Gå til sidens hovedinnhold

25.000 flere midlertidig ansatte

Artikkelen er over 5 år gammel

Det siste året er det blitt 25.000 flere midlertidig ansatte i Norge.

(Vestviken 24)

Økningen på 12 prosent kommer fram i arbeidskraftundersøkelsen fra Statistisk sentralbyrå, som viser at det var 232.000 midlertidig ansatte.

LES FLERE SAKER FRA VESTVIKEN24.NO

Ikke overrasket

Trine Lise Sundnes i Handel og Kontor er ikke overrasket over at varehandelen, hvor mange av hennes medlemmer jobber, er en av bransjene der midlertidige ansettelser øker mest, skriver Dagsavisen.

Også helse- og sosialsektoren, offentlig administrasjon og undervisning er felter med høy vekst.

– Dette er det våre folk melder tilbake om. Nå blir de faste jobbene erstattet med midlertidige jobber, forteller hun.

LES OGSÅ: Flere midlertidig ansatte: – Riktig utvikling

LES OGSÅ: Arbeidsgivere skal ikke få skalte og valte med folk

Arbeidsmiljølov

Sundnes mener den viktigste årsaken er den nye arbeidsmiljøloven som trådte i kraft i fjor sommer. Den åpnet blant annet for midlertidige ansettelser uten begrunnelse i inntil et år.

– Før kunne våre tillitsvalgte med loven i hånd si fra når arbeidsgiver tok seg litt for mye til rett og påpeke at noen hadde krav på fast ansettelse. Det verktøyet har vi ikke lenger.

Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) sier både oppmykningen av lovverket og konjunkturene kan ha en betydning. Hun peker på at den samme undersøkelsen viser en økning i sysselsettingen.

– Målet med et mer fleksibelt regelverk er at flere skal komme seg i jobb, men faste ansettelser skal fortsatt være hovedregelen, sier Hauglie.

(ANB-NTB)

Kommentarer til denne saken