(Vestviken 24)

Både ventetid og reisevei kan være faktorer som gjør det litt mer krevende å reise til legen enn det som er nødvendig. Det har Komplett Apotek og gründerselskapet Eyr.md et ønske om å få bukt med.

Resultatet: «Eyr Online Doktor – legetime over video og chat».

– Nyttig

Via denne smarttelefon-appen kan pasienter bestille legetimer. Deretter blir man ringt opp av legen til avtalt tid, og får omtrent 20 minutter til rådighet, der man kan stille spørsmål, få råd og resepter.

– Vi opplever ofte at kundene våre har et ønske om å diskutere diagnoser og medisinske spørsmål som ligger utenfor apotekets kompetanseområde. Det er derfor nyttig at det nå finnes en enkelt tilgjengelig legetjeneste som vi kan henvise kundene til, sier driftsdirektør i Komplett Apotek, Stig Henning Pedersen.

LES OGSÅ: Komplett Apotek tar opp kampen mot gigantene

Legene på den andre siden av skjermen jobber til daglig på Colosseumklinikken i Oslo, og har jobbet med appen fra start. Hver konsultasjon koster 350 kroner, og trekkes fra kredittkortet ditt i etterkant.

Kan gi diagnoser

Pedersen forteller at tjenesten i hovedsak er ment for pasienter som vil fornye resepter, trenger medisinske råd eller har enkle diagnoser som legene kan stille over telefon.

Det kan også være et godt tilbud for pasienter som av ulike grunner synes det kan være ubehagelig å møte opp på et legekontor.

– Mange kontakter oss for intime spørsmål, som for eksempel at de har fått utslett på ulike steder på kroppen. Da tipser vi dem om denne tjenesten, sier Pedersen.

LES OGSÅ: Nå får Gry også reseptpliktige medisiner på døra

Fokus på sikkerhet

For at legene skal være sikre på at pasienten er den de utgir seg for å være, må man identifisere seg med Bank-ID, altså på samme måte som når man skal logge seg inn i nettbanken. Legene krever også legitimasjon når de skal skrive ut resepter.

I november 2015 begynte Komplett Apotek arbeidet med nettapotek. Apoteket har allerede en egen tjeneste der man kan chatte med farmasøyter over telefon.

- Man kan selvsagt ikke ta alle slags konsultasjoner over video, men det gjennomføres millioner av konsultasjoner hvert år der pasienten ikke hadde trengt å møte opp fysisk hos legen. Det er blant annet denne unødvendige reisingen og ventingen vi vil bidra til å redusere, sier Eyr-gründer Karl Martin Lind.

- De mer krevende konsultasjonene, som krever fysisk undersøkelse, henviser vi til tradisjonelle legekonsultasjoner. Men det er sjelden et problem siden pasientene som oftest selv vet hva som egner seg for video, mener Karl Martin Lind.