En reise blant kunstverk

RIVIERAEN: Picasso-museet, som ligger i en gammel steinbygningen like ved sjøen i Antibes, er blant de store attraksjonene i Côte d'Azur.  FOTO: Franck Guiziou / Hemis / NTB scanpix /

RIVIERAEN: Picasso-museet, som ligger i en gammel steinbygningen like ved sjøen i Antibes, er blant de store attraksjonene i Côte d'Azur. FOTO: Franck Guiziou / Hemis / NTB scanpix / Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Verden er full av vakker kunst, men den franske rivieraen er noe helt for seg selv.

DEL

(Vestviken 24) Det er ikke langt mellom kunstskattene langs Azurkysten og høydedragene bakenfor. I dette landskapet hadde en rekke kjente kunstnere tilholdssted i kortere eller lengre perioder på 1900-tallet, blant dem Pablo Picasso, Marc Chagall, Henri Matisse, Jean Cocteau, Joan Miró, Fernand Léger og Pierre-Auguste Renoir.

Det har blant annet resultert i Picasso-museet i Antibes, Cocteau-museet i Menton, Chagall-museet i Nice, Matisse-museet i Nice og Légermuseet i Biot.

I den lille landsbyen Saint-Paul-de-Vence er flere kjente kunstneres verker samlet i hotellet og restauranten Colombe d'Or, samt i kunstsenteret Fondation Maeght like ved. Andre byer og tettsteder i området har sine egne skatter å by på.

– Det finnes flere kirker med vakre utsmykninger, flotte villaer som er åpne for publikum og mengder av kunstgallerier. Stedene der kunstnerne bodde, er også interessante, som landsbyen Mougins der Picasso tilbrakte sine tolv siste leveår, sier Torkil Baden (72), som har skrevet den ferske boka «Kunstreisen på Côte d’Azur».

Glass og parfyme

Baden, som blant annet har arbeidet ved Kunsthøgskolen i Oslo, har forelsket seg så kraftig i den franske rivieraen at han nå tilbringer nesten like mye tid i fritidshuset i Antibes som hjemme i Norge. Kunstopplevelser er en viktig del av hans hverdag når han er der nede.

– Den franske rivieraen er unik med tanke på alle de fantastiske kunstsamlingene. De ligger riktignok spredt, slik at man må forflytte seg med buss, tog eller bil for å komme fra den ene samlingen til den neste. Men det er korte avstander og bra kollektivtilbud. Med buss eller tog bruker man maks et par timer mellom to steder, som regel mindre dersom man velger å bo sentralt, for eksempel i Nice eller Antibes, tipser Baden.

At Côte d’Azur også er kjent for sin vakre natur og et varmt, solfylt klima, gjør det ikke mindre fristende å være der. Temperaturen er minst ti grader over hva vi har i Norge, både i vannet og lufta, sommer som vinter, ifølge Torkil Baden.

– De som aldri har vært der, bør sjekke ut Picasso-museet i Antibes. Det er min absolutte favoritt, sammen med Chagall-museet i Nice. Ellers er Saint-Paul-de-Vence og Mougins vel verdt besøket. Det samme er glassbyen Biot og parfymebyen Grasse. Biot, som er spesielt kjent for glass med bobler, har et eget glassmuseum. Grasse huser både parfymemuseum og villaen til rokokkomaleren Jean-Honoré Fragonard, forteller han.

Matisse-kapellet

Kunst- og litteraturkritiker Anne Schäffer (59) har besøkt mange av verdens flotteste kunstmuseer, og er enig med Baden i at det er mye god kunst å finne langs den franske rivieraen.

– Picasso-museet og Chagall-museet er spesielt flotte, men jeg vil trekke fram det utrolig vakre kapellet i Vence, som Henri Matisse designet i sin helhet fra 1947 til 1951. På slutten av livet var Matisse syk og sengeliggende. En ung kvinne stelte ham, og senere tegnet han et kapell til nonneordenen hun etter hvert ble en del av. Matisse utsmykket det i enkle former i blått og malte svarte figurer med en lang pensel – på en stang fordi han var skrøpelig, slik at det ble litt røft. Jeg husker at en nonne låste meg og noen få andre inn i kapellet. Noe med lyset og renheten der grep meg så sterkt at jeg faktisk begynte å gråte. Det er en av de sterkeste kunstopplevelsene jeg har hatt, også fordi jeg er en stor fan av Matisse, sier Schäffer.

