Gå til sidens hovedinnhold

Saksøker sjefen for å få fast lønn

Artikkelen er over 4 år gammel

LO og NHO krangler i retten om ansatte i bemanningsbransjen har krav på lønn mellom oppdrag.

(Vestviken 24)

Seks polske arbeidere har saksøkt bemanningsbyrået de jobber i for å sikre lønn også mellom oppdrag. Dommen kan få store konsekvenser for norsk arbeidsliv.

– Vi mener at når man har fast ansettelse skal man ha fast lønn. Dette er en utrolig viktig prinsipiell sak der utfallet vil få stor betydning for norsk arbeidsliv, sier distriktssekretær i Fellesforbundet i Hordaland, Geir Olsen, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Arbeidsplikt

Om få dager er det forventet en dom fra Bergen tingrett i en sak som kan få store konsekvenser for norsk arbeidsliv. For første gang har seks faste ansatte i et bemanningsbyrå gått til søksmål mot arbeidsgiveren for å kreve fast lønn også mellom oppdrag.

I dag er de fast ansatte, men dersom de ikke har oppdrag får de heller ikke lønn. 

– Vi mener at når man har en kontrakt som sier man har en fast stilling, skal man også ha fast lønn. Arbeidstaker har arbeidsplikt, arbeidsgiver har lønnsplikt. Vår tolkning av arbeidsmiljøloven er at disse kontraktene er ulovlige. Så får vi se om retten er enig, sier Olsen.

Det er bemanningsbyrået Clockwork som er saksøkte part. Administrerende direktør Jostein Hatlebrekke sier til ANB at de ikke ønsker å kommentere saken før en dom er falt. Heller ikke NHO Service, som organiserer bemanningsbyråene, ønsker å kommentere saken før  dommen, som er ventet tidligst førstkommende fredag.

LO og NHO

Forskningsleder i Fafo og ekspert på ansettelsesformer, Kristine Nergaard, sier mange venter i spenning på hva Bergen tingrett lander på. Hun sier det er usikkert om fast ansettelse uten lønn mellom oppdrag er lovlig innenfor dagens arbeidsmiljølov eller ikke.

– LOs jurister har sagt klart fra om at de mener dette er ulovlig. Grunnen er ikke at de mener det er forbudt å ikke betale lønn mellom oppdrag, men at det i realiteten er en midlertidig ansettelse, ikke en fast ansettelse. Arbeidskontraktene i bemanningsbransjen legger ofte til grunn at arbeidstakeren har fast ansettelse uten garantilønn. Men LO mener man ikke er fast ansatt når man bare får lønn de gangene det er oppdrag. I Norge er det ganske strenge bestemmelser for når en arbeidsgiver kan ansette noen midlertidig og disse reglene gjelder også bemanningsselskapene, sier Nergaard.

– Det er også en interessant sak fordi det er ikke så ofte ansatte i bemanningsbransjen går til søksmål. Mange av de som jobber der er utenlandske, og er kanskje redde for jobben sin. Det er ikke uten grunn at det har tatt så lang tid å finne en sak hvor dette kan bli avgjort, sier Fafo-forskeren.

Hun sier det er knyttet stor usikkerhet til hvor saken ender.

– Dette er en diskusjon som har foregått i ganske mange år, og NHO Service har egne standardkontrakter de mener er innenfor og som har bestemmelser om at ansatte kun har rett på lønn når de har oppdrag. Det er det som kalles fast ansettelse uten garantilønn. Dette har nå blitt utfordret, sier Nergaard. (ANB)

Vi mener at når man har en kontrakt som sier man har en fast stilling, skal man også ha fast lønn.

Geir Olsen, distriktssekretær i Fellesforbundet i Hordaland