litt de siste årene for å reise tilbake. Dessuten får man virkelig mye for pengene der, med god kvalitet på både mat, service og hotell. Så jeg tror tendensen kommer til å fortsette å øke framover mot ferien, som vi så i fjor, sier Siri Røhr-Staff, som er informasjonssjef i Ving.

For mens krona fortsatt er svak, er det blitt en utfordring å få feriepengene til å strekke til i Europa.

LES OGSÅ: Te og dykkere på Sør-Koreas Hawaii

Dyrest går først

– Du får egentlig ikke billige ferier i Europa lenger! Derfor er det mange som er interessert i Bulgaria, Tyrkia og nyheten vår Montenegro. Men på den annen side er det faktisk de dyreste hotellene og rommene som går først hos oss, forteller Røhr-Staff.

De fleste Ving-kundene skal imidlertid til Hellas.

– 35 prosent av gjestene våre skal dit. Flest til Rhodos og Kreta, men også til de mindre øyene. Kypros og Kroatia er også populært forteller hun.

Ving får også to nye voksenhoteller, Sunprime, på Kypros og i Hellas, i sommer.

LES OGSÅ: En storby ved verdens ende

(saken fortsetter under bildet)

Mer av Tyrkia

Tyrkiareiser, som har spesialisert seg på charterturer til Tyrkia, har hatt noen vanskelige år. Men i fjor lysnet det.

– 2016 var et utfordrende år. Det begynte også dårlig i fjor – men på sommeren skjedde det noe – etterspørselen økte veldig, og vi hadde rett og slett for liten kapasitet. I høst fryktet vi at etterspørselen skulle synke igjen på grunn av negativ mediedekning om den politiske situasjonen. Men hittil er etterspørselen er langt bedre enn vi hadde forventet, og vi har økt kapasiteten igjen både i Sverige og Norge, sier Anders Lindström, som er presseansvarlig i Tyrkiareiser.

Men siden kapasiteten til Tyrkia ble kuttet kraftig i utgangspunktet de siste årene, er imidlertid landet fortsatt er et langt stykke unna å være den store norske feriefavoritten den var for noen år siden.

LES OGSÅ: Vinterens varmeste steder

Jakter på rimelige løsninger

TUI opplever også en massiv vekst i interessen for Tyrkia.

– Vi øker kapasiteten til Tyrkia med 25 prosent, og ser nå på muligheter for å øke ytterligere. Etterspørselen er opp mer enn 250 prosent per i dag, forteller Nora Aspengren, som er kommunikasjonsansvarlig i TUI.

(saken fortsetter under bildet)

Interessen for Bulgaria er også større i år, med 16 prosent oppgang i salget.

– Ettersom Spania har vært veldig populært de siste årene, har jo prisene gått en del opp. Vi ser nå generelt at det er økt etterspørsel etter rimeligere løsninger og «self catering» i form av leilighetshoteller, forteller Aspengren.

TUI har satset på to nye hoteller i Kroatia og tre på Kypros i år. Konsepthotellet Blue Star Port 9 ligger ved en rolig bukt på øya Korcula, og passer godt for aktive familier. Det kommer også et Blue Star-hotell på Makarska Rivieraen. I tillegg får de et nytt luksushotell på Rhodos, Sensatori Rhodes.

LES OGSÅ: En helt spesiell kanariøy

Ja, vi elsker Kreta

Apollo selger kun pakker med rutegående fly til Tyrkia, og har ikke merket noen etterspørsel etter andre alternativer. Men så er det også Hellas og Kroatia som er selskapets hjertebarn.

Ifølge deres beregninger er det Hellas og Kreta som er nordmenns klare charterferiefavoritt. Hele 350.000 nordmenn sette kursen mot Hellas i sommer totalt, fra alle de norske pakketurtilbyderne. Og vil du sikre deg en tur favorittøya di, må du bestille nå. Før påske i fjor var sommerferien i Hellas nesten utsolgt hos selskapet.

Apollo merker også stor etterspørsel etter det «nye» billigreisemålet Albania.

– Det går mye bedre enn vi hadde forventet! Men så får du ikke billigere charterferie enn her i sommer. Barnefamiliene vil til familievennlige Durres, mens voksne turgåere og kulturinteresserte reiser til Saranda, sier Beatriz Rivera, som er PR- og Kommunikasjonsansvarlig i selskapet.

Nye reisemål i landet i år er også trendy Dhermi og autentiske Himara.

Flere flyavganger

Også Norwegian øker til Tyrkia i sommer, fra tre til fem ukentlige avganger il Antalya.

– Vi vurderer også økning fra andre byer i Norge, men det er ikke besluttet ennå, forteller kommunikasjonsansvarlig Lasse Sandaker-Nilsen.

SAS øker også setekapasiteten mellom Oslo og Gazipasa, like øst for Alanya, med 132 prosent kommende sommer. (ANB)

Fakta om chartersommeren 2018

  • 750.000 nordmenn vil reise på pakketur i sommer, viser beregninger gjort av Apollo.
  • De har også regnet ut av nordmenn vil bestille pakkereiser for over åtte milliarder kroner i år.
  • Tre av milliardene brennes av i løpet av årets tre første måneder.
  • Hit reiser flest på charterferie i sommer:
  • Hellas: 350.000 (160.000 reiser til Kreta)
  • Spania: 140.000
  • Kroatia: 55.000
  • Bulgaria: 50.000
  • Kypros: 40.000 (Kilde: Beregninger utført av Apollo)