(Vestviken 24)

De to nyutdannede maskiningeniørene fra Høyskolen i Sørøst-Norge etablerer i disse dager firmaet Tarpon Solar AS.

Stokke-mannen Marius Borg-Heggedal har bakgrunn som seilmaker, mens Tønsberg-kvinnen Marianne Hernes har hatt en fascinasjon for produktutvikling etter en del yrkesaktive år i sportsbransjen.

Tor Egil Holmsen fra Stokke er også med på  gründerlaget. Hans oppgave er å holde orden på penger og administrasjon.

Trioen jakter også på egnede lokaler for bedriften. Foreløpig har de ikke bestemt hvor i Vestfold de vil etablere seg.

LES FLERE SAKER FRA VESTVIKEN24.NO

Studieoppgave

Det hele begynte på høyskolen, der Marianne og Marius samarbeidet om deres felles bacheloroppgave. Innovasjonsfirmaet Viking Development Group har også hatt en finger med i spillet. Kristiansand-firmaet kjøpte seilmakeriet til Marius i Sandefjord, og ville se om det lot seg gjøre å integrere fleksible solcellepaneler i seilduk.

– Anvendelsesområdene kan være mange, men vi er i en fase der mere testing og produktutvikling må gjøres før kommersialisering. Duk uten solceller kan allerede leveres, sier Marius Borg-Heggedal.

Kollega Marianne Hernes bekrefter samtidig at Tarpon Solar er i stand til å gjøre leveranser på kort tid.

Med avanserte støpemaskiner for seil som produksjonslinje kan duken lages i alle størrelser og med ønskede egenskaper.

Fasader; plusshus; lagerbygninger; tak; elbil-garasjer; basseng; gågater; skip; skoler; flyktningeleire: Bare fantasien setter grenser for hva man kan bruke slik duk til. Dessuten vil den i mange tilfeller være et alternativ til å bygge for eksempel et fast tak med påmonterte solceller.

LES OGSÅ: -Sats på solenergi i Vestfold

Veldig begeistret

– Det var noe av det som slo meg da jeg nylig så produktet på Expo-dagene på høyskolen. Produktet kan brukes til masse forskjellig, ikke minst flyktningeleire, forteller Eli Saastad, daglig leder i Tønsberg næringsforening. Hun har invitert de to gründerne, Expo-ansvarlig Sanda Knutson på høyskolen og Høyre-politiker Lene Westgaard-Halle til et møte. Sistnevnte, som til daglig har sitt arbeid i miljøstiftelsen Zero, er svært begeistret.

– Jeg er veldig positiv. Kombinasjonen av Vestfold-historien med seil og bruk av moderne solteknologi er veldig spennene, sier politikeren, som blant annet leder fylkeskommunens hovedutvalg for klima, energi og næring.

Lene Westgaard-Halle mener denne typen næring, som kombinerer klimavennlige produkter med bærekraftig vekst, er akkurat det  Vestfold trenger.

– Her i fylket har vi like mange soldager som landene nedover i Europa. Av alle fornybare energikilder er sol det jeg tror mest på, sier Westgaard-Halle.

LES OGSÅ: Kampen om det grønne skiftet

Jakter på penger

Seilduken med solceller var ett av rundt 50 studentprosjekter som nylig ble vist fram under Expo-utstillingen på Bakkenteigen.

Sanda Knutson er ansvarlig for Expo-prosjektet, som blant annet har til hensikt å koble studenter med næringslivet.

– I 30 av de 50 oppgavene som ble vist fram, var det lokale bedrifter inne i prosjektene. Samspillet mellom høyskolen og næringslivet er ekstremt viktig, og er noe vi vektlegger, forteller Knutson. Lokale bedrifter er også inne og underviser.

Nystartede Tarpon Solar AS har allerede vært i kontakt med potensielle partnere og investorer, både i Norge og utenlands.

Gründerne trenger kapital for å forløse forretningsideene. Marius Borg-Heggedal og Marianne Hernes har også opprettet kontakt med Innovasjon Norge og andre fond som tildeler oppstarts- og innovasjonsmidler.

LES OGSÅ: - Klimatrusselen vil endre næringslivet totalt