(Vestviken 24)

– Man må ha viljen til å stå i det. Ikke bare i én måned, men år ut og år inn, sier smykkekunstner Inger Lise Sophia Brand Skarsbakk.

Det er denne egenskapen hun kaller gründervilje, og som hun skal fortelle mer om under Gründeruka Vestfold i uke 46. Da står 20 ulike arrangementer på programmet, med åpning i Hjertnes mandag 13. november.

– Uansett om du driver med kunst eller IT, så handler det om det samme. Gründervilje er en muskel du opparbeider deg. Du må ha en egen viljestyrke og utholdenhet. Det å tørre å hoppe ut i det, tørre å feile og plukke deg selv opp igjen, sier Skarsbakk.

– Ingenting fødes uten smerte

Siden 2004 jobbet Skarsbakk med smykkene fra et verksted hjemme i Sandefjord. I 2010 var oppdragsmengden blitt så stor at hun startet satsingen på sitt eget merke, «Sophia Brand».

Fra sommeren 2013 delte hun lokaler med kunstmaler Verena Waddell i Cordelias Hus. Men det var først for halvannet år siden, da hun flyttet inn i egne lokaler i Rådhusgata 9, at hun føler satsingen på sin egen merkevare virkelig startet.

– Det har vært en veldig positiv utvikling etter at jeg flyttet hit, med økt synlighet og flere interessenter. Det var viktig å spisse konseptet. Nå kan jeg faktisk ta ut lønn, og det har tatt noen år det også. Men jeg må ha et par år til på meg for å vokse dit jeg vil være, sier Skarsbakk.

Med historien følger hardt arbeid, prøving og feiling.

– Det er flere utsalgssteder jeg har trukket meg vekk fra, for eksempel fordi kolleksjonen har fått for liten plass. Man må teste ut ting for å finne ut hva som fungerer, og ikke være redd for hva alle andre synes og mener.

Det helt sentrale for å lykkes mener hun er viljestyrke. Altså gründervilje.

– Det er ingenting som fødes uten smerte. Det er mange som kan ha en god idé, men som ikke er villige til å legge ned den smerten. Du må hoppe ut i mange ulike arbeidsoppgaver, og selv skulle jeg i hvert fall ha hatt fem-seks ansatte for å fylle alle arbeidsoppgavene. Du må kommunisere og gjøre deg selv synlig på mange kreative måter når du ikke driver et stort firma, sier hun.

Gratis og åpent for alle

I løpet av Gründeruka kan du lære mer om det å drive for deg selv – suksess og fallgruver. Målet er å skape begeistring for gründervirksomhet og innovasjon i Vestfold.

Du får høre om erfaringer fra andre gründere og innblikk i kapitalverdikjeden.

– Dette er gratis og åpent for alle, og jeg vil absolutt anbefale dette for dem som har tenkt til å starte en bedrift – eller de som allerede har startet. I tillegg vil jeg oppfordre bedrifter i Vestfold til å sende noen av sine ansatte, så gründere kan få et nettverk og ansatte kan få ideer og bli inspirert, sier prosjektleder Merete Østerud i Gründeruka Vestfold.

Fullt program for hele uka ligger ute på grunderukavestfold.no/program. For å sikre deg plass på de arrangementene du ønsker, må du melde deg på.