Vi toger gjennom verden

FLERE ÅRSTIDER: TranzAlpine Express tar deg fra den ene siden av New Zealands sørlige øy til den andre, og gjennom Søralpene. (Foto: Colin Monteath / NTB scanpix)  FOTO:  / NTB scanpix

FLERE ÅRSTIDER: TranzAlpine Express tar deg fra den ene siden av New Zealands sørlige øy til den andre, og gjennom Søralpene. (Foto: Colin Monteath / NTB scanpix) FOTO: / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Noen ganger er det reisen som er målet. Om du vil ta skinnene fatt og se naturen fra togvinduet, finnes det muligheter over hele verden, året rundt. Her er åtte forslag.

DEL

Darjeeling Himalayan Railway – India

(Vestviken 24) Om vanlige tog er litt for store og raske for deg, kan du forsøke Darjeeling Himalayan Railway i India, også kalt «Toy Train». Dette lille toget på de smale skinnegangene – de er kun drøye 60 centimeter brede – er Darjeelings forbindelse til områdene rundt.

Togruten har vært i drift siden 1881, og tar deg fra Darjeeling til Siliguri. I 1999 ble toget ført opp på UNESCOs verdensarvliste. Hele turen, som går gjennom Himalaya, tar rundt to timer. Grunnet de bratte fjellsidene må toget ofte loope rundt seg selv, noe som gjør at reisen ofte går i et bedagelig tempo.

En tur med det dampdrevne toget koster i underkant av 140 kroner, mens en tur med det dieseldrevne koster rundt 80 kroner. Det anbefales å booke billetter på forhånd siden reisen er populær blant turister.

www.irctctourism.com/

Bernina Express – Sveits og Italia

Om du trives blant høye fjell og dype daler, kan Bernina Express være noe for deg. Toget tar deg fra Chur, Davos eller St. Maritz i Sveits til Tirano i Italia, og kjører gjennom de sveitsiske alpene. Togene er utstyrt med ekstra store vinduer, så man kan se så mye av omgivelsene som mulig. Turen er også fin for deg som liker broer – hele 196 broer blir krysset av Bernina-ekspressen. Hele reisen tar omtrent fire timer, og har avganger året rundt.

Bernina-ekspressen skryter av å kunne vise fram både isbreer og palmer på en og samme tur, og koster fra drøye 600 kroner og oppover, én vei.

www.rhb.ch

Bergensbanen – Norge

Vil du oppleve fin natur fra togvinduet, men kvier deg for å forlate landet? Her hjemme finnes en togtur som ofte blir nevnt på lister over verdens vakreste: Bergensbanen. Banen tar deg fra den ene siden av landet til den andre, og kjører gjennom mye forskjellig natur.

– Det er noe med variasjonen mellom flatlandet på Østlandet, opp mot fjellet og vidda, og så ned igjen mot Vestlandet, sier Gina Scholz, kommunikasjonsrådgiver i NSB.

– Naturen skifter under hele reisen, og du kan nyte den fra togvinduet i fred og ro.

Den sju timer lange togturen tar deg gjennom seks fylker og over Norges mest høytliggende togstasjon, Finse. Billetter koster fra 249 kr for én vei, og er billigere jo tidligere du bestiller dem.

www.nsb.no

Flåmsbana – Norge

Velger du å hoppe av på Myrdal heller enn å ta Bergensbanen helt fram, kan du oppleve en annen liten togperle omkranset av flott norsk natur. Flåmsbana består av 20 bratte kilometer mellom Myrdal og Flåm, og den timelange turen regnes som en av landets fineste turistattraksjoner.

Gina Scholz i NSB anbefaler å ta turen sommer eller høst.

– Det er ekstra fint å reise denne veien når det er litt farger i naturen, synes hun.

En enkeltbillett koster 320 kroner for voksne og 160 for barn, og en tur-retur-billett er kun noe dyrere for voksne, mens samme pris gjelder for barn.

www.visitflam.com/se-og-gjore/se/flamsbana/

Tranzalpine Express – New Zealand

Ønsker du deg langt vekk fra Norge, finnes det et alternativ på andre siden av jordkloden. På New Zealand går TranzAlpine Express mellom Christchurch på østsiden av den sørlige øya, til Greymouth på vestsiden.

Den drøyt fire timer lange togturen tar deg over lange sletter og forbi høye fjell, og går gjennom 19 tunneler og over fire akvedukter. Billetten koster i underkant av tusenlappen.

www.kiwirailscenic.co.nz/tranzalpine/

Manakara Express – Madagaskar

Om du har lyst til å bevege deg bort fra fastlandet, men fortsatt vil reise med tog, er Manakara Express noe du bør sjekke ut. Madagaskars jernbanestrekning, fra Manakara til Fianarantsoa, tar opptil 16 timer og snor seg forbi fjell og regnskog.

Strekningen er ikke videre kjent for å være en turistmagnet, så om du vil oppleve en flott togreise, men unngå hordene av turister, kan dette være turen for deg.

I tillegg har Madagaskar et unikt mangfold av dyr og planter. Mange arter er endemiske for Madagaskar, så en tur til denne øya gir deg opplevelser du faktisk ikke får noen andre steder i verden.

www.madarail.mg/ (Kun på fransk)

El Chepe – Mexico

Ferrocarril Chihuahua al Pacífico, vanligvis kjent som El Chepe, er en jernbanestrekning som går fra Chihuahua til Los Mochis ved kysten.

Selve turen er drøyt 600 kilometer lang og går gjennom Barranca del Cobre – «Kobberjuvet» på norsk – en dal som er både større og dypere enn Grand Canyon litt lenger nord.

Hele turen tar rundt 15 timer, og tar deg med over 39 broer og gjennom 86 tunneler. I løpet av flere av togets stopp kan du kjøpe lokale varer fra befolkningen. En billett blir din for snaue 800 kroner.

www.chepe.com.mx/

Den transsibirske jernbane – Russland, Mongolia og Kina

Få jernbanestrekninger er så sagnomsuste som den transsibirske jernbane. Hele reisen går tvers over Russland, fra Moskva til Vladivostok, og med sine 9289 kilometer er strekningen den lengste togreisen i verden. Toget tar deg gjennom byer som Ekaterinburg, Novosibirsk og Irkutsk. Underveis kan du også bytte til en av sidelinjene som går mot Mongolia, Beijing og Nord-Korea.

Banen har vært i drift helt siden 1905, og reisen varer i overkant av seks dager fra ende til annen.

– Noe av det mest spesielle med turen er naturforandringene, sier Tonje Nesslin, reisespesialist ved Kilroy Travels i Bergen. – Fra de grønne skogene i Russland og slettene i Mongolia til fjellene i Kina. Banen går dessuten gjennom relativt utilgjengelige områder.

En tur med den transsibirske jernbanen er ikke nødvendigvis en billig affære, men det er ulike prisnivåer å finne. Både Kilroy og KinaReiser skreddersyr turer for enkeltreisende og grupper, alt etter vor lenge du vil reise og hvor du vil ende opp. En 12-dagers reise gjennom Mongolia koster fra 18.500 hos KinaReiser, mens reise bestilt hos Kilroy koster rundt 19.000 for 16 dager.

www.kinareiser.no

www.kilroy.no

Artikkeltags