(Vestviken 24)

Er du mest interessert i slaget ved Waterloo i 1815? Eller er det Warsawaoppstanden i 1944 som griper deg sterkest? Uansett hvilke kriger du vil vite mer om, finnes det rikelig med museer, opplevelsessentre og områder som er viet åstedene de fleste av oss bare kjenner fra historiebøker og filmer.

– Det er nok i hovedsak andre verdenskrig som folk flest med en viss krigshistorisk interesse ønsker å lære mer om når de er ute og reiser. Ødeleggelsene var så omfattende, berørte så store områder og ligger så nær opp til vår egen tid, forklarer flyhistoriker Bjørn Olsen.

Det kanskje best kjente reisemålet i så måte er strendene i Normandie, som var «porten» de allierte brukte til å invadere Nordvest-Europa i 1944, på dagen som ble kjent som D-dagen. I tillegg til at man kan beskue strendene der kampene pågikk, finnes det en rekke museer og opplevelseskonsepter viet invasjonen, som trekker horder med krigsturister hvert år.

Noe av tilstrømningen skyldes også at Normandie i seg selv byr på mange flotte ferieopplevelser i tillegg, som det romerske teater i Lillebonne og det monumentale Mont-Saint-Michel, et spektakulært eventyrslott der øy og bebyggelse glir over i hverandre.

LES OGSÅ: I tidsmaskin gjennom Berlin

Skyttergravskrig

Tar man toget tre timer mot nordøst, er man i Somme, åsted for et av de blodigste slagene i verdenshistorien. Her kjempet briter og franskmenn mot det tyske keiserriket under første verdenskrig.

Slaget sto fra juli til november i 1916. Mer enn tre millioner kjempet i kampene som etterlot en million drepte og skadde.

– Dette var skyttergravskrig av verste sort. Og å vandre rundt i landskapet mellom de falnes graver, befestninger og bombekratre kan oppleves så sterkt at det for noen blir for mye, forklarer Olsen.

De lokale myndighetene har sørget for på en verdig, men effektiv måte å presentere hvordan denne formen for krigføringen pågikk gjennom ulike opplevelsesstier, minnesmerker og bevaring av det krigsherjede terrenget.

LES OGSÅ: Her lagres verdensarven

(saken fortsetter under bildeserien)

Bildeserie

Krigens Europa

 

Waterloo

Skal man på oppdagelsesreise i europeisk krigshistorie, kommer man ikke utenom en tur til Waterloo i Belgia. Napoleons endelige nederlag mot hertugen av Wellington og prøyssiske Gebhard von Blücher i 1815 avsluttet over 20 år med krig og innledet en periode med langvarig europeisk fred. Slaget skal være blant de mest omtalte i vestlig militærhistorie, og er et yndet utgangspunkt for såkalte re-enactments – eller krigsspill – der man kler seg ut i datidens uniformer og gjenskaper hendelsesforløpet.

– Å være i Waterloo, dersom man har litt kunnskap om den historiske betydningen, er vanvittig interessant. Området er godt bevart og forholdene lagt til rette for at man skal få en følelse av hvordan det hele utspant seg, forklarer Terje Holm, forskningsleder ved Forsvarsmuseet, som har napoleonskrigene som spesialfelt og selv har deltatt i re-enactments ved Waterloo.

I tillegg til omvisninger, museer og original arkitektur, kan man blant annet oppleve detaljerte 360-graders dioramaer – ett bestående av hele 31.000 figurer.

En litt mindre kjent reisemål i Belgia er Lepre, en by som har vært herjet av flere kraftige slag opp gjennom historien – ikke minst under første verdenskrig. Dette fruktbare området i hjertet av Europa, og et par timer unna Brussel, er fortsatt svært bevisst sin fortid.

– Hver kveld markeres byens historie blant annet med ett minutts stillhet der trafikken stoppes ved Menin Gate. Skal man virkelig forstå Europas sterke forhold til EU, er første verdenskrig og Lepre et bra sted å begynne, mener historiker ved Høgskolen i Sørøst-Norge, Eirik Brazier.

