I de mektige gudekongenes rike

Angkor Wat ble bygd som et hellig sted for hinduister. Men  det har i flere hundre år fungert som buddhisttempel . Det viser blant annet  munkenes tilstedeværelse.

Angkor Wat ble bygd som et hellig sted for hinduister. Men det har i flere hundre år fungert som buddhisttempel . Det viser blant annet munkenes tilstedeværelse. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

De så seg selv som levende guder, kongene i det mektige khmerriket, ved byen Siem Reap, i Nord-Kambodsjas jungel.

DEL

(Vestviken 24) Fra 800-tallet og gjennom 600 år, lot de bygge et enormt antall store og mindre praktbygninger, blant annet til sin egen og familiens ære.

I god stand

I og utenfor khmerrikets tidligere hovedstad Angkor Thom, over et ni kvadratkilometer stort område, eksisterer fortsatt hundrevis av templer og andre fortidsminner. Mange av dem er i imponerende god stand, som det største og mest kjente av dem alle, Angkor Wat.

En av byportene inn til Angkor Thom, hovedstaden i khmerriket.

En av byportene inn til Angkor Thom, hovedstaden i khmerriket. Foto:

Khmerkongene utviklet blant annet en tradisjon med å bygge templer som skulle huse deres egne jordiske levninger. Og det hendte at også barna ble hedret: 

Har man 12 døtre, bør de ha hvert sitt tempel. Ifølge en av flere populære, folkelige teorier var det slik kong Indravarman II tenkte da han på 1200-tallet lot bygge de 12 små og vakre Suor Prat-templene i  Angkor Thom.

Byportene voktes av krigere i stein.

Byportene voktes av krigere i stein. Foto:

De 12 templene er kanskje de søteste, men på langt nær de mest imponerende du kan se i det enorme ruinområdet. 

Størst i verden

Det sies at Angkor Wat er det største religiøse byggverket i verden. Og sjekker du topp 10-listen over hvilke severdigheter reisenettstedet Lonely Planet mener du bør få med deg på jordkloden, ligger Angkor Wat på første plass, foran for eksempel Great Barrier Reef i Australia og inkabyen Machu Picchu i Peru.

Det samme ansiktet kikker i alle himmelretninger fra tårnene i Bayon.

Det samme ansiktet kikker i alle himmelretninger fra tårnene i Bayon. Foto:

Byggingen av tempelet ble startet av kong Suryavarman II (1113–50) som en hinduistisk helligdom for guden Vishnu. På 1300- eller 14000-tallet ble tempelet konvertert til en buddhistisk helligdom, noe det er den dag i dag.  Tempelet anses for å være det arkitektoniske høydepunktet i den klassiske khmerkulturen. Sammen med resten av Angkor-området ble Angkor Wat i 1992 satt på UNESCOs verdensarvliste.

Fire av de fem karakteristiske maiskolbelignende tårnene i Angkor Wat.

Fire av de fem karakteristiske maiskolbelignende tårnene i Angkor Wat. Foto:

Det spektakulære tempelet, med de fem berømte maiskolbelignende tårnene, opptar et område på 90 dekar og har en høyde på 65 m. Byggearbeidene pågikk over flere tiår. Steinene ble hentet flere mil borte ved hjelp av elefanter og flåter, og fraktet til byggeplassen på elven.

Kambodsjanernes stolthet

Angkor Wat er kanskje kambodsjanernes største stolthet. De valfarter dit for bønn og opplevelse, gjerne mange ganger gjennom livet. Tempelet er også et tydelig symbol i landets flagg og på pengesedlene.

Det er lite kambodsjanerne er mer stolte av enn Angkor Wat. Tempelet preger både flagg og pengesedler.

Det er lite kambodsjanerne er mer stolte av enn Angkor Wat. Tempelet preger både flagg og pengesedler. Foto:

Selv om komplekset fremstår i meget god stand, er både disse bygningene og andre i Angkor-området påført mange skader opp gjennom hundreårene, som følge av  vær, tropisk vegetasjon og plyndring.

