(Vestviken 24)

Ordene kommer fra CEO Steven Foss hos Fosstech AS.

Mens mange i disse dager prater om omstilling har selskapet tatt grep for å gjøre det til en realitet:

– I dag vil dere se omstilling i praksis, sa Foss da han ønsket velkommen rundt 120 inviterte personer til offisiell åpning av deres nye produksjonslinje onsdag denne uken.

LES OGSÅ: Har landet ny storkontrakt - 250 mill. skal investeres

LES FLERE SAKER PÅ VESTVIKEN24.NO

Har investert for 35 mill.

Med alt fra kunder og forretningsrelasjoner til politikere og næringslivsorganisasjoner på plass, fortalte Foss om hvordan bedriften har hatt en fast strategi for å investere når markedet generelt sett opplever nedturer.

Det har de også gjort under utfordringene oljebransjen nå står ovenfor. Resultatet er en ny produksjonslinje for støp og kabelproduksjon.

Linjen skal gi en slank produksjon (engelsk: lean manufacturing), som innebærer en effektiv produksjonsprosess med et minimum av sløsing og feil for å være mest mulig effektiv.

Investeringskostnadene beløper seg til 35 millioner kroner for bedriften som hadde nærmere 100 millioner kroner i omsetning i 2014.

– I den summen ligger ikke bare den fysiske produksjonslinjen, men også investeringer i kompetanse. Vår strategiplan er å bli best på kapsling, støpeteknikk og vanntette kabler, fortalte Foss.

LES OGSÅ: Snappet opp patent for å «redde verden»

Finner nye marked

Den nye produksjonslinjen har gitt seks nye arbeidsplasser hos bedriften som holder til på Borgeskogen i Stokke.

Fosstech har tradisjonelt produserer kabler og elektromekaniske komponenter til offshore-bransjen, men leter stadig etter nye marked å etablere seg innen.

– Kompetansen vi har innen offshore kan benyttes innen mange andre områder, og gi oss flere bein å stå på. Det som fungerte i går fungerer ikke nødvendigvis i morgen.

Selskapet leverer nå produkter til blant annet sjøforsvar, havbruk og geologiske og seismiske undersøkelser.

– Skoleeksempel på omstilling

– Dette er et skoleeksempel på omstilling. De går motstrøms og investerer i nedgang. Det er noe å få med næringslivet på, sa stortingsrepresentant Svein flåtten (H) under omvisningen i bedriftens produksjonslokaler.

Også daglig leder Marit Sagen Gogstad i Sandefjord Næringsforening (SNF) viste til at bedriften på Borgeskogen er et foregangseksempel for andre:

– Det er veldig bra at noen tør å gå foran som eksempel og investere i motgangstider. Dette er bra for hele Vestfold, sa Gogstad.