LES OGSÅ: Den store klassereisen

Under Berlin

Berlin er også et must. Byens krigshistorie er spredd over hele byen. Et tips er å bli med på guidet tur under Berlin, der forlatte bunkere og et komplekst nettverk av tunneler gir innblikk i både andre verdenskrig og den kalde krigens smuglerruter.

– Den nedlagte flyplassen Tempelhof er også å anbefale. Her er deler av bygningsmassen bevart omtrent slik den var etter krigen, der brannskader og kulehull vitner om den dramatiske slutten på krigen, sier Bjørn Olsen.

Lenger øst, nærmere bestemt i Warszawa, var befolkningens opprør mot den tyske okkupasjonsmakten i 1944 en av andre verdenskrigs største, blodigste og mest ødeleggende konfrontasjoner.

The Warzaw Rising Museum som åpnet for noen år siden, er enormt og går for å være blant de beste i sitt slag i verden. I tillegg til tusenvis av fotografier og film- og lydopptak, byr museet på en rekke moderne interaktive opplevelser.

LES OGSÅ: Balkans gjenreiste tvillingperler

Samler trådene

Sør i landet ligger Auschwitz-Birkenau der opptil 2 millioner mennesker, flest jøder, ble drept av nazistene. Leiren står i grell kontrast til nærliggende Kraków, som stadig blir kåret til en av Europas vakreste byer. Men også i selve Kraków kan man forske på krigshistorie gjennom å besøke Oskar Schindlers fabrikk og det jødiske kvarteret.

– Å se steder i levende live kan være veldig tankevekkende. Jeg var for eksempel i Wien og på byens jødiske kirkegård. Det slo meg hvor dårlig stelt mange av gravene og mausoleene var, og i det samme gikk det opp for meg at det selvfølgelig er fordi deres etterkommere ble drept. Slike aha-opplevelser får man ikke på samme måte gjennom historiebøkene, mener Terje Holm.

(NTB Tema)

Krigshistoriske reiser

Dette er noen av de viktigste krigshistoriske reisemålene i Europa:

Normandie: Det er krigshistoriske attraksjoner og museer i hele Normandie, men Omaha Beach og Arromaches Beach er kjerneområdet for D-dagen. Både guidede turer og museer gir turister mye informasjon og mange sterke inntrykk.

Finland: I Parola, en drøy time utenfor Helsinki, ligger the Tank Museum, med mange panservogner på utstilling. Det finnes også flere borger, monumenter og utstillinger viet vinterkrigen i og i nærheten av Helsinki.

Somme: Her kan man få et inntrykk av hvordan skyttergravskrig foregikk under første verdenskrig. Store områder, der noen av de verste kampene pågikk, er bevart.

Gdansk: Her startet andre verdenskrig. Flere gode museer gir innblikk i tyskernes skjebnesvangre invasjon. Særlig det nyåpnede museet for andre verdenskrig bør oppleves.

Berlin: Der nazistene til slutt ble endelig beseiret. Det kryr av krigshistorie over hele byen, og man kan bruke flere dager på å vandre rundt for å få med seg alt.

Waterloo: Det var her Napoleon måtte innse nederlaget. Lokale myndigheter har lagt store krefter i å gi tilreisende innblikk i de endelige slagene.

Warszawa: Byen gjorde væpnet opprør mot de tyske okkupantene i 63 dager. Warzawaoppstanden endte med 250.000 drepte sivile. Enorme Warsaw Uprising Museum er en bragd hva angår å levendegjøre historien.

Kraków: En vakker by med en grusom historie. En busstur unna ligger utryddelsesleiren Auschwitz, som i dag har guidede turer gjennom hele anlegget. I tillegg ligger Oskar Schindlers fabrikk, som reddet mange jøder fra gasskamrene, i Kraków.