Dypt inne i Europas siste urskog

BISON: Hovedattraksjonen i nasjonalparken er den europeiske bisonen, kontinentets største landdyr. Bialowieza og skogsområdet som strekker seg over i Hviterussland er et av få steder de kan sees.  FOTO: Mateusz Szymura /

BISON: Hovedattraksjonen i nasjonalparken er den europeiske bisonen, kontinentets største landdyr. Bialowieza og skogsområdet som strekker seg over i Hviterussland er et av få steder de kan sees. FOTO: Mateusz Szymura / Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Etter 7000 år står Białowieża overfor både indre og ytre trusler. Kan bærekraftig turisme bidra til å redde Europas siste urskog? 

DEL

(Vestviken 24) Minnestund i Polens eldste nasjonalpark. Et gammelt og stort lindetre har falt noen dager før. Vi ser det på lang avstand, der et plutselig søkk har oppstått i den omkransende vegetasjonen.

Litt etter litt vil det slukes av den fuktige og irrgrønne skogbunnen, men akkurat nå virker synet unaturlig, nesten vemodig. En liten bit av urskogen som en gang dekket Nordøst- Europa, er borte.    

- Det er alltid trist når det skjer, sier Mateusz Szymura. - Men nå begynner en ny fase.

I normale, kontrollerte skoger ville den døde stammen trolig blitt fjernet og hakket opp til peisved, men her i Białowieża får den ligge uforstyrret.

Opptil 40 år vil det ta før treet er brutt ned, forklarer Mateusz. I mellomtiden vil det bli hjem for tusenvis av insekter, et rammeverk for over 1500 arter med sopp, en matstasjon for fugler og en horisontal kløstolpe for kontinentets største landdyr. Nok et kapittel i Białowieżas 7000 lange år historie er i gang. 

Siste inntrykk av fortidens Europa

Mateusz Szymura hører hjemme i skogen. Fra gjørma på skoene til kikkerten rundt halsen til den værbitte land cruiseren som lukter barnål og hundemat når han plukker meg opp ved Saint Nicolas kirken i Białowieża landsby.

Sammen med faren Arek driver han Pygmy Owl Tours her i nasjonalparken, et lite selskap som gir skreddersydde omvisninger i siste rest av Europas urskog. Selskapet dekker et primærbehov for turister, for skal du oppleve den UNESCO-vernede delen av urskogen er både guide, registrering og tillatelse et kompromissløst krav. 

- Du kan ikke engang gå vekk fra stien, forteller Mateusz. - Det virker ekstremt for mange, men det er helt nødvendig. Dette er alt som er igjen, tross alt. Skogen må beskyttes for enhver pris. 

For 7000 år siden så Europa veldig annerledes ut, da store deler av kontinentet var dekket av tett og frodig skog. Denne flekken i Polen og Hviterussland er det siste stedet vi kan få et levende inntrykk av den tiden, sier Mateusz, ikke bare av selve skogen, men av skapningene som levde der. 

- Det er et enormt mangfold av liv her, forteller han. - Fra det største og mest eksotiske vi har i Europa til tusener av vesener som skjuler seg for det blotte øyet.

Hovedattraksjonen er den europeiske bisonen - kontinentets største landdyr. Rundt 800 bisoner holder til her i Białowieżas skoger, fordelt mellom landegrensene. De menneskesky kjempene ble utryddet fra området i 1919, og noen få år senere, i 1927, ble verdens siste viltlevende eksemplar drept i Vest-Kaukasus.

Dagens populasjon i Białowieża er basert på europeisk bison fra dyreparker, og den står nå sterkt nok til snart å kunne leve uten menneskelig assistanse.

Med kniven på strupen 

Mens vi vandrer, endrer skogen seg sakte, men sikkert, fra fast og frodig grunn til fuktig myrland. Enkelte steder henger tynne slør med morgentåke igjen og gir det kjølige landskapet et mytisk preg. Urskogen lever opp til navnet: Det er noe med tettheten i denne skogen, noe med luktene og lydene som skiller den fra noen annen jeg har opplevd i Europa.

Ikke rart at The Guardian plasserte Białowieża blant kontinentets ti beste nasjonalparker i en fersk liste.

