(Vestviken 24)

En omsetning på over 500 millioner i året og et godt driftsresultat hvert eneste år. Bedriften med de nesten 50 ansatte på Borgeskogen i Stokke har en stabil og god drift. Men hva driver de egentlig med?

– Du må nesten være bransjeidiot for å ha hørt om Norpe. For mannen i gata er ikke merkevaren vår veldig kjent, men i vår lille bransje er Norpe kanskje den mest kjente merkevaren, sier administrerende direktør Fredrik Høienholm.

Men du har garantert sett produktene deres i butikker rundt om i Norge. Kommersiell kjøling – som for eksempel frysetorg og kjøleskap – i en eller annen dagligvareforretning. De leverer til dagligvare, servicehandel og næringsmiddelindustri, med store aktører som Coop, Meny og Tine på kundelista.

Man skal imidlertid se godt etter for å få øye på den lille Norpe-logoen på siden av produktene.

LES FLERE SAKER FRA VESTVIKEN24.NO

Lokal tilknytning

Norpe importerer varer fra egne fabrikker i Finland og Tyskland, før kjølemøblene spres videre rundt i hele landet, via 20 kuldeentreprenører i Norpe partnerkjede.

– Det er fascinerende at man kan drive en nasjonal virksomhet her fra Borgeskogen, sier Høienholm.

De to hovedkonkurrentene, Carrier og Arneg, har begge kontorer i eller utenfor Oslo. Høienholm er opptatt av den lokale forankringen. Han bruker blant annet Vestfold-bladene til å lyse ut stillinger, i stedet for nasjonale aviser.

– Vi er opptatt av å rekruttere lokalt. Vi tror på kompetanse og kundefokus, og vi har en kultur som bygger på bedriftens historie, sier han.

Har bygget stein på stein

Norpe ble etablert under navnet Ther-Fa AS på Nøtterøy i 1963. Gradvis har de blitt større, og i 2000 passerte bedriften hundre millioner kroner i omsetning. De siste fire årene har bedriften ligget temmelig stabilt på over 500 millioner kroner.

– Siden den lille importvirksomheten på Nøtterøy har vi bygget stein på stein, sier Høienholm, før han legger til:

– Og nå vil jeg si vi er størst på kommersiell kjøling i Norge.

Kjøpt opp av tysk gigant

I 2013 ble Norpe kjøpt opp av den tyske giganten Viessmann, en av de virkelig store vintersportsponsorene med over 11000 ansatte og virksomhet i 74 land.

Dagens Næringsliv skrev for noen uker tilbake om hvor ukjent Viessmann var for nordmenn flest Da bekreftet sponsorsjef Kristin Brähler at branding er mye viktigere enn å nå ut til folk med hva de gjør for noe.

Les også: Her er Vestfolds 300 største bedrifter

– Det er en strategisk beslutning som har gjort oss mer kjent internasjonalt, også i Norge, sa hun til avisa.

Høienholm tror imidlertid at nordmenn vil få øynene opp for selskapet, som med oppkjøpet av Norpe skaffer seg fotfeste i landet, framover.

– Alle i Tyskland vet hva Viessmann er, og det ligger en ambisjon om å gjøre Viessmann mer kjent i Norge, sier Høienholm.

Denne saken ble første gang publisert 14. februar i år.