Charlotte Molstad (46) driver reisebyrået Charlotte & Co i landsbyen Eze, som ligger mellom Nice og Monaco. Hun har vært innom de fleste kunstsamlingene i Côte d'Azur, og tipser om to andre «kunstkapeller»: Picassos i Vallauris og Cocteaus i Villefranche.

– Man bør også få med seg Villa Santo Sospir på halvøya Cap-Ferrat, rett ved Eze og Villefranche. I 1950 malte Jean Cocteau psykedeliske bilder overalt i villaen, og nylig ble det mulig å komme inn der for å se, forteller Molstad.

Livsglede og mat

I «Kunstreisen» er Torkil Baden opptatt av livsgleden, både den kunstnerne projiserte og den gleden man kan få av å oppleve verkene. «Livsglede», eller «La joie de vivre», er også tittelen på et stort Picasso-maleri som er hovedverket i museet i Antibes.

Mat og drikke er også viktig, og til hvert enkelt sted i boken har Baden med restauranttips. Noen steder kan kunst, mat og drikke nytes samtidig, eksempelvis på Colombe d'Or i Saint-Paul-de-Vence og det ærverdige hotellet Negresco i Nice.

– Man trenger ikke å overnatte på Negresco for å se den storslåtte kunsten der, som et fabelaktig maleri av «Solkongen» Ludvig XIV, malt av Hyacinthe Rigaud, eller det mildt sagt spesielle interiøret i restauranten La Rotonde. Begge deler kan oppleves over en kopp kaffe, fastslår Baden.

Munch i Monte Carlo

Kunst fra 1900-tallet har satt et sterkt preg på Côte d'Azur, men kunstnere ble tiltrukket området før det også. Édouard Manet og Claude Monet var der på 1800-tallet. Det samme var vår egen Edvard Munch. Han malte flere malerier fra Nice og Monte Carlo på 1890-tallet. Ett av dem heter «Ved ruletten i Monte Carlo», og Munch innrømmet selv at han ble rammet av spillegalskap i Monaco.

Côte d’Azur utgjør en del av Provence, eller Provence-Alpes-Côte d'Azur, som det egentlig heter. Drar man til Provence-byer som Arles, Aix-en-Provence og Saint-Rémy-de-Provence, kan man oppsøke steder der Paul Cézanne (1839–1906) og Vincent van Gogh (1853–1890) oppholdt seg – eller oppleve landskaper man kjenner igjen fra deres mal erier. Van Gogh bodde i Provence det meste av sine to-tre siste leveår, og var da svært produktiv. Mange av van Goghs malerier, som «Stjernenatt», ble malt mens han var innlagt på sanatorium i Saint-Rémy-de-Provence i 1888–1889. 

De fleste av disse berømte malernes verker må du imidlertid til noen av verdens største kunstmuseer for å se, som Eremitasjen i St. Petersburg, Musée d'Orsay i Paris, National Gallery i London og Metropolitan og MoMA i New York. Eller til Munchmuseet og Nasjonalgalleriet i Oslo.

11 favoritter i Côte d'Azur

1. Musée Picasso, Antibes. Har mye av Picassos kunst, men også kunst kreert av andre. Flott beliggenhet i en gammel steinbygning rett ved sjøen.

2. Chapelle du Rosaire, Vence. Et lite kapell vakkert utsmykket av Henri Matisse.

3. Fondation Maeght, Saint-Paul-de-Vence. Kunst fra noen av 1900-tallets mest berømte kunstnere, både innendørs og i hagen.

4. Musée National Marc Chagall, Nice. Har mange av Chagalls mest berømte verker.

5. Colombe d'Or, Saint-Paul-de-Vence. Hotellet og restauranten ble på 1900-tallet et møtested for mange kjente kunstnere. Noen av dem betalte mat og drikke med bilder, som i dag er å se der.

6. Musée Fernand Léger, Biot. Hovedmuseum for Légers kunst, malerier, tegninger og skulpturer. Sjekk også ut glassmuseet og keramikkmuseet i Biot.

7. Musée Jean Cocteau, Menton. Multikunstnerens museum i en arkitektonisk særpreget bygningen ved stranden.

8. Villa Santo Sospir, Cap-Ferrat. Avantgardistisk utsmykket av Jean Cocteau, og etter sigende er en liten del Picassos verk.

9. Chapelle Saint-Pierre, Villefranche. Lite kapell utsmykket av Jean Cocteau.

10. Musée National Pablo Picasso (la guerre et la paix), Vallauris. «Picassos kapell».

11. Musée Matisse, Nice. Har et stort sortiment av kunstnerens verker.

Kilder: Torkil Baden, Anne Schäffer og Charlotte Molstad

Artikkeltags