På grunn av den politiske situasjonen i Kambodsja, også i andre halvdel av det 20. århundre, var restaurering knapt mulig. Mens Khmer Rouge hersket på 1970-tallet ble en rekke statuer og andre antikke skatter mer eller mindre ødelagt.  

I dag er mange nasjonale og internasjonale organisasjoner engasjert for å hindre videre forfall på Angkor Wat og de andre bygningene fra Khmerrikets storhetstid.

Hindutempelet Banteay Srei er bygd rundt år 1000, og kjent for sine fantastiske utskjæringer.

Hindutempelet Banteay Srei er bygd rundt år 1000, og kjent for sine fantastiske utskjæringer. Foto:

Storhetstiden startet da kong Jayavarman 2 skapte seg et maktsentrum og lot seg utrope til «Verdens konge» i 802.

Kongens ansikt

Han etablerte også devaraja, dyrkingen av gudekongen. Gjennom Angkors storhetstid var flere religioner fremtredende, og kongene så seg dels som legemliggjørelsen av hinduistiske Shiva, dels som den gjenfødte Buddha.

Midt i Angkor Thom bygde Jayavarman tempelet Bayon. Dette preges av det samme ansiktet som stirrer mot de fire verdenshjørner fra 37 av 49 gjenværende tårn. En teori er at ansiktet er kongens eget. Han var tross alt Buddha i levende live ...

På denne måten økte kongene i hvert fall sin autoritet og makt. I alt 30 konger regjerte i de over 600 årene som Angkor-perioden varte.

Da riket var på det største, for ca. 1.000 år siden, hersket khmerkongene over store deler av dagens Myanmar, Thailand, Laos, Kambodsja og Vietnam.

Millionby

Hovedstaden Angkor Thom kan ha vært verdens største by, med så mye som en million mennesker, i en tid da London bare hadde 50.000 innbyggere.

Det er vanskelig i dag å forestille seg at man beveger seg rundt i en tidligere millionby.

Det er vanskelig i dag å forestille seg at man beveger seg rundt i en tidligere millionby. Foto:

I dag er det langt mellom innbyggerne i det store ruinområdet og det er vanskelig å forestille seg at man reiser rundt i en tidligere storby. Et stort kongepalass og vanlige menneskers boliger, ble bygd i tre, og disse har naturlig nok blitt ødelagt opp gjennom hundreårene.

Etter hvert gikk det også nedover med Angor-området. Blant annet som følge av interne stridigheter om religion, mistet khmerriket etter hvert sin kraft og innflytelse.

Jungelen tok over

Jungelen har langt på vei tatt over noen steder, blant annet i det gamle klosteret Ta Prohm.

Jungelen har langt på vei tatt over noen steder, blant annet i det gamle klosteret Ta Prohm. Foto:

 

På 1400-tallet ble Angkor erobret og plyndret av thailenderne og senere tok jungelen over.

Dette er fortsatt veldig synlig flere steder, blant annet i Bayons buddhistkloster, Ta Prohm. Der har gigantiske bunyantrær fått vokse fritt i hundrevis av år og gitt Ta Prohm en spøkelsesaktig atmosfære. Denne dannet blant annet kulisse for Angelina Jolie som Lara Croft,  i filmen Tomb Raider i 2001.

Å komme seg dit - og rundt

* Mange reisearrangører har gruppereiser til Angkor og andre deler av Sørøst-Asia.

* Vil man reise på egenhånd, er det enklest å ta fly til Bangkok. Derfra kan man ta fly direkte til Siem Reap, eller man kan fly videre til Kambodsjas hovedstad Phnom Penh.

* Fra Phnom Penh kan man enkelt ta buss eller minivan videre til Seam Reap. En komfortabel minivan bruker fem timer og koster 10 USD hver vei.

* Men også vel framme i Siem Reap trenger du transport for å komme deg rundt i det store Angkor-området. Hotellene kan tilby flere mer eller mindre organiserte alternativer.

* Det minst organiserte alternativet er å leie en motorsykkeltaxi i to-tre dager. En  heldags rundtur med privat tuk tuk kan koste deg en hundrelapp.

Artikkeltags