Gå til sidens hovedinnhold

Selskapet til Ulrik kan bidra til færre nabokrangler

Artikkelen er over 4 år gammel

Den unge Sandefjord-bedriften Protech Consult AS jobber med rystelsesmåling.

(Vestviken 24)

Det er et ikke ukjent scenario: Etter sprengningsarbeider finner man skader på bygninger i nærheten, og hvem som har skylden for det hele kan fort bli advokatmat.

I fjor sommer ble Protech Consult AS opprettet. De driver med rystelsesmåling og sørger for at dokumentasjonen er på plass både før og etter spregning.

– Hvis naboen klager etter en sprengning, kan vi dokumentere om man har vært over eller under kravene. Har vi i tillegg bilder av huset utvendig og innvendig kan vi se om det har vært sprekker der fra før. Det blir mindre krangling og søksmål av det, og det tror jeg alle tjener på, sier Ulrik Hasle, daglig leder og medeier i selskapet.

De bolter fast rystelsesmålere i grunnmuren på nærstående bygninger, og all data blir sendt fra boksen blir videresendt.

– I gamle dager leste de kun av målingene på måleren, men nå blir alle målerdata lagret på vår server. I tillegg til SMS-varsel til de som sprenger, som viser hvor mye det faktisk har ristet, sier Hasle.

LES FLERE SAKER FRA VESTVIKEN24.NO

Har utviklet app

Ifølge Hasle holder konkurrentene til i Drammen- og Oslo-området. I Vestfold er de temmelig alene om nisjen, men det er i hovedstaden de har flest kunder.

Som et markedsføringsledd har selskapet også utviklet en egen gratisapp som sier hva som er maks tillatt rystelse og ladningsmengde for ulike prosjekter. I den plotter man inn blant annet hva slags type byggverk og materiale det er snakk om, og så regner appen det ut automatisk.

– Vi er nye i bransjen og synes det var litt tungvint å regne ut slike ting. Faren min, som er datamann, har programmert den. Det er norsk standards formelsamling som vi har satt inn, og som skal gjøre det enkelt for sprengeren, oppdragsgiver eller byggherre å se hva som er den tillatte rystelsen.

Lys framtid

Selskapet består av to mann, og Hasle regner med en omsetning på i underkant av fem millioner kroner i år. Lokalt har de allerede fått inn kjente aktører som Carl C. Fon, Marthinsen & Duvholt og Veidekke som kunder.

Hasle takker Vestfold Fjellboring AS for god hjelp i oppstartsfasen. De har fått plass i selskapets lokaler på Nordre Kullerød, og Oddbjørn og Eivind Røed er også inne på eiersiden i Protech Consult.

– Vi har fått litt hjelp av Vestfold Fjellboring med tanke på kunder, men nå har vi begynt å få våre egne. De har en del kontakter for å komme inn på et marked fra null, sier Hasle.

Det ser også lyst ut for driften neste år. Det sørger blant annet en kontrakt med Vegvesenet verdt 1,3 millioner kroner for.

– Endelig har vi fått aksept fra Vegvesenet. Der er det ganske høye krav. Man skal ha godkjente regnskaper, erfaring og referanseliste. Det er ikke så lett å få i løpet av så kort tid. Men nå har vi fått det og skal begynne på det etter jul, sier Hasle.

– Vi har mange småprosjekter, og det går litt opp og ned, derfor er det veldig fint å ha noen store jobber som går i bakgrunnen uansett.

Kommentarer til denne saken