Men til tross for hederlig omtale er det nå akutte utfordringer som setter press på Białowieżas urskog. Det første er den mye omtalte barkebillen, som har tatt livet av et dramatisk antall grantrær det siste året. Trærne som lever i denne delen av skogen, hedres ofte som lokale legender, med navn som “Kongen av Nieznanowo”, “Keiseren i Nord” og “Vokteren av Zwierzyniec.”

- Personlig er jeg ikke like bekymret for billene som mange andre, sier Mateusz. - Jeg tror det går i bølger, som alt annet, og at det vil jevne seg ut etter hvert. 

Mer bekymret er Mateusz for den andre utfordringen Białowieża står overfor, nemlig den nylige åpningen for utvidet hogst. Den offisielle bakgrunnen er å rydde ut bille-infiserte trær og hindre spredning, noe som har møtt stor motstand fra naturvernere, som kaller initiativet en dårlig unnskyldning for kommersiell utnyttelse av skogen.

Turismen er positiv

- Det er en skjør økologi, sier Mateusz. - Menneskelig innblanding kan fort få store konsekvenser. 

Men så er spørsmålet - kan turisme spille en rolle i alt dette?

- Absolutt, sier han - Vi opplever turismen hit som veldig positiv, så lenge den holdes kontrollert og bærekraftig. 

De som kommer til Białowieża, forteller han, er som regel opptatt av natur og miljø i utgangspunktet. Et økende antall polske og internasjonale reisende ankommer, hovedsakelig via hovedstaden Warszawa, en tre timers kjøretur i vestgående retning. 

- Kan turismen ende opp med å bli en belastning i seg selv? 

- Jeg tror ikke det vil komme til punktet hvor turisme blir overveldende, sier han. - Og om det står mellom litt for mange besøkende og en rasert skog, vet jeg uansett hva jeg ville valgt.

Reisefakta: Białowieża

* Generelt: UNESCO-vernet nasjonalpark i Polen, ved grensen til Hviterussland. Polens eldste nasjonalpark, etablert i 1921

* Det eneste gjenværende hjemmet for den europeiske bisonen, som også kalles visent, samt har en enorm variasjon i flora og fauna

* Valuta: Polske Zloty

* Visum: Nordmenn trenger ikke visum ved reise til Białowieża nasjonalpark, men skal man inn i den beskyttede urskogen må guide leies. 

* Sesong: Høysesongen vår og sommer, men Białowieża er fullt mulig å besøke året rundt. Rundt juletider blir området spesielt livlig.

* Reisen dit: De fleste besøkende til nasjonalparken kommer via hovedstaden og den nærmeste internasjonale flyplassen. Det går daglige direktebusser fra Warszawa til Białowieża by, en reise på rundt 3 timer med dårlig beinplass. Tregere togreise er mulig til stasjonene Hajnowka eller Bialystok, men kan fort innebære et bytte eller to. Mange kommer med leiebil fra Warszawa. Fra Norge flyr Norwegian (www.norwegian.no), Ryanair (www.ryanair.com) og Wizz Air (www.wizzair.com) direkte til Warszawa

* Praktisk: Det er gode turmuligheter rundt om i Białowieża, men selve urskogen er kun tilgjengelig via guidede turer, og kan ikke besøkes uavhengig. Flere turoperatører er aktive i parken, blant annet på dagsbasis fra Warszawa (www.warsawtraveltours.com) eller med fast tilhold i parken. Pygmy Owl Tours (www.bialowiezaforest.eu) er en av de mest populære og velrenommerte operatørene, og tilbyr skreddersydde omvisninger i urskogen. Om vinteren er det mulig å oppleve området via hest og slede.

* Overnatting: 

Budsjett: Wejmutka - Gjestehus i klassisk “hunting-lodge” stil. Særlig populært for fugletittere. www.wejmutka.pl

Middels: Unikat - Familie- og kjæledyrvennlig gjestehus med egen restaurant. www.unikat.bialowieza.pl

Luksus: Hotel Zubrowka - Vakkert og minneverdig firestjernershotell med restaurant, svømmebasseng og spa. www.hotel-zubrowka.pl

Artikkeltags