Gå til sidens hovedinnhold

Grant er tredje generasjons eier i familiebedriften – avviser alle som vil kjøpe

Artikkelen er over 5 år gammel

Hovedeier Grant Larsen kunne lett solgt Bil-Service og levd luksuslivet. For sandefjordingen er det uaktuelt.

(Vestviken 24)

Da Alf Larsen var i Amerika på 1920-tallet og så bilkøer i byene, bestemte han seg for at biler var det han skulle leve av. I 1937 så AS Bil-Service dagens lys i Hystadveien i Sandefjord.

Nå, nesten 80 år senere, er det sønnesønnen Grant Larsen (46) som aktiv hovedeier som skal forvalte familiebedriften. Med avdelinger i fire Vestfold-byer og omsetning på snaue 789 millioner kroner i 2015, er det et stort ansvar.

Hvorfor ikke bare selge alt og leve på alle millionene?

– Mange har spurt om det, forteller han.

LES FLERE SAKER FRA VESTVIKEN24.NO

Sopet gulvet som niåring

For å forstå Grant Larsens svar på spørsmålet, må vi først vite to ting:

Det ene er at han har aldri har vært redd for å jobbe.

Allerede som niåring hadde han sin første sommerjobb da han sopet lagergulvet på Bil-Service. Han har også tjent sommerlønn på å kjøre brød og selge sportsutstyr og hagemøbler.

Det andre er at han – tross familiebakgrunnen – aldri ble alet opp og dressert til bil- og transportbransjen. Veien dit skyldes minst tre tilfeldigheter:

I USA studerte han i flere år noe så generelt som økonomi og administrasjon – han kunne jobbet i en hvilken som helst bransje. Tilfeldigvis fikk han jobb i amerikansk bilindustri og ble i halvannet år. Under en ufrivillig forlenget juleferie i hjemlandet kom han tilfeldigvis i prat med eierne av en truckstopp i Norge. Og vips, så forlot han USA og fikk et års tid ansvar for alt fra å vaske lastebiler og drive dekkverksted til å selge pølser og føre bilag. Tilfeldigvis fikk også ledelsen i Bertel O. Steen, en stor konkurrent av farens firma, øynene opp for Grant Larsen. Han ble der i to år.

Flere vil kjøpe – alle avvises

De siste 16 årene har han vært i Volmax, som har drøye 230 ansatte og en snau fjerdedel av Volvos lastebilmarked i Norge. Først var han salgsdirektør, de siste 13 årene har han vært administrerende direktør. Familiebedriften AS Bil-Service, med rundt 170 ansatte, eier 38 prosent av Volmax.

Når man er så heldig som meg, blir man tvunget til å tenke hva som er viktig i livet. For meg personlig er det ikke å leve i sus og dus.

Grant Larsen, hovedeier i AS Bil-Service

 

46-åringen mener lastebilfirmaet for ham har vært en gave, et sted for personlig vekst og blomstring.

– Jeg har fått lov å ha Volmax som min arena, uten å være låst inne i et familieselskap.

Men hva nå? Nå som han har tatt over og eier brorparten av Bil-Service Personbiler AS – hvorfor ikke selge, lene seg tilbake og leve luksuslivet?

– Det har jevnlig kommet forespørsler om å selge. Men alle interessenter blir avvist på første forsøk. Vi har aldri hatt forhandlinger med noen.

Les også: Generasjonsskifte og ny toppleder i Bil-Service

– Et spill med folks liv

Grant Larsens appetitt er selskapets vekst, ikke selv å velte seg i penger.

– Når man er så heldig som meg, blir man tvunget til å tenke hva som er viktig i livet. For meg personlig er det ikke å leve i sus og dus.

Foruten de nære tingene, som familien, er Grant Larsen opptatt av verdiskapning for sin egen og andres del.

– Det er selvrealisering å kunne sette spor etter seg i nærmiljøet. Mye hyggeligere enn et privat luksusliv er å vite at det jeg gjør, bidrar til spennende arbeidsoppgaver og et godt arbeidsliv for 400 ansatte. Det betyr noe for dem og deres familier.

Han mener han som leder og eier må være bevisst sitt store ansvar.

– Jeg må tenke meg godt om før jeg tar beslutninger med høy risiko. Jeg spiller ikke et spill med egne penger, men faktisk med folks liv.

Han kunne solgt og håvet inn mange, mange millioner, men gjør det ikke. Det sier mye om ham som type.

Mann, ansatt i Bil-Service

Ansatte: – Man får respekt for ham

Ansatte i Bil-Service påpeker at Grant Larsen har dyp respekt for hva faren og farfaren har bygd opp:

– Han kunne solgt og håvet inn mange, mange millioner, men gjør det ikke. Det sier mye om ham som type. Han ønsker selv å utrette noe, og han har et brennende ønske om å utvikle bedriften. Han er veldig ambisiøs og dedikert. I tillegg utstråler han autoritet og er bestemt og direkte, uten at han blir arrogant. Det gjør at man får respekt for ham, sier en mannlig ansatt.

– Han er veldig framoverlent, framtidsrettet og tenker langsiktig. Og han har alltid stått på egne ben med solid utdanning og kunnskap i bånn, sier en kvinne i staben.

Grant Larsen understreker at han først og fremst er leder, dernest eier.

– Det er ikke sånn at aktive eiere bare casher inn. Man er med i tykt og tynt. Jeg er dypt inne i driften, særlig i Volmax, og det påvirker selvsagt hvordan jeg forvalter eierskapet begge steder. Man må være veldig bevisst på at man som aktiv eier må ha balansegang mellom hjerte og hode. Ofte styrer hjertet mye. Samtidig må man også kunne ta tøffe beslutninger, sier han.

Vil være best i klassen

46-åringen fra Sandefjord mener lokale eiere er veldig undervurdert, men ekstremt viktig.

– Ta Gleditsch-familien og se hvordan Jotun setter sitt preg på Sandefjord. Det er forbilledlig. Og det Eric Sandtrø og Komplett-gjengen bygde opp – se hva som har skjedd i ettertid og hvor viktig det har vært.

Grant Larsen mener det er helt avgjørende at alle lokalsamfunn satser på lokal næringsutvikling.  

– Det er mye lettere å få lokale krefter til å bygge opp noe framfor at noen fra Oslo utvikler noe her. Det er veldig stor forskjell på å ha lokale eiere og bare å være et avdelingskontor.

I Volmax-lokalene på Borgeskogen i Stokke henger kundeløftene og bedriftsverdiene lett synlig flere steder. For Grant Larsen er det ikke tomme ord – han er opptatt av å stå for noe. Løfter skal holdes selv om det koster.

Han vil at Volmax skal være best i klassen. Det samme skal gjelde Bil-Service.

Grant Larsen vil ikke bli oppfattet som en som har kommet lett til det. Langt mindre være en. Han vet at man må jobbe for resultatene.

– Selv om det er en familiebedrift, må du vise at du kan håndtere sølvskjeen i munnen.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.