Gå til sidens hovedinnhold

20 prosent færre på pendlertogene fredager

Artikkelen er over 5 år gammel

NSB har 20 prosent færre passasjerer i rushtiden på ukens siste arbeidsdag.

(Vestviken 24)

Det er merkbart færre som møter på jobb på fredager, men det behøver ikke gå ut over produktiviteten, sier direktør Arild H. Steen ved Arbeidsforskningsinstituttet.

NSB opplyser at de har rundt 20 prosent færre passasjer på rushtidstogene rundt Oslo på fredager. Det er også markant færre bompasseringer på veien rundt hovedstaden.

Også i Bergen er det færre passeringer i bomringen, men forskjellen er ikke like stor som i Oslo, skriver Dagens Næringsliv.

LES FLERE SAKER FRA VESTVIKEN24.NO

Seniorene leder an

Men selv om mange har et fleksibelt forhold til fredagen som arbeidsdag, er ikke fleksibiliteten likt fordelt, forteller instituttdirektør Steen. Det er seniorene i arbeidslivet og ansatte i bank, finans og privat tjenestesektor som leder an.

– «Taperne» er dem med såkalt tidsstyrt arbeid. Her er det overhyppighet av kvinner, sier Steen. Det er langt vanskeligere å være fleksibel når arbeidet er tidsstyrt, slik den gjerne er på arbeidsplasser som sykehjem, butikker og fabrikker.

– Og i helsevesenet og i butikk er kvinnene solid i flertall, sier Steen.

Les også: Julestress fører til sykefravær

– Går ikke ut over produktiviteten

Men selv om mange av dem som kan, velger å være fleksible, frykter ikke Steen at dette går ut over produktiviteten

– Våre undersøkelser peker mot at disse med oppgavestyrt arbeid jobber mer enn andre. Oppmerksomheten om jobben har ingen klar grense. Den strekker seg over flere timer i døgnet enn hos dem som går av skiftet klokken 16, sier han.

– I tillegg er jo fleksibiliteten utvilsomt en velferdsgevinst.

Les også: 25.000 flere midlertidig ansatte

Kommentarer til denne saken